Адвокат: Основателят на Telegram е в ареста по конкретен казус

Европейските регулации не са основание за арест
27 авг 2024 17:30, Анисия Иванова
21
Адвокат: Основателят на Telegram е в ареста по конкретен казус
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Telegram не в включена в списъка на ЕК за много големи онлайн платформи, въпреки големия брой потребители, който вероятно има. Докато Telegram се счита, че има между 400 млн. и 950 млн. активни потребители, еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство Вера Йоурова спомена цифрата от 42 млн. потребители през лятото, когато обясняваше защо ЕК не може да се задейства по казус за платформата. Това коментира адв. Десислава Кръстева, старши правен експерт във фондация "Право и интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Това е интересен въпрос. Защо при тези обеми като потребители, за които се говори, не е част от този сегмент? Дали е заради това, че частта, която е по-скоро като платформа, е по-малка като потребители, или е по-някаква друга причина."

ЕК разчита първоначално на данни за потребителите, подадени от самите платформи, каза Кръстева. "Би могло оттам да има някаква индикация за проблем, т.е. за некоректно представяне на данните, но няма как да знаем на този етап."

Френските власти задържаха главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров на летище близо до Париж в събота за предполагаеми престъпления, свързани с приложението за съобщения. Мярката му за неотклонение беше удължена до сряда, като се казва, че Дуров не сътрудничи на разследването.

Европейските регулации като акта за цифровите услуги не са основание за арест, коментира Кръстева. Дуров е задържан на базата на френското законодателство; може да има някаква форма на укривателство, активно съучастие, защото ако групи в Telegram се използват за престъпна дейност със знанието на ръководството и то не спира или не предава данни за това на правоохранителните органи, може да се търси наказателна отговорност.

Не ми е известно да има конкретни доказателства за такива групи, каза Кръстева, като подобен казус би бил свързан с конкретна държава и конкретни лица. Kомуникацията в Telegram e криптирана и има възможност за създаване на затворени групи, което притеснява разследващите органи, добави тя.

"Ако говорим за класическа телеком услуга, при налични други данни за престъпление, органите биха могли да изискат да получат достъп и да прихващат тези съобщения."

Обвинението срещу Дуров не може да бъде, че Telegram по принцип не модерира съдържание, a трябва да е свързано с конкретен казус, за който е имало умишлено действие, каза Кръстева.

Целия разговор може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Русия
Френският президент Макрон се оказа активен потребител на Telegram
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз съм адвокат с 30 годишен стаж. Сигурно от 20 години започна тенденция за грубо погазване на основни правни принципи, спазвани от столетия. Това съвсем се засилва в последните години. Колежката е излишно да разсъждава, правото вече е едни изречения без особено съдържание, написани върху хартия. В съвременния свят е глупост да се разчита на закона, за съжаление.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя верно е дуров да им отиде на място с частния си самолет.
19
3
 
6
 
! Отговори
Споко преди 2 седмици
Бъркат Дуров с някой друг, сега ще го осъзнаят. Той има 3 гражданства, третото е на ОАЕ. До скоро в Телеграм нямаше реклами и официални приходи, а всеки месец се наливаха милиони за поддържане на платформата. А сетете се от къде са.. Вчера има официална нота от ОАЕ до франсетата, да представят някакви смислени обвинения , или да го пускат :) Дали неможе случайно да спрат нефтопродуктите за франция, и някой друг фонд да се изтегли парите от ЕС и компания.
18
5
 
3
 
! Отговори
Ясно е преди 2 седмици
Дуров не е глупав. Като го е подгонил Кремъл, е предпочел френски затвор пред руски.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, конкретния казус е че вероятно е правил секс, вероятно без да използва кондом и е забравил да предупреди партньорката си, а да и освен това е руснак! А може и да не е правил секс, но във всеки случай не е използвал кондом, а това е непростимо!
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Краварите и техните васали просто искат дали слушкат всички и всичко.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за доста на брой неизвестни и неясни неща ни говори адвокадката, иска да ни убеди, че всичко от евроатлантическа гледна точка е наред, хем гледа и нея да не я зачешат.....
14
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ТОЗИ Е ОТКАЗАЛ ДА СЪТРУДНИЧИ В ПОДКЛУШВАНЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И СЕГА ЩЕ ГО СМАЧКАТ!!! МОГАТ ДА МУ СКАЛЪПЯТ ВСИЧКО И В ОБЩИ ЛИНИИ ДА ГО ОБВИНЯТ В СЪУЧАСТИЕ ВЪВ ВСИЧКО КАТО ЩЕ ГО ОБВИНЯТ И ВЪВ ВЪЗПРЕПИЯТСТВАНЕ НА ОРГАНИТЕ НА РЕДА ! ЗАПОВЕДТА ЗА АРЕСТА МУ ИДВА ОТ САЩ! МАКРОН Е НИКОЙ И В ЦЯЛОТО ЕС НЯМА ЛИДЕР КОЙТО ДА НАПРАВИ ТАКАВА МРЪСОТИЯ! ЦРУ Е НАРЕДИЛО АРЕСТА И ЗА ДУРОВ СП АСЕНИЕ ПРАКТИЧЕСКИ ПОЧТИ НЯМА ЩЕ МУ СКАЛЪПЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ АКО НЕ ИМ СЕ ПОДЧИНИ
13
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
В ЕС И САЩ Е ПО ДОБРЕ ОТ ТЕРОРУСКАТА! В ЕС И САЩ В ЗАТВОРА! В ТЕРОРУСКАТА НАПРАВО ТЕ УБИВАТ!! ИЗВОДА Е, ЧЕ В ТЕРОРУСКАТА Е МНОГОКРАТНО ПО ЗЛЕ ДИКТАТУРАТА!
12
4
 
18
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛЕН ИЗВОД: преди 2 седмици
Западна лъже-демокрация!
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казусът е, че искат криптиращия код за да получат достъп до Телеграм...не знам какво толкова се увърта, като реалната цел е повече от очеизвадна!!!
10
3
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
СНОУДЪН ГИ РАЗКРИ, ЧЕ ДОСТА ПЛАТФОРМИ СЕ ПОДСЛУШВАТ КОЕТО ПРИНЦИПНО Е В НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НО ТЕ СЕ ОПРАВДАВАТ , ЧЕ СЕ БОРЯТ С ТЕРОРИЗМА :D ДУРОВ Е ГЕРОЙ КАТО СНОУДЪН ! НО ТАКИВА ГЕРОЙ СВЪРШВАТ В ЗАТВОРА :D ЕДНИТЕ , ЧЕ СА ИЗОБЛИЧИЛИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ! А ДРУГИТЕ, ЧЕ НЕПОЗВОЛЯВАТ НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ДА ПОДСЛУШВАТ :dD
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** ни *** интирисува тирурисди мируризди ееее! Нема слушата еее! ТОЛКОВА ЕЕЕЕЕ!
8
5
 
5
 
! Отговори
ДОЛУУУУ ФРАНИЦААААА преди 2 седмици
УУУУУУ
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Главният изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров не сътрудничи на разследването. Той им казва аз съм невинен, а вие сте инквизитори.
6
3
 
9
 
! Отговори
тоталитаризма преди 2 седмици
къде е че не разбрах? след Асанж нещо ми се разми представата...
5
4
 
15
 
! Отговори
работата ясна! преди 2 седмици
на запад за разлика от Русия те пращат в затвора ако се бориш за свободата!
4
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ФАЩ И ЕС ВЕЧЕ ОБЯВИХА, ЧЕ СА ИСКАЛИ ДА ПОДСЛУШВАТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ТЕЛЕГРАМ КАКТО Е ВЪВ ФЕЙСА И ПРЕКРЪСТЕНАТА ПЛАТФОРМА НА МЪСК! НО ДУРОВ Е ОТКАЗАЛ! ЩОМ ОТКАЗВА ВЪВ ПАНДЕЛАТА :D
3
3
 
5
 
! Отговори
МАЙКА И НА ЕВРОПАТА преди 2 седмици
"Ако говорим за класическа телеком услуга, при налични други данни за престъпление, органите биха могли да изискат да получат достъп и да прихващат тези съобщения." ША МИ ИЗИСКАТ ЕДИН ГОЛЕМ >>>!!!! ЕЙЙЙЙ!
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Решението за обвинението и ареста на Павел Дуров е политическо.