ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да не се връща социализма, че беше баси скуката, не можеше да се мръдне от тъпата България, нямаше марихуана, само българска и скапана руска музика и филми. Подобна малоумщина да се забрани в конституцията. Лошото е, че елементарните българи с друго не могат да се справят, освен с крак върху канчето
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таман се бех засилил да подкрепям Буци и да се ситуирам в общия резил на това племе , ама щом му е комфортно ще окажа помощ на друг , че да го докараме поне до паритет , пък белким държавицата ни се спаси така да се каже от напъните ив да я " оправят " и този път , пък после пак на избори докато се появи нещо различно , с възможности извън нефелност , мафия и пр. Абе народ , какво да го правиш , смотан и объркан .
74
3
 
12
 
! Отговори
Гьобелс преди 1 месец
България е пример как с 2-3 купени начионални медии и 1-2 сочиални агенции може да се провали просперираща държава. От лидер на Балканите се превърнахме в клоака на шарлитата. Господ не е българин.
73
12
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
ППДБ убива българи. Ако на Кирчо му се размине ще продължи да убива българи. Оня кмет от ППДБ веднага асфалтира местопрестъплението. Ай сиктир!!!
72
3
 
10
 
! Отговори
Тренд преди 1 месец
Евелина Славова и Ганев.Най-верните кучета на ГЕРБ.Мнохо да обидени,че Петков каза,че социолозите са платени.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помня седесарите, те бяха християни преди 35 години, така викаха, това им беше амплоато.След като царя ги измете, се превърнаха в г...ве и нахлуха пшреди 10 години отново.Сега когато ги махат отново се чудя като какви ще дойдат един ден.Може би като талибани.Каквото е модерно.
70
0
 
8
 
! Отговори
Защо ?! преди 1 месец
Защо скачахте?! За крадците парите, за вас - трохите. Това постигнахте!
69
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен....А и с нещата които ги обвиняват, Корал, сега катастрофа от шофьор на НСО са смешни!..... Хаааааа, а най-смешен беше Рашков с пуделчето и пачките :))))))
68
3
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Как е възможно баш тия които народа не ги ще да са водещи? Отговорете ми моля!Мазохистичен ли е народа или нещо друго се случва?
67
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези които гласуват за ППДБ са мислещи хора, те много добре знаят какво следва ако ГЕРБ-ДПС са на власт. Те виждат тоновете кал която цялата овладяна държава начело с МВР, ДАНС, ПРБ, медии мятат дружно срещу ППДБ,защото ППДБ въпреки наивността си и многобройни грешки особено на Кирчо са единствените които имат смелост да се опълчат на мафията ГЕРБ-ДПС и да помислят за хората и България. А и с нещата които ги обвиняват, Корал, сега катастрофа от шофьор на НСО са смешни!
66
3
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 1 месец
Даа, народът се бил разочаровал от "далаверите" на Костов в проядения ти от ДС мозък. Натикаха ви тоя фалшив преразказ в пробитите глави и 20 години си го повтаряте да не би да ви пишат двойка.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кака Лили тъщата ще получи ли подарък?!
64
8
 
7
 
! Отговори
1280 преди 1 месец
Фалшиви пълномощни, фалшиви подписи, калинки аматьори навсякъде, хомосексуални извращения, кристали, пари в торби, пудели, схеми, далавери, лъжи, клевети и откровен дебилизъм, кой нормален човек би дал гласа си за ППДБ?
63
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен....Възраждане е твърдо втора сила.... Хахахааааа, копейкааааа, а броиш ли още 80000 гласа от Турция? Те не са в проучването.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами това е положението като не мислим с главите си. Как ще ви се хареса сглобка на ГЕРБ/ДПС. Защото тя е вече 90% сигурна: 121 -122 депутата. В крайна сметка и ИТН "ще ударят едно рамо" с още 10-11 гласа. Виждам, че гербаджиите вече са се примирили и по някаква извратена логика им харесваа повече отколкото сглобка с ППДБ.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Племенна,вождова държава от първобитно общинния строй.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хаха Иво Беров, чувам това име отново, както и преди 20 години, когато народа се разочарова от далаверите на Костов и осъзна, че синята идея е мафия и просто спря да гласува за СДС.Днес пак са на това равнище, отново ще бъдат изпратени за дълго далеч от властта.И естествено започват да пеят същите втръснали песни.Колко умен бил Костов, и как народа не го исбрал.Всичко е разбрал, не са толкова глупави.София наистина ще затрие ТБД, както ни е казал Иречека преди толкоз години.
59
5
 
4
 
! Отговори
1280 преди 1 месец
ГЕРБ ще е първи с голяма разлика и това е ясно. Притеснявам се след като Киро и Асен отидат при бай Ставри кой ще гласува за мравояда? Пак няма да може да направи съдебна реформа завалията. *** поне президент да стане барем, че разградския началник да се понадуе малко.
58
2
 
5
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Срам и позор помията която се изля срещу ПП-ДБ ще даде отражение и това е една *** да ви е честит премиера
57
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС,...Колкото са по-големи 6okлyци толкова са по-напред в народното съзнание. После управниците били лоши, а народа дето ги избрал - добър..