Гърция е изправена пред тежка водна криза

Гърция рискува да остане без вода
16 окт 2024 22:12, Гергана Попова
11
Гърция е изправена пред тежка водна криза
Снимка: БГНЕС/ EPA

Гърция е изправена пред тежка криза в управлението на водата, като експертите предупреждават, че изменението на климата и неефективното използване на водата застрашават нейните ресурси, пише Kathimerini.

Мария Стоумбуди, директор на Гръцкия център за морски изследвания, подчерта, че Гърция вече изостава в практиките за устойчиво използване на водата, особено в сравнение със страни като Израел, който рециклира над 70% от водата си.

Според Стоумбуди климатичните модели предвиждат повишаване на температурите, намаляване на валежите и по-екстремни метеорологични явления в Средиземноморието. Потреблението на вода в Гърция е силно насочено към селското стопанство, което използва над 80% от водата на страната, докато туризмът, особено на Крит и други острови, също допринася значително за напрежението. Ключовите решения включват справяне с водните отпадъци в напоителните и водните мрежи. В Тесалия, например, над 60% от водата за напояване се губи.

Стоумбуди подчертава значението на рециклирането на водата, особено в селскостопанския и хотелиерския сектор, и се застъпва за използването на технологии като обезсоляване, които биха могли да облекчат натиска върху ресурсите на подпочвените води, особено на островите. Стоумбуди също така предлага да се възприемат нови селскостопански модели, включително оранжерийно отглеждане, и преоценка на култури с голямо търсене на вода като памук и ориз.

Обществената осведоменост и бързите действия са от съществено значение, предупреждава тя, тъй като Гърция рискува да остане без вода, ако настоящите практики продължат. В съответствие с целите на Европейския съюз, Гърция трябва да преразгледа конструкциите на язовири и да приеме по-естествен речен поток, за да намали рисковете от наводнения и да възстанови екосистемите.

Предизвикателството е значително, но експертите са съгласни, че бързите, всеобхватни мерки са от съществено значение за запазване на водното бъдеще на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: водаГърцияклимат
Още от Русия
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.