Няма кой да работи: Германия не може да се откаже от мигрантите

Трябва да се запълнят празнотите, оставени от пенсиониращите се "бейби бумъри"
30 авг 2024 21:02, Анисия Иванова
113
Няма кой да работи: Германия не може да се откаже от мигрантите
Снимка: БГНЕС, архив

През последното десетилетие Германия стана магнит за тези, които бягат от конфликти. Сега тя трябва да се превърне в маяк за висококвалифицирани професионалисти. Нарастващото обществено недоволство от имиграцията и възходът на крайната десница могат да попречат на страната да се справи с това предизвикателство.

Бъдещото благосъстояние на нацията зависи от привличането на милиони икономически мигранти, които да запълнят празнотите, оставени от пенсиониращите се „бейби бумъри“. Но вътрешната обстановка е мрачна след серия от насилствени престъпления, за които се твърди, че са извършени от чужденци. Миналата седмица трима души бяха убити и осем ранени при нападение с нож; заподозреният беше сирийски търсещ убежище и член на Ислямска държава. Обществената тревога може да помогне на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD) да спечели първо място на регионалните избори в Източна Германия този уикенд. В Тюрингия например, социологическите проучвания показват, че AfD може да спечели около 30% от гласовете.

Социалдемократическият канцлер Олаф Шолц иска да ускори депортациите на тези, които не отговарят на условията за оставане в Германия, като същевременно насърчава квалифицираната миграция. Но този балансиращ акт става все по-труден.

Алис Вайдел, съпредседател на AfD, призова за мораториум от поне пет години върху по-нататъшната имиграция, докато лидерът на опозиционните консерватори Фридрих Мерц настоява непопулярното коалиционно правителство да спре да приема бежанци от Афганистан и Сирия и да отмени политики, които улесняват получаването на германско гражданство.

Това е далеч от оптимизма, който се демонстрираше през 2015 г., когато бившият християндемократически канцлер Ангела Меркел знаменито заяви „Ще се справим с това“ в отговор на пристигането на около 900 000 търсещи убежище на прага на Германия, предимно от Сирия. Оттогава към тях се присъединиха над 1 милион украински бежанци, което прави Германия четвъртата най-голяма домакинска страна на бежанци в света.

Страната положи похвални усилия да интегрира новопристигналите, но плати висока цена за хуманизма си: гражданите на никоя друга страна не искат правителството им да се фокусира върху намаляване на имиграцията повече от германците, които сега считат това за по-важно от борбата с бедността, според международно проучване, публикувано през май. Дори Йоахим Гаук, бивш пастор и германски президент по време на този бурен период през 2015-2016 г., призова страната си да приеме по-строги правила за убежище, за да държи настрана екстремистките политически партии.

Правителството има дълг да защитава гражданите си, но Германия не може да си позволи да спре напълно миграцията. Лишена от евтин руски газ и на фона на намаляващото търсене на китайски капиталови стоки, страната премина от двигател на еврозоната до изоставаща икономика: очаква се икономиката да застои за втора година.

Потенциалният икономически растеж е оценен на едва 0.4% годишно за останалата част от десетилетието, тъй като производителността се забавя и голямото поколение на „бейби бумърите“ е на път да се пенсионира. Въпреки че правителството се опитва да направи работата по-привлекателна — като намалява данъците за извънреден труд и предлага финансови стимули за отлагане на пенсионирането, например — тези усилия няма да бъдат достатъчни. Икономистите от UBS Group AG прогнозират, че работоспособното население на Германия ще намалее с 8 милиона души, или с 0.6% годишно, до 2050 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това ще окаже все по-голям натиск върху бюджета, тъй като Германия има пенсионна система „плати по пътя“, при която текущите служители финансират доходите на днешните пенсионери. „По-голямата имиграция може да бъде мощна сила за противодействие на тези фактори. Въпреки това, перспективите за това са несигурни,“ отбелязва Международният валутен фонд.

Около 1.6 милиона работни места вече са незаети от работна сила от 46 милиона души, като секторите на логистиката, инженерството и медицината са сред най-засегнатите. Коалицията обяви няколко реформи, за да помогне за привличането на необходимите 400 000 квалифицирани мигранти годишно, включително издаване на „карти за възможности“ на хора извън Европейския съюз, за да могат да дойдат в Германия и да търсят работа за 12 месеца, вместо да се изисква вече да имат трудов договор.

Въпреки това, предложение на правителството от миналия месец за временно намаление на данъка върху доходите за квалифицирани чуждестранни работници през първите им три години в Германия предизвика вълна от критики. Докато мигрантите трябва да печелят над определен праг, за да отговарят на условията, и стимулите няма да се прилагат за много високи доходи, опозиционни политици и синдикати се оплакаха от дискриминация, защото германските данъкоплатци няма да се ползват със същото отношение. Високопрофилни социалдемократи също се изказаха предпазливо, докато проучване на YouGov разкри, че 63% от населението е против чужденците да плащат по-малко данъци.

Позволяването на квалифицирани мигранти да плащат по-малко данъци за ограничен период е оправдано на основата, че работата просто няма да бъде свършена и следователно икономическият растеж и данъчните приходи ще бъдат по-ниски; няколко европейски съседа вече имат подобни стимули.

Германия има много повече от пари, които да предложи на чужденците, включително уважение към върховенството на закона, силни социални мрежи за сигурност, безплатни обществени университети и приятелски за семейството политики. Но се съмнявам, че тя е на върха на списъка за мигрантите, които искат да напреднат в кариерата си.

Германия е на критичен кръстопът в своята следвоенна история. Ако направи грешен избор, както социалното сближаване, така и икономическият растеж могат да пострадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от ЕС
Наводнения, паднали дървета, затворени магистрали в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Германците напускат Германия,щото се страхуват за живота на дъщеричките си.Пришълците не работят,но нападат жени и момичченца.Това било с цел подобряване на генофонда...Меркел ги покани,тя да им плаща да подобряват генофонда там,обаче кой е отговорн за трите момиченца,заклани от 17 годишен пришълец в Германия???
87
0
 
16
 
! Отговори
ЗА БЕЗ ПАРИ преди 2 седмици
Не искат източно европейци и толкоз ! Явно се търсят некадърни и неспособни хора !!! Това съм го видял и в разните западни фирми тук . Ако си способен и компетентен като германец автоматично ставаш нежелан и неатрактивен . Същото както и при хотелиерите ни . . . . ЗНАЧИ ВАЖНОТО Е ДА НЕ ИСКАШ ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ТРУДА СИ ! ТАКА ГО РАЗБИРАТ БИЗНЕСИТЕ !
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От Източна Европа могат да вземат всякакъв вид работна ръка, а ако отворят границите си за руски кадри, тогава вече ще има конкуренция за всяко работно място. В Източна Европа, в това число и в Русия, трудно ще намериш човек в активна възраст, който да няма минимум средно образование.
85
1
 
25
 
! Отговори
Криви сметки преди 2 седмици
Част от мигрантите работят, но водят по няколко съпруги, сестри, майка и доста деца. Всичко това увисва на социалната система като на виме и няма никакво намерение да работи или да възприема европейските порядки. Създават си анклави и започват да настояват в границите на тези анклави да е в сила шериатът.
84
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Повечето пришълци не мислят да работят и в прав текст казват, че са дошли да живеят на социал и да разпространяват ислям.
83
2
 
12
 
! Отговори
Нов Свят преди 2 седмици
Кой ще бачка в Германия? Заплата плащат чак след 45 дена от започване на работа. Ергенски данък,данъци по 40 %. Вечно намусени и нервни. Хората бачкат в САЩ или Англия. Там взимаш пари или всеки ден или всяка седмица. Паузите нормални,хората усмихнати.Официалният език английски,който сме учили в училище от 5 клас. Концерти на Музикални звезди,футболни и баскетболни срещи и дискотеки и барове като развлечение. Кой ще ходи в Германия,която нарушаваше човешките права на хората в месарниците? Смях!
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Фяфъ Не само ИТта у нас взимат повече нето от немци, испанци, гърци и т.н. Същото е с кол центрове, лекари(Да, в частните болници и джипитата са на бая добри пари.), даже заварчици, хора във фабрики за платки и седалки на коли и т.н. Западняците масово изнасят към нас на цена тамошна брутна заплата с идеята, че няма защита от съкращения и уволнения, синдикати, офиси допълнително и т.н. Пестят яко пари. У нас с ниския данък нетото става немското често, даже фирмата, като си удържи печалбата.
81
2
 
11
 
! Отговори
Обява преди 2 седмици
България набира безработни германци за работа в България.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анти-ЕС Те работят яко, но просто работата им не е по заводите. На политиците им трябват гласове от хора уплашени, че друг би ги изгонил. Има и далавера с помощи, хотели и т.н. А основната им работа е хаос. Ако има размирици или даже говорене, то покрай имигрантите се обявява за расизъм, крайно дясно и т.н. и лесно се вкарват противници в затвора или се забраняват партии. А при бунтове УРА! Най-накрая идва повод за диктатура, която да "вкара ред". Това е програмата на политиците и Сорос.
79
0
 
15
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 2 седмици
Работиха гастарбайтерите от Югославия и Турция, но не и днешните от Афганистан, Пакистан, Сирия и Близкия Изток на Меркел и Сорос
78
0
 
9
 
! Отговори
Фяфъ преди 2 седмици
Големи хвалби за айтитъта в БГ голямо нещо. Значи в скоро време хората в България ще ядат и пият това което българските айтита произвеждат.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да си вкарат оригинални роми от Индия.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 62 Никой не разчита на тези съмнителни индивиди да работят. Просто внасят избиратели, щото местните станаха "крайно десни", т.е. не си харесват политиците и не искат да глауват за тях. Мигрантите са за натиск местните да опъват, щото има един Хасан, дето евентуално би работил за половината пари. Важното е да се вярва, че ще работи. А и далаверата с НПО, програми, помощи е огромна и яко точат. В САЩ бяха изкарали една как получава 20000 на месец. Познай дали не връща към политици 90%.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оня художник с мустачките как намери работници за конслагерите ? С сега не намирали . Художника с мустачките поне не им съдираше кожите с огромни наеми на конслагеристите . Евроатлантиците са по жестоки и от художника с мустачките .
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Бон Бон Луди няма. Там заплатите са по социалистически равно ниски, данъците те оставят без пари. При техните цени и доходи половин София живее по-богато от средния германец, а по-квалифицираните ни хора взимат ПОВЕЧЕ НЕТО от немците. Отдавна в ИТ всички се върнаха тук и няма желаещи да ходят там. Всъщност цял ЕС с тия соц политики и данъци, зелени сделки и акцизи на ток и т.н. вече не е привлекателен. Тук ти дават 5000 нето за среден човек. *** в Испания да ги вземеш с под 20г опит.
73
0
 
4
 
! Отговори
Бубчо преди 2 седмици
Значи Германия почва да си почива, а БГ какво ще прави през това време.
72
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви крайно десни ги гонят пак? Истината е проста- внесоха много имигранти, които или са на помощи, или работят без пари и от там бутат заплатите. Покрай цялото фиаско и данъците са им огромни и лекар след облагане взима почти като общак. Няма и достатъчно жилища и наемите са им в небесата, често близо до цяла средна заплата. На по-младите, които не са вързани да стоят заради семейство и т.н., им писна и масово се изнасят към Швейцария и т.н. Даже турчетата родени там се изнесоха към Турция.
71
0
 
7
 
! Отговори
Ники Въргалото преди 2 седмици
Като нема кой да работи в Германия, значи Германия ще спре да работи.
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Германия се превърна във клоаката на Европа
69
0
 
7
 
! Отговори
Крокодил преди 2 седмици
Кво станА, нали есъто беше много добре, защо сега тези жалби за помощ?