Кои са храните, успокояващи стреса?

Хапвайте черен шоколад
12
Кои са храните, успокояващи стреса?
Снимка: Istock

Стресът присъства постоянно в ежедневието ни и едно от нещата, с които го успокояваме, е храната. Често обаче правим погрешни избори в храненето в стремежа си да противодействаме на стреса. Посягаме към сладки, калорични, преработени, пържени и мазни храни, които не само че не успокояват стреса, но и вредят на фигурата и здравето.

Стресът може да се потисне с помощта на качествена и здравословна храна. Трябва само да знаете кои са храните, които успокояват стреса, за да наблегнете на тях всеки ден и във всяко хранене. Храните, успокояващи стреса, съдържат вещества, които потискат възпаленията, противодействат на механизмите на стреса, съдействат за освобождаването на серотонин – хормонът на щастието, който подобрява настроението.

Черен шоколад

Започваме с черния шоколад, защото кой не би искал да си хапне нещо сладко, когато е под стрес. Любимо лакомство, което не само успокоява стреса, но повишава нивата на серотонин, дава енергия, има противовъзпалителни свойства благодарение на антиоксидантите в какаото. Черният шоколад е един от най-добрите избори против стрес, защото съдържа по-малко захари за разлика от останалите видове шоколад. Тъмният шоколад е с високо съдържание на какао, което е богато на флавоноиди и полезни мазнини. Важно е да не прекалявате с количеството черен шоколад, защото е с високо съдържание на калории.

Мазни риби

Мазните риби са много богати на омега-3 мастни киселини, които противодействат на стреса и възпаленията в тъканите. Такива риби са сьомгата, пъстървата, херингата, сардините, рибата тон, скумрията. Мазните риби са богат източник на магнезий и фосфор, които имат благотворен за нервната система ефект.

Източник: Храни, успокояващи стреса

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Точно пъстървата е една от най-сухите риби, къде я поставихте при мазните! И най-малко полезна....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи стреса можел да се успокоява така ли? Как се казва кучето? - Стрес.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде пак същата авторка с поредните глупости. Тялото само подсказва, усещаш го на върха на езика от какво има нужда. Как ли пък няма стресиран да ям мазна риба. Не дочетох и не следвах линка. Няма смисъл.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Например живеете в малък 300к град като София, но всеки ден той се превръща в 1,3 милиона понеже преди 130 години бил избран за столица. Вечер стреса намалява и града се изпразва от работещите и отново е спокойно градче на 3то място в България както го познаваме.
5
1
 
5
 
! Отговори
Майстора преди 1 месец
Гладът управлява стреса не храната.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копане с мотиката и спиш като окъпан :)))
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доказано- италианската кухня. Порция спагети, пица или лазаня с пармиджано + чаша розе.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бухалка :)))
1
4
 
7
 
! Отговори
Минчо преди 1 месец
Водка