Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск

Засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев
19 окт 2024 07:30, Александър Попов
424
Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“,  

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани вчера в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев, жителите на Купянск се евакуират

При нанасянето на удари срещу Николаевска област руските войски все по-често насочват атаките си към обекти от енергийната инфраструктура, заяви началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който говори в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"Руснаците започнаха да атакуват по-активно критични структури в цялата Николаевска област. Вчера станахме свидетели на атаки с дорове, енергийните ни съоръжения бяха повредени, но бързо възстановихме електроснабдяването", каза Ким.

Що се отнася до масираното ракетно нападение през нощта на 15 октомври, началникът на областната военна администрация отбеляза, че работата по възстановяването продължава и за приключване на ремонта ще са необходими около две седмици.

Броят на ранените в град Николаев в резултат на масираната ракетна атака срещу града в ранните часове на 15 октомври нарасна до 23 души. Съобщава се за още един загинал цивилен. Щети са били нанесени както на инфраструктурен обект, така и на ресторант, пазар, павилиони, жилищни сгради и превозни средства. В сряда повече от 272 000 потребители на електроенергия в град Николаев и в цялата област останаха без ток заради авария в мрежата за високо напрежение, отбелязва Ройтерс.

На север, в украинската Харковска област, властите започнаха да евакуират жителите на град Купянск и няколко околни селища на фона на руско настъпление към стратегическия център в Североизточна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на Киев си върнаха Купянск шест месеца след превземането му от Русия в началото на инвазията през февруари 2022 г. Градът обаче става обект на все повече нападения, тъй като Москва засилва офанзивата си по протежение на обширния източен фронт.

Жители на Купянск, интервюирани от Ройтерс, съобщават за безсънни нощи под редовен руски обстрел в района на града, разположен на около 100 километра източно от втория по големина град в Украйна - Харков.

В някои части войските на Москва се намират на 4 км от границите на града, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов по-рано тази седмица в телевизионно предаване. Той съобщи, че е наредил евакуацията, тъй като постоянният руски обстрел е направил твърде труден ремонта на електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването на местно ниво. Вчера Синегубов заяви пред журналисти, че приоритет на властите е да се евакуира цялото цивилно население от левия бряг на река Оскол, което значи около 4000 души.

На юг руските войски напредват селище по селище в промишлената Донецка област и застрашат други ключови транзитни центрове, които снабдяват голяма част от украинските войски на източния фронт, отбелязва Ройтерс.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха по-рано, че са отблъснали тази нощ голяма руска атака с безпилотни летателни апарати, а президентът Володимир Зеленски призова западните съюзници за подкрепа, отбелязват Укринформ и Ройтерс.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че Русия е атакувала територията на Украйна със 136 щурмови дрона, от които 80 са били свалени. Рано тази сутрин около 10 от тях все още са били във въздушното пространство над централната част на Украйна, 44 са изчезнали от радарите, а два са навлезли във въздушното пространство на Беларус.

Зеленски призова чрез публикация в платформата "Екс" за "съвместен натиск върху Русия", след като вчера участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел.

"Трябва да действаме решително и единно, за да попречим на (руския президент) Владимир Путин да набере сила и да продължи да разпалва войната", написа украинският президент. "Само чрез съвместен натиск върху Русия, използвайки всички налични средства и инструменти, можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир възможно най-скоро", добави той.

Зеленски поиска допълнителни доставки на оръжия и оборудване, както и развиване на "способности за далечен обсег" за поразяване на цели дълбоко в територията на Русия, както и сключването на споразумения за финансова помощ за укрепване на украинската отбранителна промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
0
 
2
 
! Отговори
флашка в главата му преди 19 минути
До Сата НАТО - в брянск за 4ти път атаката е по административната сграда на завода.
386
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
До 380 , украиски фашист Зеленски ,имали армия ,Вече събират малолетни по ресторанти и дискотеки в
385
5
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 54 минути
Просията беше принудена да отговори, след като Украйна снощи им срина завод за електроника в Брянск. Беззъб отговор - няколко частни къщи срещу цял завод.
384
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 56 минути
А кога че атакуват Варна пълно е с украински фашисти ,гадове фашиски
383
2
 
4
 
! Отговори
Прекрасна новина преди 1 час
още юдо-бандеровци са отишли при бащицата Бандера
382
2
 
0
 
! Отговори
82-ОМБр преди 1 час
Всичко това,подобна колаборация,е възможно в общото припознаване между РФ и С. Корея на споделените руски ценности,руския дух,и култура. Късното,но жарко приятелство между Ким и Путин се разпалва още повече от общото разбиране по въпроса,за надвисналата,и "реална",за техните два народа,опасност,предизвикана от натовските комари произлезли от украйнски биолаборатории. Путин отново подчерта,че от първостепенна важност,за него,респективно руския народ,се запазва главната цел-спасение на славянит
381
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ким се е опъричил,свръх даржа магучая, е закупила петнайсетина хиляди корейци,за да газят в дълбоката и лепкава есена украйнска кал,под огъня в "тяхна чест",който огън извира,кипи,разгаря се от решимостта на украинските бранители да устоят на вероломния и зъл окупатор. Ким обаче,е леко подразнен от факта,че желаещите,да изпитат на гърба си,посредством силата на барута,бошуващия огън в украйнската душа,са еднакво на брой с тези които го обичат,служат му,и му се покланят...
380
1
 
8
 
! Отговори
Пен преди 3 часа
На руснаците им свършиха ракетите и войниците , стига сте лъгали мuсирки ! :))))
379
2
 
8
 
! Отговори
До 378 преди 4 часа
Ами тя и йената е така,това нещо значи ли?.А за украинската гривна нещо да кажеш,че без финансова помощ от тия на , които им обеща да им продаде Украйна ония ден май нямаше да я има вече или щеше да е само един чувал хартия
378
15
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 часа
След 10 години окупация на Крим и война с Украйна, руската рубла удари дъното. Един долар равен на 100 рубли. Демек кило рубли купуват кило картофи. БРИКС не иска да търгува с рубли, а Китай източва руската петролна индустрия. А жертвите на Рус ия са милион убити и осакатени за цял живот. Но кой брои руснаците за хора.
377
2
 
7
 
! Отговори
До Русофил преди 4 часа
А , американците още са имали роби и сега,и украинците ги направиха такива срещу няколко долара, защото им трябват шарани да им връщат мръсната работа,а нещо не им се получи и за това сега ревеш тук и простиш, защото зеления наркоман така ти каза
376
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо преди 4 часа
Дано и в Одеса сирени и телефони да се задействат,както у нас тестово - пълен провал,но отчетено отличен за правителството! Докога неуважаеми държавни изменници ще мъчите народа? Не ви ли омръзна вече,че то скоро и народ и хора няма да останат в Б-я!
375
7
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 4 часа
366: не случайно на Александър 2 му казват Освободител, защото премахва крепостничеството и ги прави от роби малко по малко роби. А после Ленин и Сталин забраняват църквата, избиват попове, горят книги и манастири.
374
9
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 4 часа
366: крепостниците какво са бе? Не са ли роби? Не са можели да отидат да търгуват до съседното село без писмено разрешение от местният бей. Колонии ли са нямали? Сърбия, Македония дето изкуствено я създадоха, русоробите в България също са промити и помахеданчени роби, сибирските чучкета дето ги експлоатират те не са ли колониални роби? А в Африка какво дирят с Вагнер?
373
3
 
13
 
! Отговори
100% преди 4 часа
окрайна свърши......
372
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Браво на В.Путин! Истински държавник!
371
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Чакаме Русия да си прибере Украйна и да се миряса!
370
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До РусофилШведите не са коренни жители на Скандинавието изобщо, те се нанасят доста по-късно на Скандинавието, но финландците са местни коренни жители и руснаци също!
369
2
 
3
 
! Отговори
До 367 преди 4 часа
А за Украйна никой не чувал шмольо нали;)
368
0
 
1
 
! Отговори
До 358 преди 5 часа
И ти реши да го докажеш като сам си слагаш плюсчета :)