ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Някой път си лягам с шапката и шала и два чифта чорапи и няколко блузи с дебел памучен анцунг с две удила и юрган и ми е добре,когато се налага.
83
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
Европа отдавна търси други източници на енергия,най-малкото защото газта и нефта на Земята са на изчерпване(съвсем в обозримо бъдеще)!Бъдете сигурни, че света ще продължи на пред и без руските енергийни ресурси!Но Русия, когато един ден, "пресъхне"...директно се връща в 14-ти век!
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Vreme e !
81
0
 
0
 
! Отговори
Milen преди 15 години
Otivam v kraibrejnia monopol UAAARGHH ash tst sts maamu deeea i tam visokopostvaeni lica...YAAAARRRR ne MOGA MOOOGA be tssst. Bah tam vidqh S O4ITE SI Ne6ta brrrryaghh! Zima i stud ot voennomorksiq flot NE SA ZABRAVWENI DECA DRAGI ! ! !NAROD e tuka AAYRGHHH!!! tchaaaaaaaa ts ts tdssss TAM! ei tam!! VINAGI ETOT AM NA TROTOARA SA I KYDE??? PITAM AZ PITA>????? izizizizizizizi!!!!!!! KAKVO!?!??!
80
0
 
0
 
! Отговори
Гладния пенсионер преди 15 години
За черни дни и левче не спестих.Мечти прежалих. Ден за ден живея!Простих на ближен и на чужд простих.На яве и насън за обич се пилея.Приятел губя. И печеля врагНали безследно нищо не загива?!Неволя не подмина моя праг, а споменът в сърцето нож забива!За черни дни и левче не спестих.Мечти прежалих.Ден за ден живях!Не знам - защо не питам докогаИ кой ли смъртен отговорът знае?Възкръствай Дух и в радост, и в тъга.Останалото? Тлен и суета е!
79
0
 
0
 
! Отговори
до Варненеца,клет... преди 15 години
Теб ти замирисана руски и взе да се облизваш...по стар комунистически обичай!
78
0
 
0
 
! Отговори
jorj преди 15 години
много долно племе са....само жените им стават-за секс
77
0
 
0
 
! Отговори
Варненец преди 15 години
Я се успокой малко бе злобар.Недей да плачеш на чужд гроб...Русия ,ти не я мисли.В момента ,в Европа ,цената на газта достига 700 $ за 1000куб.м ,а украинските копелете плащат по 179.5 !!! И не са съгласни на 250$..... Как я мислиш ...? Който и да беше, нямаше да им подарява на безценица....
76
0
 
0
 
! Отговори
ddvfghfg преди 15 години
те са огромна страна и от всичко имат по много
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i kvo ot tova kato se ozubi, i kak 6te pomogne??!!
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ako Vaneto Kostow ni bese napravil kvartal ot NY, sega ]qhme da sme na toplo, svetlo i da si piem 4aia s gotini maceta
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ako Tosho ni beshe napravil kvartal ot Moskowskiat raion-sega ]qhme da piem 4aj na toplo, svetlo i s hubavi maceta.
72
0
 
0
 
! Отговори
M-K преди 15 години
Руснаците са мъртви без доставките на газ към Европа, не си правете илюзии!===По скоро Европа и България са мъртви без доставките на газ от Русия. !
71
0
 
0
 
! Отговори
M-K преди 15 години
РУСКИТЕ ПОДЛИГИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ! РУСКИЯТ ИМПЕРИЯЛИЗЪ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК РАЗДЕЛА БЪЛГАРИЯ ! ДА ИМ КАЖЕМЕ - НЕ ! НЕ НА РУСКИТЕ *** !=====ЭТО ТАКА Е ПО-ПРАВИЛНО:АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДЛИГИ ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ! АМЕРИКАНСКИЯТ ИМПЕРИЯЛИЗЪ ВЕЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВЕК РАЗДЕЛА БЪЛГАРИЯ ! ДА ИМ КАЖЕМЕ - НЕ ! НЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ *** !
70
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
Руснаците са мъртви без доставките на газ към Европа, не си правете илюзии!Те НЕ МОГАТ да си "правят каквото си искат", макар че много им се ще!Загубите на Русия в момента са огромни, а положението в тази "необятна" страна е трагично (както винаги).Десетината олигарси, които доят, манипулират и се подиграват с народа си (и с нас в момента), са леко *** и като едни истински комунисти, алчни!Ще им мине...
69
0
 
0
 
! Отговори
Живуща в кв. Младост преди 15 години
Спряха ни парното,спряха ни топлата вода,а сега и студената! Спрете и тока,та да се знае че живеем в ерата на пещерняците!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 15 години
За неграмотниците, които повтаряха като папагали руската пропаганда - войната в Грузия я провокираха именно руснаците и целта им не бяха осетинците (кво му пука на Путмедев за някакви си ***) а именно блокирането на строежа на Набуко чрез сздаване на нестабилан политическа обстановка в района (и да се смачкат грузинците междувременно). И понеже неграмотниците ще питат "ама как така?" - ето отговорът: Един газопровод струва много милиарди и когато политическта обстановка е нестабилна желанието да се сложат на масата тези милиарди силно намалява.Но с изнудването си Путмедев сам си подлива вода - от някакъв момент нататък политическите събражения ще станат толкова големи че ще надвият икономическите и строежът на Набуко вече няма да бъде икономически, а политически въпрос и проблемът с милиардите ще отстъпи на заден план.
67
0
 
0
 
! Отговори
Русофоб преди 15 години
Ха сега кажете че пак братята руснаци ни обичат, а европейците ни мразят!
66
0
 
0
 
! Отговори
JD преди 15 години
В Украйна загадъчно "исчезват" от началото на тази година 86 милиона куб.метра газ от тръбопроводите за ЕС. Украйна не допуска и независими наблюдатели за мониторинг. Искам разследване и съд за виновните! Когато фактите говорят и боговете мълчат!
65
0
 
0
 
! Отговори
de4i49 преди 15 години
като много н обича ЕС що не ни отклони от ниената газ нали сме заедно нали са ни новите братя

Спонсорирани публикации