Пътуване през вековете: Прага – град на замъците, парковете и бирата

Пет задължителни и пет по-малко посещавани места от туристите
18 окт 2024 15:15, Александър Попов
Пътуване през вековете: Прага – град на замъците, парковете и бирата
Снимки: Istock

Прага е град с невероятно очарование и богатство на култура, история и архитектура. Задължителна дестинация за всеки турист.

Столицата на Чехия е известна със своята архитектура, която обединява готически, ренесансови, барокови и модернистични стилове. Разходката през Стария град е като пътуване през времето – от великолепната готическа катедрала "Свети Вит", до романтичните мостове като Карловия мост. Замъкът на Прага, който се извисява над града, е най-големият древен замък в света и предлага невероятни гледки към Вълтава и околните квартали.

Прага е център на културни събития и изкуства. Музеи, галерии и исторически театри предлагат на посетителите богата гама от изложения и представления. Националният музей и Музеят на Франц Кафка са чудесни места за любителите на литературата и изкуството.

Операта и концертните зали са предпочитано място за концерти на най-големите световни звезди, което прави града като един от най-добрите за музикален туризъм.

Няма как да подминем и чешката кухня и да опитате някои от най-добрите бири в света. В типичните чешки кръчми можете да опитате местни специалитети като свинско с кнедли и зеле.

Уличките с калдъръм, живописните кафенета и впечатляващите паркове я правят перфектно място за разходки и откриване на скрити кътчета.

С директните полети на "България Еър" имате възможност да планирате така почивката си, че да направите престоя си най-пълноценен и богат на преживявания.

Предлагаме ви пет задължителни места за посещение и пет не толкова посещавани от туристите места.

Задължителни места за посещение:

Карловият мост

Един от символите на Прага, Карловият мост, свързва Стария град с Мала страна. Този готически мост, украсен с 30 статуи, е любим на туристите за разходки с впечатляваща гледка към реката Вълтава и Пражкия замък. Най-добре е да го посетите рано сутрин, когато тълпите са по-малко.

Пражкият замък

Пражкият замък е един от най-големите дворцови комплекси в света и дом на чешките крале и президенти. Разположен високо над реката, замъкът предлага спиращи дъха гледки към града и включва няколко исторически обекта, като катедралата "Свети Вит" и стария кралски дворец.

Староместкият площад

Историческият център на Прага е Староместкият площад, където можете да видите известния Астрономически часовник (Орлой), датиращ от 15-ти век. Всеки час туристи се събират, за да видят как фигурки се движат по циферблата на часовника, който е едно от най-старите функциониращи устройства в света.

Катедралата „Свети Вит“

Готическата катедрала е архитектурно чудо, което доминира над Пражкия замък. Строежът ѝ започва през 1344 г., а интериорът ѝ включва впечатляващи витражи, гробници на чешки крале и свещени реликви. Катедралата е важен духовен център на Чехия.

Златната уличка

Тази живописна улица в рамките на Пражкия замък е известна със своите малки къщички, боядисани в ярки цветове. Златната уличка е свързана с много легенди, включително твърдението, че алхимици са търсили тук философския камък.

Малко познати забележителности:

Вишеград

Вишеград е исторически укрепен хълм с древна крепост и базилика „Свети Петър и Павел“. Този по-малко посещаван обект предлага чудесни панорамни гледки към Прага и възможност за разходка из красивите градини и гробища, където са погребани известни чешки личности като Антонин Дворжак.

Градината Валдщайн

Историческите градини и парковете в Прага са наистина едни от най-големите съкровища в града. Има над двеста. Градината Валдщайн е част от Валдщайнския дворец, построен през 17-ти век, и се намира в близост до Пражкия замък. Тази тиха и спокойна барокова градина предлага впечатляващи фонтани, скулптури и езера с риби, далеч от тълпите на централните туристически маршрути.

Музей на Кубизма

В Прага можете да откриете уникалния Музей на кубизма, който се помещава в Дома на черната Мадона. Чехия има дълбоки традиции в архитектурния и художествен кубизъм, а този музей предлага изложби на мебели, картини и интериорен дизайн в този стил.

Петринската кула

Макар и малко известна на повечето туристи, Петринската кула прилича на миниатюра на Айфеловата кула и е разположена на хълма Петрин. Ако се изкачите до върха, ще бъдете възнаградени с невероятна панорамна гледка към целия град и околностите.

Летна парк и бирена градина

Летна е парк на върха на хълм, разположен от северната страна на река Вълтава. Той е популярен сред местните жители заради спокойната си атмосфера и разкошните гледки към Прага. В него се намира известната бирена градина, където можете да се насладите на чешка бира, докато наблюдавате залеза над града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: Прага
Още от САЩ
Тръмп се подигра с Харис по време на благотворителна вечеря
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации