Унгария иска пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген

Страната ни обаче била "слабото звено"
Обновена: 31 авг 2024 14:43 | 31 авг 2024 14:43, Анисия Иванова
51
Унгария иска пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген
Снимка: Pixabay

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове, заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от унгарския вестник „Модяр Хирлап“.

По време на кръгла маса, организирана вчера в румънския град Търгу Муреш под надслов „Открити граници или не?“ съвместно с румънския евродепутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния Лорант Винче, Пал Жигмонд Барна анализира шансовете за пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Той заяви, че Унгария подкрепя пълното присъединяване на двете държави към Шенген и че „ще направи всичко възможно това да се случи“ по време на нейното ротационно председателство на ЕС. „Все повече и повече държави-членки осъзнават, че е в европейски интерес двете страни да се присъединят напълно към Шенген възможно най-скоро“, допълни той, цитиран от БТА.

Лорант Винче подчерта, че липсата на пълноправно членство в Шенгенското пространство вреди икономически на Румъния, на нейните граждани и на бизнеса й. Според него България е „слабото звено“, а Румъния трябва „да увеличи дипломатическите си усилия“.

Допълнително, според държавния секретар на унгарското Министерство на въпросите, свързани с Европейския съюз, решенията на ЕС са свързани с консенсус и трябва да се преговаря, докато се постигне съвместно решение. Според него е негативно, че източноевропейците винаги са губещи в тази област и в това отношение е необходим напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от ЕС
Смрад от мъртва риба във Волос, обявено е бедствено положение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС е разграден двор. Мигрантите пресичат необезпокоявано цялото шенгенско пространство и отиват където си поискат. Редица терористични актове на континента бяха извършени благодарение на тоталното безхаберие наречено "свободно придвижване" от Брюксел.
4
2
 
39
 
! Отговори
Хахахах преди 2 седмици
Обзалагам се че и тази година няма да ни допуснат до сухопътен Шенген. Нито ще видим скоро безвизово ходене до САЩ. Ние сме един брашнян чувал за изтръскванв и до там. Европолитиците се доказаха че са продажни и долни ама като гледат че у нас положението е още по зле и си правят гавра каквото си пожелаят. Но никой не ни е виновен. Дори неумните македонци се гаврят с нас и ми правят на 5ст пред цял свят. Важното е бг да вървят кражбите и далаверите друго не е важно.
3
6
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
За за 4 променкаджии да не би резултатът да е по-различен? Нито Шенген, нито еврозона. Обещания за заводи за ел коли и мармоти. Нищо, от което днес не е реалност. Спрени еврофондове, и ПВУ неусвоено.
2
3
 
37
 
! Отговори
Така ще е преди 2 седмици
Румънците не ги пускат заради нас. То е ясно. Границата от която влизат масово емигрантите и нашата, не румънската. Сигурно ще поканят само тях, както визите за САЩ само за тях отмениха. България изостава от ден на ден. Честита промяна. Толкова и за еврото ще чакаме сигурно. Нали сме в чакалня, в която Хърватска влезе, завари ни, излезе, а ние още чакаме.
1
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България е слабото звено, България е държава на мафията на Бойко и Делянчо, хора мислете. Или България, или Бойко и Делянчо, идват избори, избора е ваш. За 11 години власт на Бойко и Делянчо, резултата е ясен, кражби постни пици и отдалечаване от Европа и слугинаж на Путин/ турски поток и лодки платноходки!