Силяновска търси нов прочит на френското предложение

"Историята, културата, езикът не могат да са предмет на разговор"
26 сеп 2024 11:37, Инна Ангелова
92
Силяновска търси нов прочит на френското предложение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гордана Силяновска-Давкова коментира, че "не би могла да отговори точно“ дали може да бъдат изпълнени т.нар. френско предложение плюс позицията на правителството, представена наскоро в Брюксел. Тя обаче повтори, че в Договора за добросъседство и приятелство с България няма залегнала разпоредба за промяна на Конституцията и подчерта, че няма как да има, защото е обвързана с историческите комисии и техните обсъждания. Въпреки това, по думите й, може да се подходи към споразумението по друг начин, предава скопската електронна медия A1 On.

"Не бих могла да отговоря точно, въпреки че имах приятелска среща с президента на България г-н Радев. Най-повтаряната фраза от всички е, че трябва да спазваме споразуменията”, допълни президентът на РСМ, цитиран от “Фокус”.

“Разбира се, всеки, който познава международното право и правото като цяло знае, че в Договора за добросъседство и приятелство няма разпоредба, която да казва, че трябва да се промени Конституцията. И няма как да има – това е обвързано с известните исторически комисии и техните разговори и преговори. Това, което посочвам, не е директен отговор на въпроса дали ще променяме преговорната рамка – а това не може да се случи“.

Силяновска-Давкова подчерта още, че историята, културата, езикът не могат да бъдат предмет на разговор.

"Тогава това, което правим, всъщност е да напомняме на ЕС за основните ценности и принципи на конституционното право на Общността. Всичко, за което говоря, културна идентичност, национална идентичност, споразумения, основани на реципрочност, ненамеса във вътрешните работи, зачитане на достойнството и почтеността, е част от европейското конституционно право. Тогава можем да подходим по друг начин към споразумението“, отбеляза държавният глава на РСМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от Русия
Владимир Путин: Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
В РСМ има само лош материал. Затова и тази безпросветна наглост там. Сърбите казваха за югорепубликата СФРЮ "що южно, то ружно", сиреч, колкото по-на юг, толкова по-грозно".
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Бабата не си спомня кокво е яла вчера, нов прочит предлага? Де се е чудо и видяло, две страни да се договорят и подпишат договор, за което Франция и ЕС поеха отговорност, да вървят към "нов прочит" на този договор. Силяновска знае ли, що е това договор? Според правото, което твърди че е учила.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Ха ха ха на снимката изглежда сякаш току що са и казали, че Албания ще влезе в ЕС, а те не.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
По оперен прочит със участието на рундьо.
78
0
 
1
 
! Отговори
Гнида преди 7 часа
Силяновска
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Аз пък предлагам да направи нов прочит на "Железният светилник"
76
0
 
2
 
! Отговори
Джиджи - Биджи преди 8 часа
Старогръцка трагедия
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
"Историята, културата, езикът не могат да са предмет на разговор" Така е! Те са 1000 % български, доказано от всички писмени исторически източници!
74
0
 
7
 
! Отговори
Няма мърдане! преди 10 часа
Или се изпълняват договореностите, или си аут от цивилизования свят! Това не е Титова Югославия и тук шикалкавения са НЕВЪЗМОЖНИ! Е, Гордана Силяновска е решила да го разбере по трудния начин.Нейна си работа, каквото сам си направиш никой друг не може!
73
0
 
8
 
! Отговори
Хах! преди 10 часа
На такива просто се казва: ами ако щете, ние за никъде не бързаме...!
72
0
 
2
 
! Отговори
ъ231 преди 10 часа
Българската войска е била плътно отзад на мъжете и на жените в северозападна македония затова тези хора говорят на български диалект.
71
0
 
8
 
! Отговори
Цар Самуил преди 10 часа
Македония винаги е била,и е българска!Каквото и да плямпат,както и да скачат,Македония е българска!!!
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
ВМРО-ДПМНЕ постигнаха това, което искаха. Отдалечиха Македония от ЕС. Не знам гласувалите за тях дали са искали точно това, но да са мислели, преди да ги подкрепят. ВМРО-ДПМНЕ е сръбска партия. Щом макетата още не са се излекували от стокхолмския си синдром, да се оправят. Никой не им е виновен, че обичат най-много тези, които им вредят и са им вредели най-много през последния век и половина. Да си правят мини-Югославия и пак да целуват сръбския ботуш, щом не желаят да се развиват самостоятелно.
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 часа
Макеонците още не са влезли в ЕС, тръгнали да напомнят на европейците, какви били ценностите на съюза хахах А защо не напомнят на марсианците, как трябва да живеят? Скъпи македонци, докато си избирате политици, които са слуги на Сърбия, ЕС няма да видите. Всъщност имате един вариант - доказвате, че сте с български произход и взимате Бг-паспорт. Така индивидуално ще станете част от ЕС, а България един ден ще може да натрие носа на Сърбия, като й покаже, че вие сами сте доказали, че сте българи.
68
0
 
17
 
! Отговори
Един друг преди 11 часа
Харесвам чувството за хумор на президента на РСМ. Едва ли на някой от европейските лидери му до смях от северомакедонските шеги и затова са решили да отделят Албания от РСМ от процеса за присъединяване към ЕС. Нека сега еничарите от вмро да обяснят на избирателите си, че наистина искат да станат член на ЕС.
67
0
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 11 часа
Тия са си сложили по-големи клоуни за президентка и брадясъл министър-председател от нашите. Е, признавам ги - по-българи са и от нас самите. Ние започваме да се цивилизоваме, а като гледаш Мицко и се чудиш от кой катун са го взели...
66
0
 
7
 
! Отговори
999 преди 11 часа
До колкото ми е известно т.н.френско предложение е основата на рамката на преговорният процес за присъединяването на РСМ към ЕС.Какъв нов прочит се търси под документ,одобрен от тогавашния им парламент?
65
0
 
5
 
! Отговори
@РЕДАКТОРИТЕ преди 11 часа
Ако не премахнете думата ц_иганин от списъка с обидните думи, ще подам сигнал в Комисията за защита от дискриминация.
64
0
 
12
 
! Отговори
do 61 преди 11 часа
те и коридор 8 не искт да строят ... така , че в последствие ще ги заобиколи тях . АЛБАНИЯ-ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ и така ....
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 часа
Русофилите в БГ се радват. Самите те не искат да напускат ЕС...но други русофили да не влизат...щото кремъл така е рекъл