Политиците се страхуват от бъдеща партия на Радев

Доц. Киселова: През ноември ни очакват нови избори
12 юни 2024 21:42, Инна Ангелова
60

Ако имаме три неуспешни опита за съставяне на правителство, президентът ще трябва да направи консултации за служебно такова. То ще бъде ново по смисъла на процедурата, но съставът ще е същият, заяви доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

“Тогава председателят на НС може да е друг и е възможно да се съгласи да бъде кандидат за служебен премиер", коментира преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ е било грешка чрез конституционни промени да се ограничава възможността на президента да определя състава на правителството. Тя е на мнение, че свободата на президента трябва да се по-голяма, защото при последните разговори за служебното правителство се видя, че част от хората не желаят да бъдат определяни за министър председател.

"Дори сега, като първа партия с най-много гласове, ГЕРБ не са победители, те губят един мандат, избирателната активност спада, на тях вече им трябва не един, а поне един плюс партньори - отцепници или мотивирани по една или друга причина", прогнозира доц. Киселова.

Експертът е на мнение, че политиците се явяват неподготвени за избори, а грешките им са едни и същи.

"Какво очаквате да свърши правителството, което ще бъде подкрепено. Трябва да има ясни приоритети - каква е позицията на България при сформирането на новата ЕК, каква позицията ни по отношение на конфликта Русия - Украйна, да говорят по краткосрочни въпроси. Никой не очаква стратегия за оцеляване на Марс. Не е задължително да е коалиционно споразумение", категорична е доц. Киселова.

По думите на експерта - не е лошо да си член на политическа партия. Проблемът е, че хората са подтиквани да  да влязат в партия, за да спадне напрежението и да има кой да е виновен, че политиците пак са катастрофирали.

Конституционалистът определи като най-лесно решението да бъде подадена оставка, но това определи като бягане от отговорност.

"Много е лесно да кажеш "подавам оставка", да прехвърлиш отговорността по този некоректен начин на избирателите е бягство от политическа отговорност. Не да питат президента кога ще свика НС, той има едномесечен срок, можем да очакваме другата седмица в средата да има свикано учредително събрание на НС. Тогава започват да текат срокове и президентът трябва да води консултации, на което да знаят избори ли искат, експертно правителство ли", заяви експертът по конституционно право.

Доц. Киселова каза също, че след изборите от ГЕРБ-СДС са в по-неизгодна позиция, а призракът, който стряска всички на политическата сцена е бъдещ политически проект на президента Румен Радев.

Като евентуална дата на нови предсрочни избори доц. Киселова посочи началото на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
3
 
! Отговори
Радев краде преди 4 месеца
От българските деца,за да издържа доведения си син в САЩ.
19
13
 
5
 
! Отговори
Ген.Решетников преди 4 месеца
Ех Рундьо нищо не става от тебе провали ме.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е страх, а паника. Правят откровени глупости, като "проекта" Величие от паника. Не смеят да се покажат пред хората вече колко дена. Скриха се по-дълбоко и от Слави Трифонов.
17
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изобщо няма да има бъдеща партия на Радев. Радев вдигна юмрука, за да разбичка партийната система. Той внедри шарлатаните с цел да се продънят и да повлекат със себе си и други партии като ДеБе. Единствената цел на Радев е неговата Конституция, която е в проект от шамана му Александър Маринов - агент Майстора. Това е проект, който развиват с години, за да направят България президентска република. Всичко е театър. За това внушенията на Радев са в посока всички партии са маскаpи, мафия и крадци.
16
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
при 34 процента изб активност никои не е победител всички са нелегитимнибългарите са отвратени от цър-ву-ли-те изпратени в нс едни и същи 30 години сетъркалят по коридорите в нс за лично облаготелстване затова не гласуватзатова отиваме на нови избори наесен
15
9
 
4
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 месеца
Ботаж ме финансира и Кремъл
14
6
 
3
 
! Отговори
Радев направи преди 4 месеца
Най-корупционни сделка,след Турски поток на Борисов.Заради него плащаме по един милион на ден.И така 13 години.И децата,които сега са десет годишни ще плащат..За да си пълни Радев и бившият министър на Енергетиката Росен Христов да си живее бейски в Дубай.
13
7
 
3
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 месеца
Ние сме партията на митничарите военните содомити и суругатдегенерати ДСта комарджии с казина червени олигарси нотариуси джуджета ченгеджии и меки руски китки.Ше се борим срещу мутрите и турците само за пред хората разбира се.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За Радев гласуваха 1,5 милиона на изборите за президент. За Първанов гласуваха 2 милиона на изборите за президент. Къде е партията на Първанов АБВ? А и за Волен Сидеров на същите избори за президент гласуваха 600 000.Къде е Атака
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Борбата с корупцията била ,,евроатлантическа ценност,,Ще умра от смехх ))) Тая има ли представа че корумпираните в Китай ги разстрелват на стадиона а ЕС ту подкупва политиците ни с евродупитатски ,,заплати,, от по един милион евро без въобще да ходят на работа Да не би Китай да евроатлантическа държава?Тая си живее в неин измислен свят на евроатлантизъм .Ето затова хората спряха да гледат телевизори. Само болни шизофреници ти обесняват че реалността не е реална и има само усещане за еврокорупция
10
3
 
3
 
! Отговори
Направо зная преди 4 месеца
И Правителството на Радев -биеши военни и комунисти.И незаменимата Весела Лечева,мис Сезам казино.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дрън-дрън, чи пляс! Тази е на всяка манджа миродия.
8
4
 
3
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 месеца
Аре мааа затва ри т плащам да ме хвалиш изпуснала си да кажеш името на партията ПП Пътя На Копринката.
7
5
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 4 месеца
До нане. Ще ми помете ***, ей тва ще помете. Не разбраха ли наивните глу.паци като теб, че и от радеф нищо не става.
6
4
 
4
 
! Отговори
Румбача Радеф преди 4 месеца
ПП Пътя на Копринката
5
6
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 месеца
Глу.пости. Въобще не се страхуват от този хасковски оххлюв. Първо, Радев доказа чрез служебните си правителства в продължение на две години, че и той не става за нищо; и второ, той не може сам да управлява, трябват и много други хора, само че читави около него не се виждат. Ще бъде поредният провалил се "месия".
4
5
 
5
 
! Отговори
Не разбрахте ли, преди 4 месеца
Че Радев няма да направи партия преди да му изтече мандатът.Той няма да остави резиденцията и другите безплатни екстри.Такъв му е манталитетът -селски.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А оня с джипката къде изчезна?Да не е играл на руска рулетка и...бум!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И има защо.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рибата в морето, те тиганът слагат.