Кои са осъдените, които Германия депортира обратно в Афганистан?

Полетът от Лайпциг до Кабул се състоя в петък сутринта, 30 август
31 авг 2024 20:30, Красимир Ангелов
76
Кои са осъдените, които Германия депортира обратно в Афганистан?
Снимка: БГНЕС

28 мъже бяха депортирани от Германия в Афганистан - всички те са осъдени престъпници. Какво се знае за тях и защо е трябвало да получат по 1000 евро? DW с анализ за случилото се.

За първи път, откакто талибаните се върнаха на власт в Афганистан преди три години, Федералната република отново депортира хора в страната. Акцията е била планирана със седмици, съобщават от правителството. Полетът от Лайпциг до Кабул се състоя в петък сутринта, 30 август.

Правителствен говорител, цитиран от германската обществена телевизия АРД, казва, че става дума за "афганистански граждани, които до един са осъдени престъпници. Те не са имали право да останат в Германия и са нарушили заповедите за депортирани". Сред отпратените афганистанци има и хора, смятани за заплаха, т.е. такива, които службите за сигурност подозират, че са в състояние да извършат тежки политически мотивирани престъпления и дори атентати, посочва германската обществено-правна медия.

Престъпниците са излежали най-малко две трети от наказанията си в Германия. В миналото германското правителство нееднократно е подчертавало, че престъпници могат да бъдат депортирани само тогава, когато са излежали в Германия преобладаващата част от наложеното им наказание.

Още по темата
Но кои са тези 28 мъже? AРД обобщава данните от отделните провинции и информира за вида на извършените от тях престъпления.

Какви престъпления са извършили тези мъже?

На борда на самолета е имало петима от югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг, които до един са извършили тежки престъпления. Единият от тях е изнасилвал в продължение на часове 14-годишно момиче в един бежански лагер в Илеркирхберг в края на октомври 2019 година заедно с още трима души. Преди това момичето било упоено с алкохол и наркотици. Мъжът, който днес е на 31 години, вече е излежал наказанието си и е бил задържан от полицията, за да бъде депортиран.

Както информира SWR, в общината Илеркирхберг с 4000 жители гражданите и местните политици са били много облекчени от депортирането на престъпника, който след излежаването на двегодишната си присъда отново се е върнал да живее там - против волята на общината. Както казва пред SWR местна жителка, тя нямала нищо против бежанците, които се държат "прилично", но тези, които не спазват правилата, би трябвало да бъдат депортирани.

Останалите четирима афганистанци от Баден-Вюртенберг на 25, 35 и 45 години са били в затвора за различни престъпления: единият за опити за убийство, а за друг от тях се смята, че има над 160 криминални прояви.

Сред депортираните са и трима престъпници от Бавария. Двама от тях са били осъдени за сексуални престъпления, а третият - за нарушение на закона за упойващите вещества. По думите на баварския вътрешен министър Йоахим Херман, в провинцията има най-малко още 174 афганистански и 203 сирийски престъпници.

Двама тежки престъпници от Берлин също са били на борда. Единият е бил зад решетките за многократни опасни физически посегателства, другият - за изнасилване. За сексуални посегателства спрямо деца, за изнасилване и други престъпления е бил депортиран и един афганистанец от Мекленбург-Предна Померания, а отпратените към Афганистан престъпници от Долна Саксония са лежали там за убийство, отново изнасилване, опасни телесни увреждания, измами и кражби.

Депортираният от Северен Рейн-Вестфалия афганистанец е бил в затвора за подпалвачество, а от Райнланд-Пфалц - сексуален престъпник с дълга присъда. От Саксония-Анхалт са били депортирани двама: единият за двукратно изнасилване, вторията - за сексуална злоупотреба с малолетни.

Защо депортираните са получили по 1000 евро?

В онлайн пространството един детайл предизвика големи дискусии: според информация на списание "Шпигел" преди полета всички афганистанци са получили по 1000 евро на ръка. На запитване на АРД федералното министерство на вътрешните работи препраща към отделните федерални провинции. От Долна Саксония потвърждават сумата. Оказва се, че за това не е случайно - за изплащането на тези пари има правни причини.

Препоръката за предоставянето на сумата е на федералното вътрешно министерство и тя има съответните правни основания. Целта е да не се стигне до евентуална забрана за депортиране. Принципно при депортациите към Афганистан трябва да се изясни как може да се избегне рискът от налагане на забрана на екстрадирането при евентуален съдебен процес - поради заплаха от нечовешко или унизително отношение във връзка с Европейската конвенция за правата на човека, обясняват от вътрешното министерство на Долна Саксония. Средствата играят ролята на един вид обезщетение за приемащата държава и осигуряват екзистенцминимума на депортираните в преходния период след пристигането им (между шест и девет месеца).

Отпускането на сумата се базира и на решение на Федералния административен съд, съгласно което депортация е възможна само ако съответното лице, задължено да напусне страната, е в състояние да задоволи в предвидим период от време след завръщането си основните си нужди. Затова, ако се сметне за необходимо, трябва да му се предостави помощ за завръщането. Целта отново е да се избягне забрана на депротацията при евентуален съдебен процес.

В предаване на обществената телевизия ZDF федералната вътрешна министърка защити решението депортираните афганистанци да получат по 1000 евро. Като аргумент Нанси Фейзър посочи именно целта да се избегне рискът от евентуална забрана за депортация, която може да бъде наложена със съдебно решение.

Размерът на тази помощ не е фиксиран, но по данни на германското външно министерство средната заплата в Афганистан е 220 евро годишно, така че парите, отпуснати на депортираните, би трябвало да могат да покрият нуждите им на първо време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: ГерманияDWАфганистан
Още от Миш-маш
10 ценни урока, които научаваме късно в живота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
4
 
! Отговори
Едно ченге преди 1 седмица
Като ги гледам тия повечето са за въжето. Групово изнасилване на непълнолетна и две години лишаване от свобода, прекалената толерантност ще ни затрие. Такива трябва да се бесят по площадите.
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отказали са да се бият в Украйна.Не са се вързали на стръвта Ауди последен модел,къща и 2000 евро на месец както и да вземат семействата си.Щом не искат за какво им са в Германия.Бреме от което не се знае дали ще имат полза.Аут от Deutschland.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега разбираме че доходите в Афганистан са мизерни- 18 евро средна заплата- мъжете тръгнали да помогнат на семействата си загиваха по дългият път към Германия- кой злоупотреби с мизерията в тая държава и организираше мигрантските походи, кой убиваше германците след като са ги приели и им помагаха и защо?!
60
2
 
16
 
! Отговори
Меркел, гний в ада преди 1 седмица
Пратете ги всичките в къщата на Меркел. Тя ще им даде плюшени меченца.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ги разпределят пропорционално в гащите на Меркел и Урсула , може и в кратуните им защото там пространството е свободно .
58
3
 
10
 
! Отговори
Фокстрот преди 1 седмица
Кои са осъдените? Маломерен въпрос. Струваше си да ни информирате, че към 31.08.2024 г. Германия премина точката на "няма връщане назад" - Германия загуби своята промишленост. Цялата германска промишленост е в дълбока криза.
57
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са специални пратеници на кремъл.
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички са гости дошли по покана на Брюксел.
55
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Толкова много Интересно, че руските наколенки акцентират на това, че тези емигранти са извършвали сексуални посегателства, а лбимата им Червена армия масово е правила изнасилвания с сържето на Европа, буквално във всички окупирани държави. но те продължават да й се кланят.
54
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Аналогитик 47 - Франция се повреди още преди Германия, заради приумицата на Митеран да даде френско гражданство на бюллюци арапи от бившите френски колонии, за да гласуват за него и да бъде преизбран. Още през 80-те години във Франция вече имаше цели арабски анклави, в които се живееше като в алжирски села.
53
3
 
20
 
! Отговори
Толкова много преди 1 седмица
сексуални престъпления са логично следствие от факта, че повечето от пришълците са млади мъже, дошли в Европа сами. За първите 4 "интеграционни" години, през които не са длъжни да работят, Германия обеща да им осигури безплатно всичко, от което се нуждаят. Но жени за задоволяване на плътските нужди не им осигури.Само че по традиция те гледат на жената като на предмет - секс-играчка и кухненски робот.Затова считат, че могат "да си услужат" с европейка, когато имат нужда, вместо да плащат на жрица
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Българинът както винаги не може да проумее какво и защо се случва. Той иска само да коли и беси и да реже топки"-------------И поради тази причина бай Талибан не иска тук, а иска в толерастки Германистан, където може да си разиграва коня.
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Силно съм "изненадан", че новодошлите камилари са се отдали на изнасилване на малолетни и като цяло прояваване на културните си особености.
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо тези не получават присъди по афганистанските кодекси, за по-лесно? Нямаше да има нужда да ги возят в самолет.
49
1
 
14
 
! Отговори
Тъ.панар преди 1 седмица
"Българинът както винаги не може да проумее какво и защо се случва. Той иска само да коли и беси и да реже топки. В цивилизовани свят нещата работят по умерено, по умно." Бе ти умния и умерения ако утре изнасилят жена ти, детето ти или теб, какво? Айде, че вземаш стотинки за т.ъ.по.тиите дето ги пишеш, ама осъзнай се малко. Ама то наистина май и д.у.*** даваш за малко монети. Ми дай да се изредят на семейството ти 20 човека за по 5 лв, а? Повече, ще е от това, което вземаш в момента
48
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изнасили 14 годишна и бил излежал присъдата и за това го депортират? Колко е присъдата 2-3г. Цирк. И накрая им дават по 1000 евро? Защо? Германия се е побъркала.
47
17
 
8
 
! Отговори
АДЕКВАТЕН преди 1 седмица
На Света започва да му писва от НАГЛА русия. Точно за това ставаме свидетели как руските пропагандисти в България обръщат палачинката - МИРО БРЕЙКА се дистанцира от войната в Украйна - "не го интересувало", а пропагандистите вадят от 9 кладенеца вода как Курск аха-аха ще се върне в руско владение. Вече имаме руски миротворци, всички русофили започнаха да искат "мир". Но като русия превземаше Украйна агитираха и се радваха. От сърце. Искат тук да има репресии и комунизъм. Това няма да позволим.
46
6
 
6
 
! Отговори
Аналогитик преди 1 седмица
ФРАНЦИЯ Е НОВАТА ГЕРМАНИЯ. УЧЕТЕ ДЕЦАТА СИ НА ФРЕНСКИ. ТОВА Е БЪДЕЩЕТО. МОЖЕ И МАЛКО НЕМСКИ.
45
18
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 седмица
РУСИЯ Е НЕСПОЛУЧЛИВО КОПИЕ НА ГЕРМАНИЯ.
44
11
 
6
 
! Отговори
СРАВНИТЕЛ преди 1 седмица
Руския раздрипан войник не може дори да се мери с немския. Така е било. Така е в момента. Така ще бъде и за напред. Желая ви лека нощ!

Спонсорирани публикации