В къща в Дряново откриха мощи на светци колкото в голям манастир

Светините вероятно са откраднати от Рилската обител
Обновена: 18 авг 2024 15:49 | 18 авг 2024 15:07, Петър Бойчев
100
В къща в Дряново откриха мощи на светци колкото в голям манастир
Снимка НОВА

Къщата на жител на Дряново е била същи манастир. Задържаният Велизар Костадинов е държал на склад в дома си поне 20 мощи на светци, съобщи Нова тв. 50-годишният мъж бе задържан преди няколко дни с 500 реликви, които криел в пристройки в къщата си в Дряново.  

„Ние със сигурност не сме знаели нищо. Тези реликви са уникални. Те се намериха, за да получат почит. Това да стоят в мазета и да бъдат продавани е кощунство – хората, които са склонни да извършат това нещо, сигурно не вярват в Бога, но трябва да пазим поне малко страх”, каза главният секретар на Светия синод епископ Герасим.

По думите му се предполага, че мощите са изчезнали още през 70-те години от Рилския манастир.

След реликвите има и църковен жезъл на митрополит на стойност шестцифрена сума. „Имаше намерени църковни и археологически ценности. Неговата дейност е за придобиване и после продажба. Намериха се икони, мощехранилници, мощи на светци, евангелие, ръкопис на старобългарски и много предмети свързани с Българската православна църква”, каза старши комисар Калин Ливов, заместник-директор на ГДБОП.

Неофициално се работи по версията за международен канал за продажба на такива вещи. Част от тях са спечелени на търгове в Западна Европа, други са доставени от Северна Македония и България, а мъжът от Дряново е бил важно и свързващо звено с много богати хора в Руската федерация, някои от които са купували тези вещи много скъпо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Русия
Украинското нахлуване в Курска област може да доведе до световна война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изтриха всичко писано от мен, за да лочат през нощта в своета юдасуета. Но то си е мое... Писано от мен.... В любов към тебе "Свобода на Словото"! Всички права за "Свобода на Словото" запазени... така че мислите ми и навън си остават мой и след сън...
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От къде идва думата Брахма - валута в Индия........ от Абрахам!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде е скромността на църковните служители, така накичени, позлатени, с жезли за милион? А да в обиталищата им, опушени и мръсни. И в думите им. А НАП къде е за най-малкия данъкоплатец развиващ бизнес за милиарди? Защото за обикновен човек изкарал 100 лв ще му вземат и долните ***.
52
0
 
4
 
! Отговори
Ха Ха преди 3 седмици
По новините подбашпопа Геро каза, че комунистите са виновни 1975 за неразборията в собственостите на манастира. Те, че са виновни за всичко само на заблудените не е ясно. Но къде са били поповете последните 35 години да кажат, това и онова ни ни липсва? Ааа, сетих се продавали и докладвали на бившите си шефове от ДС
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименНЕГРАМОТНИК. ГУЩЕР. МНОГО ПРОФЕСОРИ. ЛОШ МНОГО ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТРИЯЛ. ОТИДИ И ПИТАЙ . ***.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този е типичен демократ от ГЕРБ
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Т.е. от подзаглавието се разбира, че в Рилския манастир е имало мощи, за които не се е знаело. Поповете лично ли са копали и продавали или са намирали някой вместо тях да прави измамите.
48
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
Та да са не тръшкаме много за Форито!..Подобно на останалите "бизнисмени" и неговия девиз е:-"Каква е ползата от файдата,ако нема келепир?"..
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ми прилича на историята с много известна картина, продали колко копия бяха12 за оригинали, докато него го намират в едно мазе. Ако и това е оригинал. Тук купили/откраднали някакви ценности, които продават за диви пари, което ги прави непродаваеми, но покрай тях и кости от близките гробища. Т.н. мощи или не съществуват, а е светотатство да оскверняваш гробове.
46
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
Фори си беше и вероятно все още е,един голем ТАРИКАТ !..Развяваше расо тука некое време,но се уреди да си живурка в Щатите..Сега не се сещам за сектата,в която се вля с ентусиазъм..Беха нещо около "Солт Лейк Сити"..
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен будалите, които са давали луди пари, някой върза ли се?
44
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
търговия,братче,бизнис ...В един епизод на "Черното Влечуго" се продаваха "пръсти от ръката на Нашия Господ Исус ,който е Христос"...Продавали са ги и на едро-по 12 палци в кутията..
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До за мислещи"Преди години ходих в Суковския манастир... Отидох да видя една икона - На песоглавец....". Иконата е на Свети Христофор и е с глава на куче (песоглавец), а не на гущер. Такава икона има и в България. Историята на светеца е интересна - който се интересува ще намери информация в Интернет. Четете преди да пишете!
42
0
 
1
 
! Отговори
тфгжд преди 3 седмици
До 56. Така пишеш защото не знаеш за силата на БОГА. В Православната Бибиля е описано а и Св. апостоли са ни учили че Господ е силен и от камък да издигне чедо на Аврама. Така че силен е и е крепък Господ Иисус Христос които е единородния Син на живия БОГ. Всеки трябва да деразе. Въздаваите Слава на Бога и търсете неговата милост а не неговия гняв. Слава на Господ Иисус Христос, Амин.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ухтгж СЪГЛАСЕН СЪМ С ВАС. НО ДО ДЕДИТЕ НИ. ОТ ТАМ НАСЕТНЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА МОСКВА ВСИЧКИ СВЕЩЕНИЦИ СА ХВЪРЛЕНИ ПО ЗАТВОРИ И ЛАГЕРИ. ДЯДО МИ Е РАЗПРАВЯЛ КАК СА ГОРИЛИ ЦЪРКОВНАТА ЛИТЕРАТУРА. ПОДМЕНЕНИ СА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ОТ ТЕХНИ ХОРА НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С РЕЛИГИЯТА. А ХИЛЯДИ МАНАСТИРИ ПРЕВЪРНАТИ В КОНЦЛАГЕРИ И ОБОРИ. ДО ДНЕС РАЗГУЛА В ЦЪРКВИТЕ ПРОДЪЛЖАВА И ХОРАТА СА ВСЕ НАСЛЕДНИЦИ НА ДС. С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ.
40
1
 
3
 
! Отговори
ухтгж преди 3 седмици
Всеки българин нека да знае, че е българин и е достигнал до сега, благодарение на дедите си, които са били верни на православната църква на Господ Иисус Христос. Цялата ни благодарност като българи е посветена на Христа Бога и на вярната църква която през бурите на вековете ни закриляше като майка. Така че пълната ни благодарност е към Бога отправена. Ние които се зовем българи го знаем и пазим. Благодарим ти Господи Иисусе Христе.
39
0
 
5
 
! Отговори
за мислещи преди 3 седмици
Преди години ходих в Суковския манастир. Намира се в Сърбия в западните покрайнини. Отидох да видя една икона - На песоглавец. - с тяло на човек а образ на гущер. Попитах един монах - къде мога да я видя - а той скочи до небето - Ти вика откъде знаеш за нея. Щом го успокоих каза че при разкопки е намерена подобна икона но тя е в Белград и няма как да я видя - не е за хората. Който разбрал разбрал......
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Непрестанно се опитат да ни прикачат към българския клон на руската милиционерска църква. 21 век сме и сме мислещи.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ДаКастрирамеСулюПаси защото всички старинки през комунизма заминават в москва професоре. изкарвани са с камиони . Цели архиви. И вместо да задавате глупави въпроси мислете. 45 години плюс още толкова след демокрацията сме руска колония. Виж кой те управлява и днес.
36
2
 
4
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 3 седмици
Защо непрекъснато и във всяко кощунство и злодеяние намесвате руски граждани и в престъпните групи от Западна Европа ?И на децата е ясно, че всичко се продава и потъва в Англия.

Спонсорирани публикации