САЩ планират военна помощ за Украйна на стойност над $8 млрд.

Помощта ще включва боеприпаси, оръжия за борба с дронове
26 сеп 2024 12:15, Гергана Попова
168
САЩ планират военна помощ за Украйна на стойност над $8 млрд.
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ планират да отпуснат военна помощ на стойност над 8 милиарда долара за Украйна в четвъртък по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, казаха американски официални лица, цитирани от Reuters.

Още по темата

Администрацията на президента Джо Байдън е участвала в спешни дискусии с Конгреса, за да й позволи да използва 5,6 милиарда долара военна помощ за Украйна преди 30 септември - края на федералната фискална година - когато пълномощията трябваше да изтекат.

В четвъртък американски служители коментираха, че Белият дом възнамерява да уведоми Конгреса, че ще продължи с обявяването на изтегляне на 5,6 милиарда долара от американските оръжейни запаси. Съдържанието на този пакет все още се променя, казаха още служителите, пожелали анонимност.

Reuters съобщи този месец, че администрацията на Байдън обмисля резервен план, съгласно който ще обяви планове за доставки за Украйна, но с удължен график за доставка на оръжията и оборудването, което позволява по-постепенно прехвърляне на ресурси към Украйна.

Помощта ще включва боеприпаси, оръжия за борба с дронове и материали за подпомагане на производството на боеприпаси в Украйна, каза един от американските служители.

Освен това САЩ обявиха в сряда пълномощия за президентски тегления на Украйна на стойност 375 милиона долара. Пакетът ще включва първата доставка на прецизно управляема плъзгаща се бомба с обсег до 81 мили (130 км), наречена Joint Standoff Weapon.

Пакетът, за който Reuters съобщи за първи път миналата седмица, включва патрулни лодки, допълнителни боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), 155 мм и 105 мм артилерийски боеприпаси, резервни части и други оръжия.

Joint Standoff Weapon ще бъде изхвърлян от изтребители и е способен да поразява цели с висока точност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Русия
Заради демографския срив: В Русия искат да забранят едностайните апартаменти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
3
 
2
 
! Отговори
Ха ! преди 5 часа
Военна помощ ! За да може още украинци да легнат в изровената им от ракети и мини земя ! Американските стремежи за печалби ще излязат доста солени на украинците - вече половин милион ли са загиналите в тази безмислена война ?
139
4
 
2
 
! Отговори
8 милиарда за старт преди 5 часа
а на финала пристигат не повече от половин милиард, другите ще бъдат усвоени по познатият и добре работещ както навсякъде начин.
138
2
 
9
 
! Отговори
прогноза за времето преди 5 часа
Тая зима ще е студена, гладна и тъмна в Москва с чести преваляване на дронове и ракети.
137
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Да ! Пари може да се печатат бързо и лесно , но когато става дума за война , то в един момент вече НЯМА КАК да напечаташ нови войници . А те в Украйна са на привършване ! Даже и заедно с наемниците ...
136
2
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 6 часа
Дали бе няма"файда" Хиляди тонове барут за хиляди умиротворени руснаци!
135
0
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 7 часа
Тоя сайт още ли не разбра редакторчето, че тази помощ беше одобрена вчера?
134
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 часа
Сумарната годишна военна помощ за Украйна надхвърля целия военен бюджет на Русия и пак файда нема.
133
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 часа
До До 122...Европейската територия на Русия (до Урал) е по-голяма от цялата останала част европейски страни. Не знам какви азиатци са ти в главата.-----////------ Просията е заселена с полуазиати открай докрай. При тях междурасовото смесване е от 150 години насам. Даже в Щатите до 50-те години на 20-ти век е имало сегрегация, но не и в Просия. Още след отмяна на крепостничеството и насилственото покръстване на азиатските монголоиди, мешавицата се е развила с пълна сила.
132
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 часа
До Анонимен/130 "На нас един самолет не ни подариха, а тук армади!" - про'с'таците дет гласуват ЕС и САЩ да им подарят МРЗ друго освен да бъдат мачкани - не заслужават.
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
И така нарастване в геометрична прогресия.
130
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
Ама, че щедри американци! Осем млрд за закупуване на оръжие от САЩ. А после ще искат ЕС да възстановява Украйна или това, което остане от нея. На нас един самолет не ни подариха, а тук армади!
129
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 часа
абсолютна безмислица творят краварите. Дайте им акъл за МИР, стига оръжия, от тези оръжия ще загинат още хиляди и резултата ще е същия. Да се премиряват с териториялните загуби и да спасяват и възстановяват, това, което си имат, както и без НАТО. Баси психопатите ще умрат, ама няма да се предадат, откачалки.
128
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
За Покровск излезе информация, че украинци се опитват да се върнат в града, въпреки насилствената евакуация от страна на ВСУ. Одеските партизани имат своя организация, която е в непрекъсната комуникация с Москва. Информацията, за военното училище в Полтава също се предполага, че е предадена на Русия от партизани. Твърди се, че дори следват колони на ВСУ, предавайки в реално време информация за движението им. Формира се силна съпротива и надежда, за украинският югоизток.
127
6
 
10
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 10 часа
Нищо работа, наш"те евроатлантически чушкопеци ще поръчат още една пратка Фъ16 на А4 формат и ги избиват, одма.
126
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Русия продължава да получава разузнавателна информация от украинци в самата Украйна. Тази информация служи за целеуказване на руските ракети. В Украйна действат групи, които палят колите на сътрудниците на ТЦК. Тяхната лоялност е спорна. Но има и партизани, които действт в интерес на Русия и които вече подготвят бунтове, когато ВКС на РФ обсадят градовете, където се намират. Помагачи на ВСУ в Русия няма. Има платени предатели, които ФСБ редовно залавя.
125
5
 
9
 
! Отговори
72 ОМБр загина преди 10 часа
в Угледар. Отлетя при Бандера.
124
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
"....ако Русия бъде атакувана с помощта на ракети с голям обсег, доставени от Съединените щати, тя има способността да използва тактически ядрени оръжия срещу украински и американски цели." Путин го каза и реши. Ако посмеят Америка, нека действат.
123
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Обикновените украинци са брутално излъгани от киевските власти, че западът не само ще възстанови Украйна, но и ще инвестира докато Украйна се изравни по стандарт със западните държави. Като българин на 50 г. мога смело да заявя, че това е брутална лъжа. И нас така ни заблуждаваха, а на, не станахме Швейцария на балканите.
122
5
 
12
 
! Отговори
Пиндостан планира, а преди 10 часа
руски изтребители-прехващачи МиГ-31 изстреляха хиперзвукови ракети "Кинжал" и унищожиха 4 броя F-16 на летището в Староконстантинов.
121
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
Путин се оказа, че по ирония на съдбата взе вярното решение. Вместо "Киев за три дня" както спамят грантаджиите, вече трета година унищожава бъдещето на Украйна. Бавно но сигурно се унищожават както желаещите да воюват с Русия, така и икономическият потенциал на Украйна.