Затлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно

Засегнати са 21% от тези на възраст между 12 и 18 години
7 авг 2024 08:49, Елка Василева
42
Затлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно
Снимка: архив, БГНЕС

Затлъстяването сред юношите в САЩ е достигнало тревожни нива, като засегнати са приблизително 21 процента от тези на възраст между 12 и 18 години, съобщи изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Според авторите му състоянието оказва влияние върху текущото здраве и значително увеличава вероятността от затлъстяване в по-късна възраст и свързаните с него заболявания.

Основните фактори, допринасящи за тази епидемия, включват въздействия на гените, околната среда и начина на живот.

Оценките на наследствеността показват, че тя съставлява между 40 и 70 процента от риска от затлъстяване, според изследването.

Начинът на живот, като например прекомерното време, прекарано пред екрана, и лошият сън, също играят решаваща роля.

За юношите например, които прекарват повече от два часа на ден в развлекателни дейности пред екрана, рискът от наднормено тегло или затлъстяване е с 67 процента по-висок.

Изследването подчертава сложната патофизиология на затлъстяването, която включва дисбаланс между приема и разхода на енергия, повлиян от хормоните, които регулират глада и ситостта.

Затлъстяването при юношите е свързано с множество здравословни усложнения, включително инсулинова резистентност, хипертония, дислипидемия, нарушения на съня и депресия.

Тревожно е, че затлъстяването в юношеска възраст е свързано с по-висока смъртност при възрастни от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, се посочва в изследването.

Стратегиите за лечение варират, но крайъгълен камък остава промяната на начина на живот. Ефективните интервенции включват промени в режима на хранене, повишена физическа активност и поведенчески консултации, според проучването.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: САЩзатлъстяванеюноши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Ми то ше излезе според теб, че всичкото китаец дето муа ориз има запек и газолин...
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубу де, не са зеленчуци, плодове са. Зърнените храни, картофите, оризът са най-вредните храни след сладките, а от зеленчуците и треволяците не еземате нищо полезно. То има, ама не можем да го усвоите, защото не сте крави. После се чудете защо сте пстоянно гладни, боли ви стомаха, имате газове и не можете да дрискате!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яденето е вредно! Пиеньето НЕ! От водата ръждясват червата!
19
1
 
3
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
До До 2 15 И откога хлябът и оризът са зеленчуци :) Мисля, че има връзка между тази статия и другата, че мисленето било болезнено :)
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15, по-голяма тъпоттииия не можа ли да измислиш? Не е проблемът в зеленчуците, а в хранителните навици и липсата на движение. Мислете с тези кратуни и спрете да се излагате!
17
0
 
16
 
! Отговори
Ии преди 1 месец
Има и нещо друго - българите масово се обездвижихме. Всеки втори е шофьор, включително млади хора по на 20 години. Сутрин децата ги водят с коли на училище. Преди 20 години изобщо не беше така. Разглезихме се. Оттам идва всичко.
16
4
 
2
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
До До 2... аз не ям месо от 30 години и съм много слаб, а познавам мниго като мен, които всички са много елегантни. Мършоядите т.н.н месоядци са много миризливи, гроззни, неоформени и гледат като животни.
15
9
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Напротив, точно консумирането на зеленчуци води до надебеляване! Картофите, хлябът, морковите, оризът са въглехидрати. Хайде да видим ако ядят един месец само месо дали няма да смъкнат по 15-20 кила!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи било заради гените, а не защото плюскат *** до пръсване! С това демонизиране на месото и по-зле ще стават нещата!
13
1
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
а как ше защитават израел след вероломното нападение от тая сутрин?
12
2
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
а, що у задунайски татарстан като строиш шестокласниците по физическо е по различно. 1/3 татарчета, особено по ръждавите, са с преддиабетно
11
1
 
3
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
До До Фин...объркал си се - просто си поредния тъпчоо, който си мисли, че всички хора се интересуват от фили и фоби. Не ми дреме - да се избиват и да вояват на всички фронтове. За НПО пък да не товорим - затова пък съм прав, че българисте са много зле във външния си вид, че дори не се обличат красиво.
10
2
 
8
 
! Отговори
Някак си преди 1 месец
Изобщо не ми пука за една презадоволена чревоугодна нация, живееща на гърба на цял свят... Там поне дебелеят от преяждане и тъпчене. Тук децата дебелеят заради това, че в българските магазини и кухни са събрани само най-големите *** от цял свят.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментираме САЩ, но не виждаме какво се случва в нашата страна. Миналата седмица бях в Китен за 2 дни. Извинете, но по плажа има само тюлени. И не, не бяха само от мъжки пол. Снощи бях на концерта на Кравиц. Ами масово и мъже, и жени са гардероби и не може да видиш. И проблемът вече не е в храната, а в липсата на знание за хранене и движение. Все пак по-лесно е да прехвърлим вината някому другиму.
8
4
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Какво му е тревожното? Имат пари за ядене и коли, да им имаме проблемите. Единствената развита икономика, която няма затлъстяване на населението, е Япония.
7
0
 
11
 
! Отговори
Не знам за САЩ преди 1 месец
, но у нас доста станаха рекламните лица на Мишелин.
6
0
 
5
 
! Отговори
до фин преди 1 месец
най обичам, когато непеошниците извъртате всяка тема на разгор с България, Русия и комунизма.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти щатите ги остви, ами гледай в България какво става. Аз толкова дебели хора не съм виждал тук от както се помня. И децата масово парасьонки.
4
1
 
11
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
А в България е пълно с бременни мъже, че и не се срамуват от шкембетата си. Иначе и тук е пълно с мишелинчета.
3
1
 
8
 
! Отговори
Дефектна преди 1 месец
и тотално увредена нация. Ако тази сбирщина може да мине за такава.

Спонсорирани публикации