Украйна иска покана за НАТО, преди Байдън да напусне поста

Президентските избори в САЩ създават голяма несигурност за Украйна
16 окт 2024 18:15, Гергана Попова
58
Украйна иска покана за НАТО, преди Байдън да напусне поста
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна иска покана за членство в НАТО, преди Джо Байдън да напусне Белия дом, като твърди, че това би било подходящо наследство за президента на САЩ, каза високопоставен украински дипломат.

Още по темата
„Нашата идея е, че даването на покана на Украйна в този момент е политически сигнал“, каза за Ройтерс Наталия Галибаренко, посланик на Киев в НАТО. "Искрено вярваме, че това може да бъде част от наследството на (настоящата) американска администрация."

Президентските избори в САЩ следващия месец създават голяма несигурност за Украйна, тъй като Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ на Киев за неговата война срещу инвазията на Русия.

Докато вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис сигнализира за продължаваща подкрепа за Украйна, тя не посочи нивото на тази подкрепа. Бившият президент републиканец Доналд Тръмп не беше наясно как ще се справи с войната.

Членството в НАТО би направило Украйна част от пакта за взаимна отбрана на водения от САЩ военен алианс, което означава, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, въпреки че процесът на присъединяване може да отнеме години на адаптиране към стандартите на НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере през последните седмици, че вижда ранна покана за НАТО като част от своя „план за победа“.

В интервюто Галибаренко разясни причините за натиска на Киев. Тя твърди, че покана ще премахне основната ябълка на раздора между Киев и Москва.

Москва цитира потенциалното членство на Украйна в НАТО, за да оправдае войната, докато Украйна настоява, че трябва да се присъедини към алианса, за да се защити от бъдеща руска агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Русия
МАЕ: Светът е на прага на нова ера на електричеството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
5
 
! Отговори
Public enemies преди 18 минути
Коя Украйна иска покана членство в Нато, тази вече руската ли?
56
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 31 минути
Щом искат, ще им бъде дадено. Нали от самото начало на войната получават каквото поискат/наредят. И членството без да са готови закъдето пожелаят им е в кърпа вързано. Сега се страхуват, че наследникът на дядото ще им отреже всякаква помощ.
55
0
 
9
 
! Отговори
Тап преди 31 минути
Оказа се, освен че НАТО престъпен картел е и притегателна сила за наркомани.
54
0
 
9
 
! Отговори
ЗЕЛЕ преди 33 минути
ИСКАМ ПРИ МАМААААААААААААА
53
0
 
9
 
! Отговори
Хи хи преди 39 минути
зеля искал в нато, то и аз искам един милион лева ама няма !
52
0
 
9
 
! Отговори
Хи хи преди 44 минути
Не може зеля, не може в нато, щото границите ви не са ясни, а това е против законите в нато. Освен това няма да пререждате, и други чакат по 10 години ! Законите са над тебе, зеля, не се пререждай !
51
11
 
0
 
! Отговори
Българин преди 46 минути
и ние българите искаме Украйна в НАТО.Добре са дошли.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Ако са искали украина да е в НАТО, щеше да бъде преди нас. Толкова години американците работят там и нямаше и намек за членство, сега изведнъж се забързали укрите Байдън да ги приеме. Това да не е частен клуб? Скоро всички подпалвачи ще се отдръпнат от тази територия и пак Русия и Путин ще са спасителите. Зеленски?... Кой беше този?
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Русия е готова да воюва и с НАТО ако се наложи, да му мислят такива като Рюте, които ще им се наложи да карат танк вместо велосипед. Да видим дали ще им стиска обаче, защото руснаците ще се бият до смърт за да победят.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
дори и да предизвика световна война, с окрайна пак ще е свършено.. Нищо не може да я спаси..
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Е ако Оkpaйна не влезе у HATО, може пък един ден HATО да влезе в Окрайна, знае ли човек,
46
0
 
14
 
! Отговори
Мда преди 1 час
Вместо САЩ да пращат войници за да си получат подаръка - природните изкопаеми на Украйна, много по-лесно е да дадат Източна Украйна на Русия и пак да си вземат всичко от остатъчната Украйна...така е много по-сигурно че ще получат нещо.Киев никога няма да може да се изплати към Запада , Хаити изплащаше дълг на Франция в продължение на близо 150 години ...
45
0
 
11
 
! Отговори
Тя преди 1 час
Тоя си вижда края ,но иска да повлече към бездната всички ,които му помагаха да стигне до тук !
44
2
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 час
Ако България беше постъпила с турското население в Родопите както Киев с руското може да сте сигурни че Турция щеше да ни смачка незабавно ... !!!Ако навремето Живков нямаше СССР зад гърба си Тургут Йозал вече да в прибрал Кърджали и Делиормана към Турция ...дори Горбачов беше потресен и от Москва набиха канчето на Живков
43
2
 
15
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 1 час
До: "Все едно Турция да си освобождава Кърджали и родопите. Или македония да претендира за Благоевград." --- --- --- Много елементарни опорки пускаш, бе пиянде. Първо "родопите" е планина и на български език започва с голяма буква - "Родопите". Второ, я ми напомни кога Българската Армия е обстрелвала Кържали с тежка артилерия, пускала бомби от СУ-24 срещу жилищни блокове на Кърджали и кога президента Радев е спрял бюджетните заплати и пенсиите в кържалийска област - всичко това бе факт в Донбас.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Вие гледайте САЩ да не напусне НАТО след изборите, а не Украйна дали ще влезе.
41
0
 
6
 
! Отговори
Хах преди 1 час
НАТО вече даде на заден :Не мога да кажа, че подкрепям целия план за победа на Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рютепланът за победа на украинския президент Володимир Зеленски е добър сигнал, но той не може да го подкрепи като цяло на сегашния етап, предаде Ройтерс."Това, разбира се, е силен сигнал от страна на Зеленски и неговия екип, че са разработили този план... Това не означава, че тук аз мога да кажа, че подкрепям целия план, това би било малко трудно,
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ще получи покана за танц : последен валс!
39
1
 
9
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
Стотина пъти обясниха на Клоунчето, че 4.0.4 шъ види НАТО през "крив макарон", но малкото Наполеонче сърдито тропа с краче и повтаря: "Искам, пък, искааам..." -))))
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
След като изтреби населението си, Зеленски подарява и украинските природни богатства на САЩ.