Симеонов: Управляващите печелят и при високи, и при ниски нива на коронавирус

Пресищането с медицинска информация води до контраефект, смята той
Обновена: 17 фев 2021 09:05 | 17 фев 2021 08:58, Анисия Иванова
142
Симеонов: Управляващите печелят и при високи, и при ниски нива на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Пресищането с медицинска информация в медиите дава обратния ефект. Това заяви политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. Присъствието в медиите от сутрин до вечер на медицинските власти, санитарните власти, медицински статистици, математици или просто хора, които са много уплашени от вируса, води до контраефект, коментира той пред БНР.

Според него час по-скоро трябва да се разсее усещането за политическо кампаниране през коронавируса.

Още по темата

„Пресищането води до обратния ефект. Обратният ефект е абсолютен обществен ступор. Може да погледнете всеки един опит за публикация в социалните медии на тази тема – той среща по дефиниция решително много повече смях. Обществото категорично вместо да се информира повече от това пресищане, престава да ги слуша и се обърква повече. Аз като изследовател наблюдавам данните на тема ваксиниране. Наистина има симптоми за спад в желанието за ваксиниране. И как няма да има такъв спад, след като от сутрин до вечер все ваксините се обсъждат. Вместо да ни призовават да се ваксинираме, ние обсъждаме – коя ваксина не ставала за над 60, коя закъсняла, коя въобще не дошла, новият щам щял ли да влияе, експериментална ли била. Започвам да се притеснявам, че всичко това има отношение към изборите. Единствените, които печелят от това да няма други теми в обществото преди изборите, са управляващите. Те печелят и при висок, и при нисък коронавирус“, обясни той.

Повечето малки партии се регистрираха самостоятелно да участват в изборите и вероятно голяма част от тях правят сметка, че няма да минат 4%-та бариера, затова гледат да си запазят субсидията, ако минат 1%, отбеляза Симеонов. Според него не са малко и малките формации, които смятат, че този мандат няма да е много дълъг и искат да се преброят, за да са готови да се коалират при следващото раздаване.

„Друг е въпросът, че тези сметки, че мандатът няма да е много дълъг, може да се окажат грешни“, предупреди политологът.

Има търсене от обществото за чисти жестове. Това се оказа главното послание на протеста от лятото, подчерта Симеонов и допълни, че най-страшен е гневът на търпеливия.

Основният въпрос според него е ще понесе ли българското общество „Борисов 4“ или той ще трябва да направи крачка встрани. От този въпрос идва и опитът за проветряване на листи, смята политологът. Преди 4 години БСП постъпи по същия начин – с включването на Елена Йончева, проф. Иво Христов, Тома Томов, припомни той. „В случая с БСП това сработи“, каза Симеонов.

Като парадокс той определи това, че когато се очертае шанс да победи, БСП всъщност губи шанса си да победи, защото започвайки да плаши, тя мобилизира контравот. Сега, независимо че стои на второ място, БСП не излъчва предишната агресия - когато не плаши, а излъчва позитивни послания, има вероятност да победи, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
Смейте се ... преди 3 години
Вие не разбирате съвършенството на Българският език - има към 250 начина тежко да обидиш някого. Вие можете сега ако изкате да пробвате да ме съдите за нещо - като например за обида на бивш министър председател, но докато той е държавен изменник той е безправен по закон. И големият проблем е, че ако искате да ми направите много хубав деня и да ми платите докторската степен пробвайте се. И съда колкото и да е корумпиран понякога знае поговорката: Пред фактите и боговете мълчат!
96
2
 
2
 
! Отговори
Фашкия ... преди 3 години
Виж само в Българския език каква своеобразна игра на думи - между фашист и конско изпражнение. Аз напълно твърдя, че българският език е един от най-съвършените езици на тая планета. К'во сте намислили? Всички доказателства за държавна измяна са в джоба на господин главния прокурор и военна прокуратура. Айде като толкова отворени докажете в съд, че не съм прав да видя как ще стане! Изсран от боен кон ... мене ме не бъркаш толкова - мене ме бърка кончето, ездача му и кой му заповяда феодализъм!
95
2
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А сега прочетох някъде,че генерал Гном Атанасов искал след изборите мандат от Фигуранта за да състави кабинет и да управлява България заедно с Бойкикев:):):)Абе те не се знае тези Психо Десни дали ше съберат 5/6% гласоподаватели този искал да управлява:):):)Значи ГЕРБ с минимум 25% няма да управлява,а този с 5%ше управлява и то искал с подкрепата на БСП:):):):)Еваси цирка:):):)
94
7
 
6
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 години
до Доктор 97Не е така ! По стррашно от чумата е когато разни ***-надничари се мъчат да те убедят , че БСП са комунистите , които не трабва да са на власт ! Смях в залата ! А ГЕРП какви са другарю зарибител - сигурно са ги намерили под зелката в градината , чисти и неопетнени и не са по-ненаядените и по-бруталните комунисти ?!За съжаление точно тези комунисти ни управляват в момента ! Малко късничко си се сетил да не ги допускаш на власт ...
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите печелят, а народът ГУБИ!!!
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цоциолозите не ги ли заболя езика да лижат тиквата. Голяма страст умора няма. Заякнали са им мускулите на езика и слюнчестите им жлези едвам насмогват
91
6
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Представете си Румен Гечев(агент Економов):):):):)отново министър на икономиката:):):)Че що да не щом почти всеки ден дава експертни икономически мнения и съвети по БТВ и БСТВ:):):)Тогава почти успя да разсипе България:):):)С кеф ше върже Лева за Рублата:):):)
90
8
 
5
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Сайтът "Днес" е гнусен,комунистически !
89
3
 
4
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Увредените умствено от сайта един път ме изтриха,пиша втори път.Германия-победена и разрушена стана велика,защото съпартийци на Хитлер никога повече не се докоснаха до властта.В РБ поради простотията на избирателите,комунисти и ДС-ри не са преставали да бъдат в трите власти-законодателна,изпълнителна и съдебна !
88
4
 
2
 
! Отговори
Милиционер преди 3 години
И този участва при Фигуранта за оформяне на списъците с хора, които трябва да бъдат арестувани , ако дойдат на власт комунистите и Фигуранта !!!
87
8
 
9
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
По-страшно нещо от чумата е идването на БСП на власт !!! Опичайте си ума за кого гласувате, ако допуснем комунистите на власт , следващите 10 г. ще са римейк на 1997 г. !!! Има да обикаляме по улиците да си търсим спестените парички !!!
86
3
 
0
 
! Отговори
рихо преди 3 години
Няма значение коронавируса, единствено кой прави изборите и кой пържи парАта
85
1
 
5
 
! Отговори
Пе преди 3 години
По страшна от Ковид-19 пандемията е само Предизборната кампания.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мочЛошото е, че като посочиш истината и започват едни дела, едни нападки ...
83
2
 
3
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Германия -победена и разрушена стана велика,защото никога повече до властта не се докоснаха съпартийци на Хитлер.В РБ поради простотията на избирателите,комунисти и ДС-ри не са преставали да бъдат в законодателната,изпълнителната и съдебната власт.
82
2
 
15
 
! Отговори
моч преди 3 години
Браво dnes.bg ,браво , браво !!!Редовно ме цензурирате и триете :) ! И защо ? Кое от написаното ми не беше истина ???Накратко : работодатели на този са социолозите на повикване А.Райчев и К.Стойчев - факт , генезиса им е тъмно червен - факт , не са претенциозни и работят за всеки , който плаща щедро - няма лошо , всички бачкаме за пари , въпросът е хигиенична ли е подобна "гъвкавост" и от кога липсата на морал се нарича професионализъм , който се опитвате да ни пробутате ?!
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СИМЕОНОВ, И ТИ ПЕЧЕЛИШ ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ...
80
2
 
7
 
! Отговори
кажи честно преди 3 години
До ИванТи наистина ли си вярваш!?
79
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има две ясно изразени алтернативи на ГЕРБ - това са Има Такъв Народ и Да, БългарияХахаха ... първите са бъдещи коалиционери на ген. Борисов, вторите са и бивши и бъдещи коалиционери. Ген. Борисов не е гнуслив, и щедро плаща на ибрикчиите.
78
21
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Колкото и да мразите и да не ви се иска да го чуете - има две ясно изразени алтернативи на ГЕРБ - това са Има Такъв Народ и Да, България. Гласувайте за тях - дайте им 1во и 2ро място и тази гадна приказка, в която живеем ще приключи. Гласувате ли за БСП - все едно е за ГЕРБ, гласувате ли за ДПС - също, гласувате ли за Патриоти - отново давате глас за ГЕРБ. Да, България и Има Такъв Народ - това са алтернативити - всичко друго ще е повторение на същото от последните 30 години!