Златните ни олимпийци с по 250 00 лв. премия, другаде дават крави и къщи

България е една от най-щедрите към спортистите си
10 авг 2024 09:00, Петър Бойчев
141
Златните ни олимпийци с по 250 00 лв. премия, другаде дават крави и къщи
Снимка БГНЕС

България е една от държавите, които ще дадат най-големи парични премии за спечелени медали от Олимпийски игри.

Страната ни е в топ 10 на държавите в това отношение, съобщи gong.bg.

Шампионите в борбата Семен Новиков и Магомед Рамазанов, както и щангистът Карлос Насар, ще вземат по 250 000 лева за златните си отличия.

Ако Рамазанов беше загубил, той щеше да получи 200 000 лева -  колкото ще получи сега Боряна Калейн.

За бронзовите си медали Хавиер Ибаниес, Божидар Андреев и Кимиа Ализаде ще вземат по 150 000 лева.

Отделните правителства и частни спонсори често възнаграждават олимпийски спортисти с пари, имущество и по-необичайни награди като добитък. Ето и няколко примера какви награди получават спортистите по света, пише 24 часа.

Индонезийските шампионки по бадминтон Грасия Поли и Априяни Рахаю, които спечелиха златни медали на Олимпийските игри в Токио 2021, получиха по пет крави и нов дом. Освен това правителството ги награди с приблизително $ 350 000.

Хонконгският спортен институт изплаща парични награди на своите спортисти въз основа на класирането им в състезания. В края на Олимпийските игри през 2024 г. , които се провеждат в момента в Париж, индивидуалните златни медалисти ще получат 768 000 долара.

Министърът на младежта и спорта Хана Йео каза през февруари 2024 г., че спортистите на страната, които достигнат олимпийския подиум, ще бъдат възнаградени с автомобил, произведен в чужбина.

Ако спортист от Казахстан вземе награда в своя спорт, Министерството на културата и спорта му предоставя апартамент. Размерът на жилищното пространство зависи от това колко добре се е представил спортистът в своята дисциплина. Златните получават тристайни апартаменти, сребърните - двустайни, а бронзовите - едностайни.

Испания дава на спортистите 102 000 долара за злато, но спортистите в отборните спортове получават по-малка сума, тъй като фондът се разделя между всички членове на отбора. Членовете на отбори от двама печелят приблизително $82 000 за златен медал, докато тези от трима или повече печелят приблизително $54 000.

Италия дава на нейните спортисти грабнали златен медел бонуси от $196 000. Страната също така предоставя бонуси за сребърни и бронзови медали съответно от $98 000 и $65 000.

Кои държави плащат на олимпийците си най-много?

Израел - 275 000 долара

Сърбия - $218 000

Литва - $182 000

Молдова - $171 000

Латвия - $155 000

Унгария - $154 000

Страни като САЩ (37 500 долара за злато), Испания (50 000 евро за злато), Франция (80 000 евро за злато) дават далеч по-малка държавна премия от нашата страна за олимпийски шампион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: олимпиадакравипремии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези чужденци дето ни спечелиха медалите досега мислите ли че не се съгласиха да придобият бг гражданство и да се състезават за България като са разбрали че докрая на живота им ще получават пожизнена пенсия в размер на три актуални минимални работни заплати всеки месец??? Голям стимул е това. 2200 лева пенсия всеки месец в момента ще взимат двамата чужденци украинеца и дагестанеца. Карлос не го слагам щото той си е на половина българин и не е заради пожизнената пенсия българин.
42
4
 
2
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Тъкмо *** да има мотивация да се понапъне да вземе медал. А не просто да цъка с език от дивана колко били заслужили другите.
41
3
 
8
 
! Отговори
3000 лв наследими преди 1 месец
А кой го измисли наследниците да получават наследимите 3000 лв от наградата-всеки месец? Все едно баща ти да е известен лекар, а ти айляк-и да ти се плаща, че баща ти е лекар, без да работиш?
40
6
 
11
 
! Отговори
асд преди 1 месец
Всички, които злобеете, както виждам най-вече срещу момичето, ами идете и спечелете и вие по един медал, тогава и нашите медали ще станат много и наградите ще станат по-малки, както в САЩ. А онзи по-долу като иска работнички в гнусния си цех, ами да вземе да накара жена си да му роди такива.... Иначе на Гълавин парите отдавна трябваше да са спрени, както вече казах.
39
2
 
11
 
! Отговори
3000 лв пожизнено преди 1 месец
Не съм против наградния фонд, който и без това е огромен. Не съм против държавата да има плаща издръжката, разходите за състезание. Не съм против-ако нямат медал, да НЕ връщат държавната субсидия. Но защо тези 3000 лв пожизнени награди за младежи-, без да работят? Кой друг получава пари-без да работи-все едно лекар да спаси човешки живот на 30 г възраст, и оттам насетне да получава без работа по 3000 лв? Никъде по света не се дават пари без работа, спортистите работят друго като напуснат спорта
38
6
 
6
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
Не са особено големи суми. С тези пари не можеш и читав апартамент в София да си купиш. А ако ги разделят с треньорите - съвсем нищо. Но все пак са ги заслужили.
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига завиждайте, бре! Вземете олимпийски медали, да видите колко е зор и тогава завиждайте!
36
5
 
11
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Еййй... Цъ цъ, цъ.... Ще си умрете от злоба бре философи... Мъ, що не вземете вие да станете шампиони и да вземете наградите и пенсиите.... ===)))
35
7
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 1 месец
Прославят себе си, а не държавата. Ако американец веземе медал, да не мислиш ,че на някой му дреме, освен на самия спортист. А и за прославянето е платена огромна премия, в добавка-държавата ги е издържала през олимпийския цикъл, в добавка е платила и разходите по състезанията-пътувания, хотел, треньори, премии. Това е достатъчно, не трябва да се плащат после по 3000 лв пожизнено, без работа, и то наследима сума. Наследниците им пък защо да получават наготово-без работа?
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекари спасявали човешки животи са с по 500 лв пенсия. Преди това учили здраво. Други тренирали на държавна издържла до 18-25г вземат медала /браво за услията/ и пенсия още от 18г-3000 лв. Е нешо не се вързват нещата. Ама хич. Или награда или пенсия-те после си работят и си получават и заплати. Отделно апартаменти и коли от Спортното министерство и спорт тото. Айде стига толкоз че е мн нагло
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ са на червено с 35 трилиона долара, ще трябва да печатат още долари с толкова медали.
32
3
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Очевидно българския ген предпочита да пие по кръчми, да се фъцка по инстаграм и тн вместо да печели медали, та трябваше да си доведем тия младежи да ни отсрамят. Да са живи и здрави и благодаря! Българския ген няма кой знае какви постижения - нито едно голямо изобретение и след Стефка нито една важна победа, така че явно нещо не е както го казваш и те войни са били напразно.
31
1
 
8
 
! Отговори
пари без работа преди 1 месец
Не наградния фонд е проблем-но в САЩ е 38 000 д, но е безобразие, като спрат да се състезават държавата да им дава пожизнени награди по 3000 лв-пари, които се наследяват. Пари без работа. Спреш ли да се състезаваш-по цял свят спират и парите. Работиш друго, а не чакаш наготово.Значи получават награден фонд, държавата плаща издръжка, докато са спортисти, и като на младежка възраст напуснат спорта-пожизнена награда-че това прави към 2 млн лева за наследимата пожизнена награда от нищонеправене.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странна работа, в Испания долара ли е официалната валута? Защо Испания раздава долари?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ имат много медалисти, нормално е да дават по-малко.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И каква е тази пожизнена пенсия и аз да попитам? 3 минимални работни заплати за шампионите на Олимпиада, за второ място 90% от минималната заплат за бронз 80% от минималната заплата??? Всеки месец докрая на живота им? Това в момента е пенсия 2200 лева ЧИСТО за олимпийски наш шампион. НЕТО. На 20 години и вече пожизнена пенсия??? WTF?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даваш им всичко, дори диплом за висше без да са стъпвали, лекари, треньори, бази, пътуват за наша сметка и накрая премия и пенсия. За какво, кой по света изобщо се интересува коя страна колко медала има? Пари за нищо. Целият бюджет за спорт трябва да се пренасочи за хората. Да има условия да се спортува за здраве. Не да плащаме за да влезем в зала. Премия само за световен рекорд, не олимпийски, които по подразбиране трябва да са аматьори.
26
5
 
8
 
! Отговори
пари без работа преди 1 месец
Тоест България дава в световен мащаб най-големите награди. 250 000 лв, плюс пожизнени по 3000 лв, които се НАСЛЕДЯВАТ. Гимнастичка, като се пенсионира на 18г -ще получи общо към 2 млн лева -само от пенсиите, които всяка година им увеличават, без оглед на липсата на осигурителен принос. Никъде по света не се плащат пожизнено пари на медалисти без работа. В САЩ ти дават 38 000 долара, и като спреш да се състезаваш-работиш! Вклч има медалисти да са продавачи в магазини!
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФАЩ дава 30 000 $ - а РъБъ дава 250 000 богата фирма :)))
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 23 Така е. Примерно Сингапур дава 750 000 долара някъде на олимпийски шампион, а те ги няма никакви на Олимпиадата...освен там нещо в тенис на маса да направят. :)))

Спонсорирани публикации