Путин и Ким ще задълбочат сътрудничеството, Западът разтревожен

Има опасност за мира и на Корейския полуостров
19 юни 2024 07:16, Александър Попов
111
Путин и Ким ще задълбочат сътрудничеството, Западът разтревожен
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Кин Чен Ун се споразумяха да развиват отношенията между двете страни по време на първата визита на руския държавен глава в Пхенян за последните 24 г., предаде Ройтерс, като се позова на съобщения в севернокорейските медии.  

Путин бе посрещнат от Ким на международното летище в Пхенян, където двамата лидери се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на руския президент. След това те се качиха в правителствена лимузина и се отправиха към хотела, в който е настанен президентът на Руската федерация.

Путин пристигна на първата си визита в Северна Корея за последния близо четвърт век с обещание да задълбочи двустранните връзки в областта на търговията и отбраната и да подкрепи Пхенян в противопоставянето му срещу САЩ, отбелязва Ройтерс.

Срещата между Путин и Ким демонстрира "непобедимостта и трайността" на приятелството между Северна Корея и Русия, заяви севернокорейската държавна медия КЦТА. Връзките между Пхенян и Москва се превърнаха "силна стратегическа крепост за запазването на международната справедливост, мир и сигурност, както и двигател, който ускорява изграждането на нов многополярен свят", допълва КЦТА.  

САЩ обвиняват Северна Корея, че е доставила "десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия" за войната ѝ в Украйна. Москва и Пхенян отричат между тях да има трансфер на военна техника, но се зарекоха да подсилят сътрудничеството си в областта на отбраната, което може да включва и съвместни учения на двете армии.    

Часове преди Путин да се срещне с Ким в Пхенян, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. След както разговаря с американския държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, Столтенберг заяви пред журналисти, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които искат западният алианс да се провали.

"Разбира се ние сме загрижени и от потенциалната подкрепа, която Русия оказва на Северна Корея, когато става въпрос за подпомагане на нейните ракетни и ядрени програми", посочи генералният секретар на НАТО. По думите му тази тенденция, както и помощта, която Китай оказва на руската военна икономика, онагледяват факта, че предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия. Той добави, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец ще се наблюдава по-нататъшно укрепване на партньорствата на алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Столтенберг подчерта, че на определен етап трябва да има "последствия" за Китай. "Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения с държавите в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в понеделник, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много внимателно", тъй като "може да има някаква реципрочност ... която да повлияе на сигурността на Корейския полуостров".

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер вчера каза, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да предизвиква голяма загриженост у всеки, който е заинтересован от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров"./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от София
Къде в София спират водата на 19 юни, сряда?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 седмица
До Нане: Зеленски е още по-нисък, Нане. Но хората ги мерят по акъла, не по ръста.
88
3
 
1
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Другари, снимката е подвеждаща, нашето руско Джудже е по-високо от дебелото! Сигурно някой роб е послужил за стъпало на дебелото джудже, освен това не се е подстригвал скоро и това му дава неоснователно предимство.
87
3
 
1
 
! Отговори
хах преди 1 седмица
Щастлив семеен живот мога да пожелатя на тези перковци... Да си царуват по бункерите и да не занимават останалия свят със своята любов един към друг...
86
4
 
2
 
! Отговори
ТВ преди 1 седмица
Двама психопата, съсипали милиони човешки съдби.
85
1
 
2
 
! Отговори
АБУ ЕЛ МОД преди 1 седмица
Братя по оръжие;
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
93- Ти от психото ли дращиш за рая в Северна корея- пий си лекарствата и спри белото-когато видя Рушистанци от Фалирала Европа да емигрират в Северна Корея е те тогава нещата са се обърнали- за сега 20 000 000 руснаци живеят в лошата Европа и висят на гърба на работещите и източват социалната им система
83
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чета коментарите и разбирам че много от коментаторите завиждат на северокорейците и иранците че живеят в такива уредени и свободни страни в които така леко се диша и хората се радват на свободата си. А същите тези коментатори са принудени да живеят в окупираната и поробена от НАТО България.
82
1
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 седмица
До Анониментатарче, китай вече разконспирираха "новите технологии" на бившото сесере, след като набримчиха 3 дивизиона "хиперзвукови" ракети които се оказа, че стават само за атака на жилищни комплекси.
81
0
 
0
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 седмица
До Анонимен83ами, аз съм го виждал. ти, явно не си. в сравнение със софия, като отидеш там и се изрепчиш като как си навикнал да говориш, и ше плевиш оризища докато те изедат бубалечките.
80
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Капитанът ами, тва е вица. кога си виждал руснак да дава, а не да взема и да мрънкя за още вересия и че всички са му длъжни?
79
1
 
1
 
! Отговори
Капитанът преди 1 седмица
Руското императорско джудже ,явно дава плутоний на Дебелото корейче и му помага да си усъвършенства ядрените ракети , а обратно получава милиони снаряди от севернокорейската армия с които засипва Украйна и избива деца.
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да и аз посрещах дядо му и Тодор Живков- а той е като копие на дядо си!
77
0
 
4
 
! Отговори
запада или САЩ? преди 1 седмица
"Западът разтревожен" - я дайте по-точно! май САЩ е разтревожен ! Ким има 35 подводници. Ако руснаците помогна с обезшумяването и със атомните ракети, наистина запада-САЩ ще са много разтревожени!
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
83- а ти къде го видя- защото с мапс не може, на Посолството на Северна Корея в София пише, че всички електронни устройства- телефони, лаптопи др се оставят на граничния пункт/ влез и прочети/- а след като всичко е пропаганда- аз не ти вярвам.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 83 Да прав си .....Пхенян и Москва са витрината, а останалото 90% е мизерия !
74
0
 
10
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 седмица
От години ги натискат пък сега били разтревожени, че се съюзяват. Не се ли сетиха какво ще стане. Какво друго им остава. Да си закрият държавите и се обявят за колонии на чужди държави ли? Това е български манталитет.
73
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 85. Пропаднали, мизерни?! Ти видя ли Пхенян бе, паток? София, по сравнение с него е село. За Москва няма да говорим.
72
4
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 1 седмица
И от какво точно да е разтревожен Западът? От нещо,което е ясно поне от три десетилетия ли? Западът по-скоро да се разтревожи от своето бездействие,защото е безумие да няма реални действия срещу заплахата. Никога не сме били толкова унизени..толкова унизени,че да търпим дирижираната от Кремъл нарочна имиграция в страните ни на милиони индивиди от СССР и Китай. На това му се вика ОКУПАЦИЯ,а поведението на евро-политиците е антиевропейско.Путин не случайно започна кариерата си от Берлин.
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войната се поддържала от Китай, Северна Корея и Иран?! Моля?! А кой забрани мирните преговори в Истанбул? Откога Борис Джонсън работи за някоя от тези страни?
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците дават секретни технологии за стари съветски снаряди, Путин е велик стратег!

Спонсорирани публикации