ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
АМАН ОТ ПОМОЩНИЦИ И ОСВОБОДИТЕЛИ...ВЪПРОСА ДНЕС Е,НЕ С КАКВО ЕВРОПА МАЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ..., В УСЛОВИЯТА НА ОБЩОЕВРОПЕЙСКА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА, А НИЕ С КАКВО МОЖЕМ ДА ПОМАГНЕМ НА ЕВРОПА...!!!Договора с Е.С. е ясен...В условията на днешната енергиина криза, ТРЯБВА незабавно да "пуснем", след завършване на ремонтите, малките четири реактора и ДА ДАРИМ ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ с 1600 мегавата качествен и високо рентабилен за нас, електрически ток, с което значително ще подобрим външнотърговския си баланс, и значително ще се приближим, до пълно изпълнение на изискванията за влизане в Еврозоната!!!ВСЯКО ЗАБАВЯНЕ СЕГА, ЗНАЧИТЕЛНО ОЩЕТЯВА ОБЩОЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ЕВРОПЕЙСКАТА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ!!!
103
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди месеци серГЕЙ беше ходил на среща с *** и беше оставен да чака 4часа да го приемат като просяк. Срам за България!Не бива да забравяме и за РУССкия ДЪЛГ към България, който от времето на СИВ не се обслужва от братята руснаци. Кои е луд да плаща на роби като нас. Вместо да ги изгоним и изхвърлим от руските им мутренски ресторанти окопирали куророртите на България, ние им правим Руски бал и слушаме Разцъфтели ябълки и круши, докато те ограбват държавата ни. Ама тоя дето е срам за България и чака 4 часа пред кабинета на *** той е за онождане... серГЕЙ (и Овчаров и червено-царските изчадия.)
102
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
83 пак до тебе,щом Европа търси други източници,то и Русия не седи със кръстени ръце.
101
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Каквото щете разправяйте за Русия. Руснаците нагледно показаха, как за една седмица рухва цяла Европа. Врът кранчето и "айде у лево"!
100
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БСП трябва да понесе цялата политическа отговорност за кризата с газа. А наш президент агента Гоце Първанов трябва да открие годината на България в Русия. Ще покажем на братушките последен модел Пернишка печка. Деликатно, нали! Помнете ми думата окото му няма да мигне...да обяснява, че Пернишката печка е печка чудо!Говорителят на евркомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделяс даде ясно да се разбере, че идеята на Първанов не може да се осъществи и обяви, че "не може да става дума за отваряне на реакторите на АЕЦ "Козлодуй". Затова и Европа отразя президента Герги Първанов: EU*Не може да става дума за повторно отваряне на реакторите..Говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер допълни, че в момента приоритетът е да се реши въпросът с прекъснатите доставки на газ от Русия. По думите му усилията трябва да бъдат насочени именно в тази посока, а не върху сценарии Първанов, които в никакъв случай не предоставят дългосрочно решение...! * Спазвай правилото : - Да се пазиш от кон отзад, от бик отпред, а от Украйна отвред ! Как ще коментирате изявлението на президента Георги Първанов за пускане на един от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй"? - Президентът Първанов ми е ясен. Той от сутрин до вече се събужда само с една идея - как да осигури допълнителни печалби на групата олигарси около него. Нека Първанов днес като се събуди да мисли за българския народ, а не за г-н Богомил Манчев. Това е единственият ми коментар. - А смятате ли всъщност, че повторно пускане на блок от АЕЦ "Козлодуй" е възможно? - НЕ, нито смятам, че е възможно, нито смятам, че е правилно. Но Първанов най-сетне трябва да се досети, че е президент на България, а не шеф на борда на директорите на фирма "Рискинженеринг" АД или на подобните такива, които оперират в енергийния сектор. Взе ми буквите от клавиатурата...Много си прав. Вижте, *** RUSSKI братушки, примирете се с факта, че ако някой не ви ближе г*за, то не е задължително да ближе друг г*з.Този, който не е русофил, не винаги е AMERICAнофил или Украино-Грузинец. Просто има хора, които ви преценяват реално, а реално вие... НЕ СТАВАТЕ !
99
0
 
0
 
! Отговори
Niki преди 15 години
"приемиер Мирек Тополанек" какво, какво, чешкият какъв?
98
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
83 докато чаках Русия да пресъхне,мозъка ти отдавна изсъхнал,погледни география и природни богатства на Русия,тя е оцелявала в такива ситуации с години и пак не преклони глава пред никой.
97
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
Европа си гледа интереса,а не дали Бьлгария е добре,от ясно по ясно. Защо и Русия да не гледа своите интереси,Украйна спря кранчето а на вас пак полата на снахата мирише. Току що по новините съобщиха,че Русия продължаваше да подава газ към Европа,а Украйна продължава да краде и не допуска комисиите до тях.
96
0
 
0
 
! Отговори
русите ще ядът хе преди 15 години
Абе мушмуроци , ако не е Европа руснаците бебероните ни ще смучат ! Ебемви и нещастниците , абе той е само един русофил перкясал - Доню Донев , жалко за твореца с чието име злоупотребява перкясалият памперс !
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
защо русия спря газа.Защото там свършила водката и започнали да поркат каквото имат.Прославеният кънкьор-убиец сега активно им помага да изпиват газа.Това го може поне.
94
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Руснаците и в момента пускат газа - Това Путин го каза преди малко по ОРТ - и не вярвам да лъже, но украйна не го допуска до Европа- и даже нацяло е спряла всички тръби за Европа на своя територия.
93
0
 
0
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 15 години
............ щото нямат друга икономика , освен ,,ресурсната ,, и хея ми ще ядът !
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ladies and gentlemen(s), Welcome to the WW3. Enjoy ;)
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
zatova puk amerikancite...6ibanite amerikanci postoqnno vodqt voina i osvobjdavat nqkoi narod....samo 4e ot petrola my
90
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво толкова ще седим една зима без парно, да ви *** и в мъжете
89
0
 
0
 
! Отговори
Варненец преди 15 години
Ако си по-млада, аз имам по-добро решение за повишаване на енергийната ефективност...
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Казват, че Запада бил спечелил Студената война срещу Русия? Не е вярно, защото Студената война едва сега започва!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
брао на братушките напрао ме къдрят
86
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
В отговор на N39 не чети само газета .ру .От както е започнал конфликта почти навсякъде се споменава БГ-то.Ето ти и сега.И в цялата статия пак само БГ-то е като име.Не всички овци са черни."Между тем, сложившаяся ситуация для многих государств может обернуться катастрофой, так как у них практически нет стратегических запасов газа. Так, в хранилищах Болгарии газа всего на несколько дней потребления."А ето ти цялата статия над нея можеш да видиш как казачката Юшенко е говорила пред народа си.Обаче аз на чудеса не вярвам.Вярвам на радиатора и не мога да тегля заради други калпави дипломати.Не ме е яд ако ме ритне войник с ботуш - яд ме е ако ме ритне *** с ***.Така,че моето правителство мога и да го усвиркам ама на Юшченко и дреме на ските.Не си подценявайте държавата дали сме много на света и даваме все още па макар и жените си за да им раждат поколения.
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ukraincite sa amerikanski podlogi - tochno kato Bulgaria - i tozi nomer sas spiraneto na gazta e zamislen nai veroiatno ot USA.

Спонсорирани публикации