8 съвета за безопасна работа с микровълнова фурна

12 авг 2024 09:00, Красимир Ангелов
8 съвета за безопасна работа с микровълнова фурна
Снимка: Istock

Ако микровълновата е вашият любим домакински уред, следващите редове са за вас. Ще научите няколко полезни съвета как да я използвате безопасно и да се грижите добре и за нейното състояние, и за своето здраве.

Пазете ръцете си при загряване на вода

Когато в микровълнова фурна поставите вода или течност, те могат бързо да стигнат температура на кипене и съдът да стане изключително горещ. Затова използвайте ръкавици или кърпа за фурна, когато го изваждате.

Затваряйте плътно вратата

Изключително важно е фурната да работи на плътно затворена врата, затова всички уреди имат защита, която не позволява задействането им, ако вратичката е отворена. Ако забележите, че вашата микровълнова може да работи и без вратичката да е щракнала, спрете да я използвате и потърсете техник, който да отстрани повредата.

Не използвайте никакви метални предмети

Всички трябва да знаем това, но от време на време се случва: ако бъде поставен в микровълновата, металният предмет може да предизвика пожар, да застраши безопасността на храните или да повреди печката. Това важи и за алуминиево фолио, прибори, консерви, дори метални или лъскави детайли по съдовете.

Не слагайте вътре затворени кутии

Плътно затворените или запечатани кутии или съдове биха могли да причинят повреди и дори експлозия поради бързо увеличаващото се налягане в съда, в следствие на микровълновата енергия.

Не включвайте фурната празна

Ако включите микровълновата си без нищо в нея, това може да унищожи уреда или да предизвика пожар. За разлика от обикновените фурни и тостерите, микровълновата никога не трябва да се загрява предварително преди готвене, и в нея винаги трябва да има храна, за да бъде безопасно да я използвате. Препоръчваме да придобиете навика да държите вратичката открехната, когато не използвате уреда. Така ще избегнете риска от неволно включване на празна фурна, докато я почиствате или правите нещо около нея.

Използвайте само подходящи съдове

В микровълнова фурна могат да се използват керамични, стъклени и някои пластмасови съдове, задължително без метални или лъскави декоративни детайли. Вижте в долната част на съда за информация, че е подходящ за микровълнова печка. Неподходящите материали могат да се разтопят или да повредят уреда чрез отразяване на микровълновото лъчение.

Наглеждайте уреда, докато готвите
 
Някои неща се готвят в микровълновата по-дълго, отколкото други. Препоръчваме да стоите в стаята, за да имате възможност да я изключите веднага при най-малкия намек за проблем. Това е особено важно, когато изпробвате нови съдове или приготвяте или затопляте нови ястия.

Почиствайте редовно

И накрая: поддържайте фурната чиста и отвътре, и отвън. Така ще избегнете допълнителни проблеми в работата ѝ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирани публикации