Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета
10 сеп 2024 13:21, Елка Василева
247
Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни
Снимка: архив, БГНЕС

Половината от изсечените дървета на ул. "Опълченска" са инвазивни видове, не са ценни. Столичната община ще засади 50 нови дървета по улицата и още 53 дървета в района на ремонта. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който коментира пред журналисти темата за ремонта на ул. "Опълченска".

Още по темата
Първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“ започна на 18 юли тази година. Целият ремонт трябва да приключи до март 2025 година. Проектът предвижда премахването на 39 дървета, което започна на 4 септември под полицейска охрана. Граждани седмици наред протестираха срещу реализирането на проекта, който предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура - нова канализация, изграждане на нови тръбни мрежи и водопроводни клонове, както и подмяна на електроразпределителната мрежа.

Има проект, който включва изграждане на нова канализация, която няма как да се реализира под корените на дърветата, подчерта Васил Терзиев. Той каза, че решението за изсичането на дърветата е взето от предишното управление на Столичната община, а не от него.

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета. Не е вярно, че не ни вълнува зеленината в града. Вижда се от данните колко залесявания са направи и колко големи дървета са засадени, повече отколкото в предишни години, каза столичният кмет.

Полагаме много грижи за зелената система и заедно с отпадъците двете теми са приоритетни за общината, каза Терзиев. Това, че в този проект се налага да се вземе трудното решение да се отрежат дърветата, за да се изгради модерна канализация и да минат тръбите на всичките комунални дружества, не значи, че сме го взели с лека ръка, каза посочи Васил Терзиев. За нас всяко едно дърво е ценност, затова ще продължаваме активно да садим дърветата и София да продължава да бъде един зелен град, което е една от най-големите ценности и богатства на нашия град заедно с водите и Витоша, посочи столичният кмет, цитиран от БТА.

Според него с темата за "Опълченска" се влиза в пореден предизборен епизод, в който всяко нещо ще се изопачава, а фактите ще се нагласяват, както е удобно на някого. Същите протестиращи, които преди протестираха на "Патриарха", после се появиха на "Опълченска". Изведнъж си смениха адресната регистрация, каза Терзиев. Той е на мнение, че темите отново ще придобиват политически привкус.

Кметът Терзиев коментира темата за ремонта на ул. "Опълченска" по време на проверка на дейностите по почистване на река Слатинска между ул. "Иван Салимански" и бул. "Ботевградско шосе".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
4
 
1
 
! Отговори
до случаен минувач преди 5 дни
за неутрализиране на газовете на един автомобил са нужни 150 дървета. Задача: 18 дървета колко ще неутрализират? Пречат на канализация и тока, какво не разбрахте ? да булевард с засаден с дървета е с много по ниска температрура през лятото, сравнете Стамобилийски и Т.Александров...трябва надпартийна политика за озеленяване в София, постоянно и при всеки един кмет... ама за 18 дървета опищяхте орталъка...
207
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Трябваше освен либерал, да е и комунист от стария вид наистина, за да е като в китай. К.р за всички ретарди.
206
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Точно така какво значение има да има ел ток, вода и канализация, нали става дума за дървета.
205
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нека ги секът.много Са лоши напоследък и злобни инвазивните дървета.вчера едно дърво уби два човека -челен удар с автомобила .ако нямаше дърво да им се изпречи на пътя щяха да полетят ,да полетят па ще си кацнат.
204
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
то и Васко не е ценен, ама не сме го резнали
203
1
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 дни
Кой си ти да решаваш кое дърво е ценно и кое - не? Всяко живо дърво е ценно! Дава кислород, който всички дишаме! В Китай така се спасиха от мръсния въздух - китайската армия посади около 1 млрд. дървета. И гори се възстановиха, и екосистеми също. Гадното тука е, че нещата се решават в полза на определен човек, който иска да строи.
202
1
 
15
 
! Отговори
от село преди 6 дни
И терзийката не е ценен ,но хората го търпят .....но ще е до време,защото когато го изритат от ,,трона,, трябва да хваща гората и шипковия храст ще му се срува най хубав.
201
1
 
16
 
! Отговори
Дени преди 6 дни
Интересно... Изсекли "неценни" дървета и симулирали ремонт на "Опълченска" за да построят небостъргач, който вече се обявява за продажба!
200
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ааа! Като седнеш на стола е друго. Лесно е когато само лаеш. Да. Трябва да се разшири улицата. Тези дървета не могат да бъдат спасени или преместени. Ще бъдат заменени с много повече. Преди години заради 7 дървета, които щяха да бъдат заменени с 21 се осакати пътния възел при Семинарията. В понеделник бях на над 2600м.н.в.и не оставям зад себе си поляна от салфетки за разлика от дамата със спластената коса. Много словоохотлива, но сама признма, че нищо не разбира. Иначе ГЕРБ им го връща тъпкано.
199
1
 
24
 
! Отговори
..... преди 6 дни
Какво значи не са ,,ценни'' всяко дърво е ценно бе господа слуги.Изсякохте горите и планините вече бе ***,за това ще има наводнения и свлачища.За сметка на богатеенето на Турските фирми занимаващи се с дървесина! Кой ще залеси всичко изсечено,колко години трябва да се възстанови една гора поне едно 50 г. мръсни кучета долни!
198
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В Африка залесяват пустинята, тук Ушето сече поголовно. Може да си мечтае да е пустош
197
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
...а как реваха с мис Бони срещу Фандъкова- какви издънки заформиха!
196
2
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюра преди 6 дни
Зелените пaцyли!, да ви навра филтрите в гьза!
195
5
 
1
 
! Отговори
Киро Кюмюра преди 6 дни
Зелените *** ко ми реват за гюрлюка от див орех?! Това не е дърво, дървени кратyни!
194
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Казва ти го човека - няма как да се направи нова канализация, а дърветата ще бъдат подменени."---Да, бе, да, ще бъдат подменени. На Ломско изсякоха дърветата и засадиха някакви нещастни фиданки, някои от които са измрели вече, а лятото там пече, та се не трае. Няма едно листо сянка. И канализацията и другите неща, как пък все не могат да направят нещо без да съборят, унищожат или разрушат нещо друго. Все нямало как да стане по друг начин.
193
4
 
16
 
! Отговори
Хобит преди 6 дни
Този *** натресен с измама на София седнал да ни обяснява как били инвазивни дърветата. Да бе ***, ама всяко е на по 50 години и прави хубава сянка, която е спасителна за всички които живеят и минават от там особено при лято като това което едвам го преживяхме. Вие отсякохте растителност на сумарно 2000 години и ще насадите пършиви дървета за по 1000 лева бройката дето половината ще изсъхнат ама нали трябва да облажат фирмите. Те и нашите деца няма да са живи да ги видят такива корони пак ..
192
1
 
19
 
! Отговори
Един преди 6 дни
Уважаеми господин кмет може ли да проверите че от засадените дървета всички са изсъхнали покажете снимка на едно прихванало се Жалки сте по това време на годината не се садят дървета само се крадат пари за посаждането им
191
1
 
3
 
! Отговори
ТЕРЗИЕВ преди 6 дни
ИМА ЕДНО МНОГО ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО ИНВАЗИВНО ДЪРВО > ЯСЕНО-ЛИСТЕН ЯВОР ( Acer negundo) > ИЗСЕЧЕТО ГО НАПЪЛНО, БЕЗ ОСТАТЪК !
190
1
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 6 дни
Много оклюмал. А бяха усмивки, прегръдки. Концепции и визии. Сега гледа да отсече по някое дърво и да се заяде с Йорданка за нещо. Дотам. И все някой му е крив. Няма ги дядо, и тате да помагат.
189
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Той и Терзиев не е ценен, ама хич. А защо никой не го сече? А би трябвало