Нигерийките са най-доволните от тялото си, натиск за белите западнячки

Съществуват значителни културни различия
5 авг 2024 08:17, Елка Василева
97
Нигерийките са най-доволните от тялото си, натиск за белите западнячки
Снимка: архив, БГНЕС

Проучване, проведено от изследователи от университета в Дърам, Великобритания, разкри най-доволните и най-малко уверените в тялото си жени в света, съобщава Мейл онлайн.

Чернокожите нигерийки са начело на списъка с най-висока оценка на тялото си. В другия край на скалата според проучването белите жени от Запада са най-малко доволни от фигурите си.

Установихме, че оценката на тялото е относително стабилна във всички възрасти и социокултурният натиск е очевиден във всички култури, казва Луиз Хансън, научен ръководител на изследването. „Въпреки това степента, в която този натиск е изпитван, и мястото, откъдето идва, се различават в различните култури“, допълва тя.

Образът на тялото е сложен феномен, който засяга жените и мъжете по целия свят. Досега обаче повечето изследвания са били насочени към млади, бели жени от Запада. В новото си проучване екипът си поставя за цел да разбере как се различава оценката на тялото при жените от различни култури.

Повечето изследвания на оценката на тялото досега са били насочени към млади бели западни жени, поясни г-жа Хансън. Искахме да разширим обхвата и да включим по-възрастните жени и други култури, тъй като тези групи исторически са били пренебрегвани, добави тя.

Общо 1186 жени на възраст от 18 до 80 години са били привлечени от шест държави - четири западни държави (Австралия, Канада, Великобритания и САЩ), както и Китай и Нигерия.

Жените били анкетирани за собственото им усещане за оценка на тялото, както и за натиска, който изпитват по отношение на образа на тялото от страна на семейството, връстниците и медиите. Резултатите разкриват, че и трите групи имат сравнително стабилна оценка на тялото през различните възрасти.

Съществуват обаче значителни културни различия.  

Установено е, че белите жени от Запада изпитват много по-силен натиск от страна на медиите да се съобразяват с идеалите за слабо или атлетично тяло. Въпреки че този натиск намалява с възрастта, дори и най-нисък, натискът, изпитван от западните жени, все още е по-висок, отколкото при другите етнически групи.  

За разлика от тях при чернокожите нигерийки е отчетена най-висока оценка на тялото, както и много по-малък натиск от страна на медиите по отношение на образа на тялото.

Същевременно китайските жени съобщават за най-висок постоянен натиск от страна на семейството и връстниците си във връзка с образа на тялото, докато интересът, свързан с медиите, е бил по-малък.

Изследователите се надяват, че резултатите от проучването ще дадат тласък за по-нататъшни изследвания на оценката на тялото в различните култури.

Въз основа на нашите резултати предлагаме при разработването на интервенции за повишаване на оценката на тялото експертите да вземат предвид всички възрастови групи, а не само по-младите жени, обобщава г-жа Хансън.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
7
 
15
 
! Отговори
До 42 преди 1 месец
Когато има много деца, Бог ще ти даде и много възможности да се грижиш за тях! Децата не са разход. Те са богатство и с тях идва богатството. Когато в една държава няма млади хора тя умира! Не можеш да прави икономика без млади хора.
42
6
 
12
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 месец
До 39: Какво ги хвалиш тия слончета? Не е нормално по толкова деца. Нали после трябва да се мисли как да ги облечеш, образоваш, подсигуриш?! Тъмните са като животни, не мислят!
41
3
 
7
 
! Отговори
axxaaxa преди 1 месец
Нормално при такава гроzотa каква конкуренция може да има. А и невежеството е блаженство в живота
40
2
 
14
 
! Отговори
Печките са преди 1 месец
си такива, на, гли и грозни ... но самочувствие до небето!
39
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно че ще са доволни. Там раждат по средно 6-7 деца. Докато яловите европейки с голям зор раждат 1 и много рядко 2. Смисълът на жената е да ражда деца. Жена която не ражда няма как да е щастлива защото подсъзнателно знае не изпълнява функция която и е дадена от Бог. Жените които раждат изпълняват волята на Бог. А жените кариеристки и златотърсачи изпълняват волята на Дявола. Затова и са нещастни.
38
1
 
8
 
! Отговори
Ако Тлъстините преди 1 месец
Бяла Полезни - то нямаше до Водят, Не до 1, а до БезБрой - Здравословни Проблеми!
37
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха! преди 1 месец
Да, точно така, няма значение, какво е здравословно, важното е как се чувстваш :D
36
1
 
13
 
! Отговори
Чери преди 1 месец
Нисък критерий, висока самооценка.
35
0
 
23
 
! Отговори
Всъщност... преди 1 месец
Жените от Африка са НАЙ-КОМПЛЕКСИРАНИТЕ жени в целия свят. Не слушайте какво приказват, ГЛЕДАЙТЕ как се държат. НЯМА нито една жена с африкански корени която да се гордее с произхода си, с тялото си , с лицето си, с косата си.... НЯМА. Сменят си имената с европейски, обличат се като европейки, слагат си гримове за да изглеждат по-бели .... БРЪСНАТ СИ ГЛАВАТА И МАСОВО ХОДЯТ С ПЕРУКИ С ПРАВА КОСА.... Доволни ??? Не бих казал.
34
2
 
2
 
! Отговори
до Дид преди 1 месец
Гроздето е високо и кисело.
33
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идеални са нигерийките. Аман от кахектични, на ръба на припадък от глад, напомпени джуки и цици. Къш ***.
32
2
 
11
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 месец
Трябва да се Мисли, че Всяко Приета Калория, трябва да бъде Изразходена, а Не Складирана! Секунда в Устата, но Вечност - в Талията!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Станчо Хея преди 1 месец
Немам идеал. Всичко е ва.
30
5
 
6
 
! Отговори
Свиинките преди 1 месец
Клинично Затлъстели - само такива Статии ги държат! Обаче, пак Нормален Мъж - няма да ги докосне - може само някой ИзВратеняк!!
29
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нигерийките са много прави. Телата им трябва да могат да раждат и да отглеждат деца. За нормалния мъж плодовитостта е привлекателното в жената.
28
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъй като от известно време се лансират П-дали, дебелани, грозотии, транс и всякакви други подобни - нека го кажа така. В какъв свят искаме да живеем - в красив, където имаме семейство и жената е женствена (не прилича на хипопотам) или в такъв в който слончета правят пируети на леда или пък нещо като събрание на ОЧЗ си показва подмишниците кои от кои по-дефектни, а някакъв говорител съобщава всички са красиви. Не спортуваш, мразиш да се къпеш - о горката това е заболяване, не я съдете.
27
4
 
9
 
! Отговори
:)))) преди 1 месец
Препоръчвам на прекалено пълните жени и девойки да си направят екскурзия до Куба. Ще се върнат с огромно самочувствие, защото там мъжете боготворят дебеланите. По принцип в цяла Латинска Америка се ценят пълничките женички и особено се държи на голямото 4-буквие. Много е смешно, защото никарагуанките често се класират на световни конкурси за красота, но в родината им дебеланите са по-предпочитани.
26
5
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
Боже Мили, защо Така ни Наказа - и тебе ли ЮдеюМасоните те Купиха?!
25
4
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Външният вид й носи популярност, а в областта на много професии гарантира добра кариера. Нямам предвид жените,които използват природните си дадености за да ги толерира някой шеф похотливец.Просто в много професии предпочитат да назначат стройна,грациозна млада жена с красиво лице.Красотата носи успех и в личния живот. Почти всички мъже на теория ценят скромните, умни, работливи женички, но се влюбват в красавици и в повечето случаи се женят за тях. Красивата има избор и си взима перспективен мъж
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, какъв натиск да има в Нигерия след като по-принцип в Африка по-закръглените женски форми са на почит. Да не говорим, че в някои страни там дебеланите се смятат за красавици, а слабите за грозници.

Спонсорирани публикации