Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната?

В момента текат обиски в имоти на двамата
Обновена: 14 авг 2024 10:49 | 14 авг 2024 10:45, Александър Попов
202

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до дългогодишния бивш кмет Хасан Азис, проверяващи са влезли и при бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Според общественото радио акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък.

На улица "Обобрище" в столицата камион на жандармерията е паркиран пред имота на Гайтански. БНТ пък добавя, че преди дни Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната.

24rodopi пък информира за влизането на антимафиоти във фирми и обекти от кръга на бившия кмет на Кърджали Хасан Азис. Проверка се извършва в сграда на улица „Булаир“ в центъра на Кърджали, в която е офисът на Ахмед Моллахасан, сочен за „дясна ръка“ на Хасан Азис по отношение на бизнес инициативите на бившия кмет на общината. Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на Хасан Азис. Проверява се и фирма "Кристална вода" на Румен Гайтански - Вълка, която усвоявала в последните години огромни средства в участието си в изпълнението на "Водния цикъл" и реализацията на други големи строителни проекти.

На 11 юли Хасан Азис заяви, че ДПС "се намира в преломен момент“ след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган Делян Пеевски и още петима ключови лица от движението да подадат оставка.

Още по темата
„Когато председатели на партията започнат да си говорят с писма, това е знак, че има проблем. Когато има разминаване в позициите на председателите, е знак, че има проблем“, каза още той.

БГНЕС припомня още, че на 9 август Комисията за противодействие на корупцията оповести подробности за проверка на предоставен от Българската банка за развитие (ББР) през 2019 г. на „Роудуей кънстракшън“ АД кредит в размер на 148.5 млн. лева.

Обект на разследване са данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17.06.2019 г., с който от банката на „Роудуей кънстракшън“ е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв., за чието обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в последното дружество е „Биомайнинг“ АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Р.Г.

Установено е, че договорът, послужил за обезпечение на предоставения от ББР на „Роудуей кънстракшън“ кредит, е прекратен седмица след подписването му през 2018 г.

В хода на разследването Комисията за противодействие на корупцията е анализирала множество договори между посочените дружества, за да установи разходването на получения от ББР кредит. Налице са данни, че „Кристална вода“ АД получава със заем от „Био майнинг“ АД значителни финансови средства. Установени са данни, че българският гражданин Р.Г. е свързан и с управлението на „Кристална вода“ АД.

От анализа на събраната документация се установява, че „Кристална вода“ АД се явява обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД от 2019 г., съобщава БГНЕС.

Установено е, че „Кристална вода“ АД погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка Д“. Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството „Био майнинг“ АД на „Кристална вода“ АД.

Обект на разследване от КПК е и осъществената през м. юли 2024 г. продажба на свързаната с Р.Г. „Пътстройинженеринг“ АД на регистрирано в Кърджали търговско дружество.

От събраните към момента документи и тяхното задълбочено изследване, налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата.

Действията по разследването на КПК имат за цел да установи цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. Проверяват се и неправомерни действия на длъжностни лица - служители на ББР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
5
 
! Отговори
Koko преди 1 месец
Гледаме епизод 1- Доган удря Пеевски.Очакваме епизод 2- Доган отвръчща на удара.Той опрделено ще е много интересен. Бай Доган не случайно буди страхопочитание, ще има пърлено прасе
122
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко това се знае още от 2019 година и чак сега се започва разследване,т.е. след разрива Доган - Пеевски. Логично нали Или стария принцип КУЧЕ ВЛАЧИ-ДИРЯ НЯМА ще остане валиден ,както и при аферата КТБ. Абсолютно наложително е да се промени системата с назначаването на окръжни и главен прокурор по американски образец - окръжните на всеобщи избори , а главен прокурор да бъде министърът на правосъдието.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тодор Живков 119 Изтъркана грамфона плоча. Изтъркана лaтepна. Това са твоите опорни точки, дрyгapю. Забравил си тоалетната хартия.
120
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изчезват си с 150 милиона това е само капка в морето от корупция и грабеж България не е била бедна страна а брутално разграбена това са само милиони някой си имат и милярди може и те да изчезнат
119
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според гугъл - Мавродиев е един от авторите на икономическата програма на партия ГЕРБ и ръководител на екипа, работил върху програмата. Да няма объркване ОТНОВО, за кои мутри от коя партия става въпрос.
118
0
 
14
 
! Отговори
прокУрор преди 1 месец
сега въпросът е бухалката на Пеевски - Сарафа, удря Вълчо и Мавродиев, за да заплаши Сокола, щото така между другото се споменава и ТЕЦ Варна или какво...а сега защо няма протести срещу Сарафа, като срещу бухалката Гешев? тоя от изпълняващ временно длъжността ще си изкара цял мандат, но всички си траят, Ристе що си трае? министъра на правосъдието що си трае, Лена и Кире що си траят... за един преател питам...
117
12
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Вкусни ли са бананите?
116
0
 
16
 
! Отговори
Юлия преди 1 месец
Тия там в ББР каквото и да хванеш, все е далавера и кражба. Много фирми праевят далавери през нея. Не само Вълка. Да проверят също *** и свързаните кредитно-колекторски институции ;)
115
1
 
8
 
! Отговори
Закони за милиони преди 1 месец
Когато едно лице се издирва над една година трябва:- Да няма право на адвокат пред държавата и общината, докато не стане отново под контрол от МВР. - Да няма право да прави сделки или сделки със свързани фирми или имущество (в качеството му на управител и собственик или съсобственик). - Свързаните дружества също да носят отговорност. Така, когато някой отлети за Дубай, имуществото му ще отиде за обезпечение на ощетените, а не да си го прехвърля и преточва и да продължава да краде.
114
1
 
9
 
! Отговори
имитиране на дейност преди 1 месец
от прокуратура, служби и МВР..........ако имате доказателства за престъпна дейност, първо ги заловете, после ги разследвайте!!!!
113
1
 
11
 
! Отговори
43000 преди 1 месец
колкото направиха нещо за КТБ с милиардите, толкова и тук за стотиците милиони. а "българският гражданин Р.Г." борисов се кле, че повече никога нямало да прави бизнес в България заради схемите, с които ощетяваше тогава УЖ само столична община. сега вече "работи" на държавно ниво, евалла.
112
0
 
7
 
! Отговори
Питанката преди 1 месец
Тва констатация ли е , що питанката на края на изречението не го прави въпрос сама по севе си. Абе в наши дни учи ли се български език в училище? Отстрани ми мяса че - не ?
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гайтански с тия 150 милиона лева може да отиде където си поиска по света и да си живее живота. Братя Галеви само с 20 милиона избягаха и не можаха да ги върнат даже от Интерпол толкова години и все още единия не могат да го намерят.
110
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С няколко милярда крадени пари и в чужбина не се живее зле
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Страхотно! Разбойниците почнаха да се карат за имането! Значи има надежда за бедния народец!" - Каква? Най-големия и жестокяи ще вземе властта и ... толкова беше. Може и от ЕС да ни изкара. Може и да затвори границите а-ла Северна Корея стайл ...
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мавродиев има имение за 20 млн. евро с ботаническа градина на Халкидики.
107
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Начи Руменчу зачезнал и о чудо- га му давали 148 милиона- всичките залози биле наред- сега ги няма, а ало Маджо- гдей?!
106
0
 
16
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Някой може ли да каже за какво е този камион на жандармерията, кого ще бори?За това се говори от толкова години, помните ли че още Кирил дори влезе в политиката с приказки за тези кредити от ББР, тогава не беше проблем за никоя институция, Мавродиев си даваше интервюта по студиата
105
2
 
29
 
! Отговори
Бонд 007 преди 1 месец
От чужбина изглежда смешно как един дебел мошенник управлява и изнудва цяла държава или останнките от нея.Владее Прокуратурата,даже етно партия,благодари му и футболен клуб,краде бизнеси от най големите.Който успее бяга,който не успее изчезва.Изполва се ресурса на цялата държава.Това го нямаше и по времето на комунизма и Братя Илиеви-ужасссс събуди се Народее
104
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кремълските олигарси ще дооправят БГ- пак гласувайте за тях- сега видяхте ли кой ще плаща платените протести на Баджанакови- 2020г- пак всички ние- олигарсите се измъкнаха како пръдни!

Спонсорирани публикации