Как да разпознаем следродилната депресия?

Често близките неглижират проблема, заяви д-р Цветеслава Гълъбова
16 окт 2024 22:53, Красимир Ангелов
2

Депресивни състояния, безсъние или дори натрапчиви мисли. През подобни изпитания преминават стотици жени след раждане. Проблемът обаче често не е оценяван навременно в нашето общество.

"Много е важна емоционалната близост и топлина. Когато нея я има, няма да пропуснем момента, в който нашият близък има нужда от помощ", каза директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова.

Още по темата
"Сигналните лампи трябва да ги има в момента, в който те я видят по-потисната, в по-необичайно настроение, с влошен сън. Ако сподели мисли за безперспективност, това е абсолютна индикация да се потърси моментално помощ", съветва психиатърът. И посочи, че проблемът не трябва да се пренебрегва

Според д-р Гълъбова най-често допусканата грешка от близките е неглижирането на проблема.

"Грешният ход е търсенето на нормално психологично обяснение, което да ги успокои и да ги накара да мислят, че няма нищо тревожно и да не потърсят помощ. Много е важно хората да не слугуват на стигмата, че психичната болест е нещо срамно, да не слугуват на убеждението, че ако една жена не се чувства добре след раждането, не е екзалтирана, ако споделя, че е уморена, не може да полага адекватни грижи за бебето - това е лиготия", добави тя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Общество
Пиян шофьор без книжка хвърли 150 евро на полицаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.