Северна Корея отново пусна балони с боклук

Психологическата война продължава
10 авг 2024 19:20, Инна Ангелова
61
Северна Корея отново пусна балони с боклук
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея отново е пуснала балони, които вероятно носят боклук към Южна Корея, съобщиха Южнокорейските въоръжени сили. По този начин е продължила необичайната кампания за психологическа война на фона на нарастващото напрежение между разделените от войната съперници, предаде Асошиейтед прес.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви днес, че вятърът може да отнесе балоните до райони северно от южнокорейската столица Сеул. Кметството на Сеул и властите в най-населената провинция Кьонги издадоха предупреждения, в които призовават гражданите да се пазят от падащи от небето предмети и да съобщят на военните или полицията, ако забележат балони.

Към момента няма информация за наранявания или материални щети, отбелязва АП.

През последните седмици Северна Корея пусна повече от 2000 балона с отпадъчна хартия, парчета плат и цигарени угарки към Юга, което тя определи като ответна мярка срещу южнокорейски граждански активисти, които пускат през границата пропагандни листовки със съдържание, насочено срещу Пхенян.

Северът отдавна осъжда подобни дейности, тъй като е изключително чувствителен към всяка външна критика по отношение на авторитарното управление на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, коментира АП.

За последен път Северна Корея пусна балони към Юга на 24 юли, когато боклукът, носен от поне един от тях, падна на територията на южнокорейския президентски комплекс, което породи опасения за уязвимостта на ключови южнокорейски съоръжения. Балонът не е съдържал опасни материали и никой не е пострадал, съобщиха тогава от службата за сигурност на президента на Южна Корея.

В отговор на кампанията на Севера с балоните Южна Корея активира високоговорителите по границата си, за да излъчва пропагандни послания и К-поп песни. Експерти твърдят, че Северна Корея ненавижда подобни излъчвания, тъй като се опасява, че те могат да деморализират войниците и жителите ѝ.

Кампаниите на двете Кореи в стила на Студената война разпалват напрежението, като и двете страни заплашват с по-решителни стъпки и предупреждават за тежки последици, отбелязва АП. Експерти твърдят, че градусът на напрежението може да се повиши още повече по-късно този месец, когато Южна Корея и САЩ ще започнат ежегодните си съвместни военни учения. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 месец
СА ЗА КУРСК ! СИЧКО Е ИСТРЕПАНО ! НАТО С ЧУЖИЕ НАЕМНИЦИ НАПРАИ ОТЧАЯН ОПИТ А СЕ НАПРААТ ГЕРОИ !
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тва решихте да е топ новина? А не как рашките ги млатят къде ги хванат в Куркс?
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До живот в АдаНАЙ ГОЛЕМИЯ ДЕМОГРАВСКИ СРИВ В МОМЕНТА Е В РУСИЯ. МИЛИОНИ ИЗБЯГАХА ОТ СТРАНАТА А КАКТО ПРОДЪЛЖАВА МЪЖЕТЕ В РУСИЯ ЩЕ БЪДАТ НА ИЗЧЕЗВАНЕ. И ВСИЧКО ЗАРАДИ ЕДИН ЛУД ЧОВЕК - НИСКИЯ.
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските морски дронове нямат аналози на Запад и могат да достигнат почти всяка точка на Черно море, говорителят на СБУ Дехтяренко▫️Дроновете са невидими за вражеските системи за откриване.▫️Стойността на продукцията е 8,5 милиона гривни▫️Вече е разработен най-новият дрон Sea Baby от 2024 г., който може да носи почти един тон експлозиви на повече от 1000 километра.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ем кво, с материала наторяват.
24
3
 
3
 
! Отговори
живот в Ада преди 1 месец
Hell Joseon - eдна от най-ниските раждаемости, най-бързо умиращата нация - 0.7 (за сравнение България е 1.6, а са нужни над 2.0 за прираст) Само 19% от населението в детеродна възрас възнамеряват да имат дете. 80% до 35 години са безбрачни. Безработица, чудовищна конкуренция ако вече имаш работа, дълъг работен ден, почти без почивни дни и отпуски, невъзможност да се спести за образование на детето. Южнокорейците отказват да се възпроизвеждат като нация, младите наричат страната си адът Чосон. Количеството педиатри спад с 12% - няма кого да лекуват, психиатрите 76% увеличение.
23
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СУПЕР ПР.О.СТА.Щ.И.НА, ТИПИЧНО ЗА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ, ПРОСТО, НАГЛО, ГНУСНО! ЗА ТЯХ САМИТЕ ГОВОРИ ПОВЕЧЕ.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз като разхождам кучето и като видя как някой е паркирал ми идва да му размажа тортичката на стъклото но все още се възпирам!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Южна Корея пускат пакети с храна във водата за да достигнат до КНДР. Властите в КНДР понеже не могат да осигурят храна за гражданите си, откачат. Ако хванат някой гражданин в КНДР, че е взел хранителни продукти от водата, го вкарват в концлагер. А това с *** е ясно. Властите в КНДР просто няма какво друго да пратят в Южна Корея.
19
1
 
1
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Рециклират б::::клукъ си у Ю.Корея!
18
2
 
2
 
! Отговори
това е хитро! преди 1 месец
Северна Корея на практика изнася *** си зад граница. Така опазва чиста собствената територия. Това е наистина авангардна идея! Трябва да опитаме и ние към Македония да повторим корейския челен опит.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като си нямат друго, това пускат. Пак е учудващо, че изобщо имат ***.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятелите на путин - тия, талибаните, ислямистите, терористите. Само свестни момчета.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който каквото има, това праща... Да вземат да пратят и най-големия си б0клyк - онова тлъсто кюфте - че да се отърват завинаги!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Събирали цяла година хартиени пликове от ориз и някой друг фас. Те обикновените граждани не пушат, 100% партийни отпадъци.
13
5
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Какво ще стане, ако някой пусне през турската или гръцката граница позиви? НПО в действие без гражданите да искат. Това е в случая. Умишлено разпалване на конфликт.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
отпадъчна хартия означава ли използвана тоалетна хартия?
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми те друго нямат там, какво на пуснат
10
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Каква неочаквана водеща световна новина!

Спонсорирани публикации