Симеонов: Управляващите печелят и при високи, и при ниски нива на коронавирус

Пресищането с медицинска информация води до контраефект, смята той
Обновена: 17 фев 2021 09:05 | 17 фев 2021 08:58, Анисия Иванова
142
Симеонов: Управляващите печелят и при високи, и при ниски нива на коронавирус
Снимка: БГНЕС

Пресищането с медицинска информация в медиите дава обратния ефект. Това заяви политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. Присъствието в медиите от сутрин до вечер на медицинските власти, санитарните власти, медицински статистици, математици или просто хора, които са много уплашени от вируса, води до контраефект, коментира той пред БНР.

Според него час по-скоро трябва да се разсее усещането за политическо кампаниране през коронавируса.

Още по темата

„Пресищането води до обратния ефект. Обратният ефект е абсолютен обществен ступор. Може да погледнете всеки един опит за публикация в социалните медии на тази тема – той среща по дефиниция решително много повече смях. Обществото категорично вместо да се информира повече от това пресищане, престава да ги слуша и се обърква повече. Аз като изследовател наблюдавам данните на тема ваксиниране. Наистина има симптоми за спад в желанието за ваксиниране. И как няма да има такъв спад, след като от сутрин до вечер все ваксините се обсъждат. Вместо да ни призовават да се ваксинираме, ние обсъждаме – коя ваксина не ставала за над 60, коя закъсняла, коя въобще не дошла, новият щам щял ли да влияе, експериментална ли била. Започвам да се притеснявам, че всичко това има отношение към изборите. Единствените, които печелят от това да няма други теми в обществото преди изборите, са управляващите. Те печелят и при висок, и при нисък коронавирус“, обясни той.

Повечето малки партии се регистрираха самостоятелно да участват в изборите и вероятно голяма част от тях правят сметка, че няма да минат 4%-та бариера, затова гледат да си запазят субсидията, ако минат 1%, отбеляза Симеонов. Според него не са малко и малките формации, които смятат, че този мандат няма да е много дълъг и искат да се преброят, за да са готови да се коалират при следващото раздаване.

„Друг е въпросът, че тези сметки, че мандатът няма да е много дълъг, може да се окажат грешни“, предупреди политологът.

Има търсене от обществото за чисти жестове. Това се оказа главното послание на протеста от лятото, подчерта Симеонов и допълни, че най-страшен е гневът на търпеливия.

Основният въпрос според него е ще понесе ли българското общество „Борисов 4“ или той ще трябва да направи крачка встрани. От този въпрос идва и опитът за проветряване на листи, смята политологът. Преди 4 години БСП постъпи по същия начин – с включването на Елена Йончева, проф. Иво Христов, Тома Томов, припомни той. „В случая с БСП това сработи“, каза Симеонов.

Като парадокс той определи това, че когато се очертае шанс да победи, БСП всъщност губи шанса си да победи, защото започвайки да плаши, тя мобилизира контравот. Сега, независимо че стои на второ място, БСП не излъчва предишната агресия - когато не плаши, а излъчва позитивни послания, има вероятност да победи, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
10
 
19
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Черепа си го каза в интервюто:Фигуранта го пускаме да действа , той събира 10-15000 по улиците и бутаме Боко.Има 18 обвинения , но като бутнеме Боко всичко се изменя.Ветко, Миньо , Банев, Баневица , Бобоковиците ще помагат -ние сме голяма сила имаме милиарди. Какво има държавата - някакви прокурори и някакви обвинения.Мангизите са у нас
76
24
 
23
 
! Отговори
БРАВО преди 3 години
САМО *** И МАФИОТИ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА БОРИСОВ-БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СА ПРОТИВ ХУНТАТА СДС-ГЕРБ
75
19
 
22
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Тука има максимум два платени трола от ГЕРБ, които пишат едно и също нещо с леки перафразирания през различни имена - за да си помислим, че има много симпатизанти на ГЕРБ - после през компа и два телефона си бият лайкове и плюсчета и си мислят, че заблуждават някого. *** - и с вас и без вас - истината е една - ГЕРБ си заминават на тия избори - а след това такива като вас ще бъдат намерени през IP адресите и мобилните клетки и горко ви :)
74
3
 
7
 
! Отговори
Sk преди 3 години
Аз пък статиите за ко.ви.да, въобще не ги чета. Игнорирам, и си живея живота. Оставям хората да заработват.
73
10
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
До ИЗВРАТЕНАко дпс не беше контрольор на прокуратурата,защото каскета е шишев човек,то буци отдавна щеше да е зад решеткага.Нал тъй.Като повтаряш напрекъснато лъжа,няма да стане истина.Не че бсп са стока.Същата манджа са.
72
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олигофренска физиономия с отвратителна брада
71
5
 
12
 
! Отговори
ИЗВРАТЕН преди 3 години
ДПС И БСП МАШАЛААААНЕКА ДА ИМА ВЪЗРОДИТЕЛНИ ПРОЦЕСИНЕКА СЕ КОАЛИРАМЕ НЕКА НАПЪЛНО НЕГРАМОТНИОТ ДЖЕБЕЛСКИТЕ СЕЛА ВЪЗРОДЕНИ, ДЕПУТАТИ ДА СТАНАТДПС И БСП И ВЪЗРОДИДЕЛНИЯТ ПРОЦЕС МАШАЛАААА
70
5
 
16
 
! Отговори
Неее преди 3 години
Що не идеш да ги цунеш, Първане?
69
12
 
17
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Черепа си го каза в интервюто.Боко-*** при Менда да се уточните и после при Влади да се разберете.Ама ще помагаш.А помощта била 20 процента всеки месец,доставяни от куриерската Севда.Затова е създаден закона с възможност за плащане на данъци по по-ниската скала,от която се е възползвал черепа.И сега кой е виновен?
68
27
 
23
 
! Отговори
селянин с BMW преди 3 години
Лично аз съм доволен от Герб!Трябва да вкарат в ред разни правила в администрацията,щото е досадно да ти губят времето за дреболии!Ама това е бял кахър!И това ще стане!Живея на село,печеля добре и нямам зор за нищо!Герб са първите на които имам доверие!Другите не струват!
67
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Никой не е против тези хора в администрацията щом си вършат съвестно работата. Но защо в една малка България, с население около 7 000 000 почти без никаква икономика има такава огромна администрация от над 400 000 души?В Холандия население 12 000 000 администрация 25 000 души, в Гърция 11 000 000 администрация 55-60 000 души. Това говори много, който го разбира.
66
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде знаете как ГЕРБ прави парламентарни избори, като това ще са първите, които ще организира? БСП досега са правили всички парламентарни избори от времето след НДСВ. Четете малко повече, преди да се излагате
65
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лесно да се плюе по администрацията преди избори, а във всеки друг момент да разчитате на нея и да искате да работи. Никой не ви е длъжен да ви работи без пари. И от един два случая от над 100 000 човека да си вадите заключения за 'Калинки" е ***.
64
7
 
21
 
! Отговори
от трите най-дългото преди 3 години
"...гласувайте...гласувайте...гласувайте...гласувайте...за БСПеее!Ами няма да гласувам за БСП!Това е положението!
63
14
 
19
 
! Отговори
Катето преди 3 години
Като идете пред урните се замислете за живота си преди 10 г. и сега. Герб осезаемо повишиха стандарта на живот - всички сте със жилища, нови коли, пътувания и почивки в чужбина. Какво искате - Орешарски 2 или Жан Виденов да ви занулят ли. Герб няма алтернатива, това е. Аз и моето семейство сме доволни от живота и сме спокойни. Да живее премиера и неговият успешен екип от Министри.
62
8
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Тези агенции си изкарват хляба като им се плаща от този,който е поръчал изследването.А кой разполага с най-много пари за това,сетете се сами.Затова,не им вярвайте,а мислете с главите си когато гласувате.
61
1
 
17
 
! Отговори
остави другото преди 3 години
Ами мандрите вече масово работят с палмово масло и сухо мляко!И като сложим и нишестето и работата съвсем се обърква!На времето червените с кашкавала бяха добре,ама сега направо не ги виждам!
60
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да не пчелят при 450 000 администрация. От тех 300 000 плюс по още един от семейство ето ги 600 000 гласа най малко и още най малко 100 000 души платени в кеш по разни програми пред изборно и в деня на изборите - ГЕРБ печелят. Но, след това какво ще следва може ли някой да каже.
59
2
 
5
 
! Отговори
Д преди 3 години
До 55/ Значи си свиркаш.Явно обичаш свирките.От там ли са ти доходите?
58
2
 
7
 
! Отговори
факт преди 3 години
Социопатическите" проучвания "са по-вредни от короната