Гръцкият външен министър: Няма да толерираме избирателно спазване на международното право

Има систематично нарушаване на същността на Преспанското споразумение
30 авг 2024 19:00, Гергана Попова
15
Гръцкият външен министър: Няма да толерираме избирателно спазване на международното право
Снимка: БГНЕС/ EPA

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, говорейки за отношенията със Северна Македония, заяви, че страната му иска добросъседски отношения с всички страни от Западните Балкани, но по никакъв начин няма да толерира селективното спазване на международното право.

"Международното право е пакет, или го приемаш напълно, или го отхвърляш напълно, и същото важи и за съседна Албания", посочи Герапетрис в интервю за гръцката телевизия "Скай".

Ръководителят на гръцката дипломация каза, че "от идването на власт, от новото правителство на Северна Македония и президента, има систематично нарушаване на същността на Преспанското споразумение".

"Споразумението от Преспа, независимо дали ни харесва, или не, е международен текст, който в този момент има приоритет пред всяка правна разпоредба, той не може да бъде променян едностранно. Текстът, съдържанието на договора е много ясен, той гласи, че използването на името Северна Македония е за всички, така че в този момент съседната държава е в състояние на нарушение на Преспанското споразумение", коментира Герапетрис.

"Всички действия, които трябва да бъдат извършени, са извършени. Във всеки един момент сме готови за всички възможности, ако тази ситуация с правителството на Северна Македония продължи, каза Герапетритис и добави, че според международното право има инструменти, "които ще задължат Северна Македония да се съобрази."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от ЕС
Няма кой да работи: Германия не може да се откаже от мигрантите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Новото гръцко вето е на хоризонта.Макетата пак ще зяпат като ошашавени.Тежко е,когато кратуната е бетонирана и празна.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Макетата не смеят да псуват вас, псуват собствения си корен, тоест българския, но каквото почукало, такова и повикало :)))
11
1
 
5
 
! Отговори
опетков преди 2 седмици
До Анонимен1 И как точно и конкретно я е защитил? С приказки? Подобни приказки бяха изговорени многократно и от президента ни и от външно м-во и от много други наши политици. Северна Македония може да плаши само гаргите.
10
0
 
10
 
! Отговори
Евала на Гърция преди 2 седмици
Взе им името на държавата, а мекерета ходят в Гърция на море. Шапка им свалям, евала!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки който нарушава международно споразумение, получава съответните санкции.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След всяка провокация от страна на онези низши същества отвъд границата, трябва да се наказва с връщане на ветото.
7
2
 
7
 
! Отговори
Иван и Андрей преди 2 седмици
Защото сме България а не Гърция .
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Български министър "мрън мрън, европейски ценности, мрън, мрън, Украина, мръм Путин.". Те макетата не ка кажат че сетра ти е @!!@$, пък ти обяснявай, че сега си зает да си фалшифицираш изборите и да си разпродаваш държавата и нямаш време да се занимаваш.
5
3
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
Македонците явно не осъзнават че това сръбско *** не иска ЕС и иска да са бедни за да са управляеми. Същото иска Доган за неговите избиратели, Борисов с крепостните си селяни по мвр и администрацията. Беден и неук човек се купува и управлява по-лесно. За това по време на освобождението 1915-1918 и 1941-1944 в Македония се увеличава драстично броя на висшистите, а след 1918та рязко спада за да ги мачкат по-лесно.
4
0
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Има, има. Даже няма нужда да падат на нивото на мицкоски и да отговарят на провокациите му. И Радев и Главчев кратко и ясно казаха (както и този грък), че международните договори се спазват а не се коментират.
3
1
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Няма проблем. Турция е е кандидат от 50г.:)))))))))))))))))))))
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако в началото европейските ръководители не бяха наясно с проблема,вече всичко е ясно...и Гърция ги хока...да ги оставим да се гмурнат хубаво в батака...обясняваш на хора...не на кютюци...
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо нямаме такива политици защитаващи държавата ни!?