Експерти: Борисов здраво държи юздите в ГЕРБ

Ако се тръгне по рулетката на раздадените мандати, няма кой да го реализира
14 юни 2024 17:30, Инна Ангелова
83
Експерти: Борисов здраво държи юздите в ГЕРБ
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията ще излъчи контролна група, която да проведе преговори с останалите партии за съставяне на правителство. Борисов изрично подчерта, че той няма да е министър-председател, но за да има правителство, бъдещият премиер трябва да е представител на ГЕРБ.

Правилна ли е стратегията на Борисов и ще намери ли подкрепа - отговорите ще се опитат да дадат Ружа Райчева, Марио Русинов и Кристиян Стефанов в студиото на “България сутрин”.
 
"Явно в настоящата ситуация, това е правилната стратегия. Доста директно каза Борисов какво иска, отстрани себе си от играта, което беше основният въпрос, но това не значи, че той няма да управлява, ако стане премиер някой от ГЕРБ. Както ни е ясно, там юздите се държат здраво”, комнтира политоголът Ружа Райчева.

Тя допълни, че въпросът тук е каква ще бъде ракцията на Пеевски, той е определящият фактор, а не Борисов, въпреки победата на ГЕРБ. “Пеевски е много сложна фигура за приемане от българските избиратели, независимо коя партия са избрали", коментира политологът.

Не се изключва възможността Борисов да търси подкрепа за правителство от БСП или ИТН.

Във вчерашната пресконференция Борисов заяви, че правителство може да се постигне само с първия мандат или отиваме на избори през септември.

"Ако се тръгне по рулетката на раздадените мандати, няма кой да го реализира. Ако ДПС започне да реализира мандат, те са в пълна политическа изолация и много малко вероятно е те да направят нещо. А пък при кого може да отиде третият? Радев обича да дава на БСП последния мандат, принципно го дава на тях, а те показват, че не могат да го направят. Първият мандат изглежда ключов за това дали ще има правителство, или не", заяви политологът Марио Русинов пред Bulgaria ON AIR.

Преговорите ще бъдат в понеделник, а в преговорния екип ще участват Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

Според политолога Кристиян Стефанов това е имитация на демократична форма, а Борисов обича да прави това. Всичко е една илючия за пред хората, а решенията зад кулисите се взимат еднолично от него.

"Тези дами са част от медийния оборот и част от образа на ГЕРБ. Наистина ГЕРБ ще състави кабинет с първия мандат, заедно с ДПС и вероятно с "Има такъв народ". Той ще търси подкрепа и от "Величие", и от БСП, които са склонни да се формира кабинет в рамките на този парламент", каза  Стефанов.

По негови думи политическата логика клони към това министерствата да се разпределят между ГЕРБ, ДПС и една от партиите, която ще ги подкрепи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от Избори 2024
Пеевски, Борисов, Петков... 28 депутати ще решават от кой район да влязат
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми хубава ,но при управлението им спекулантите си правят каквото искат с цените ,най- вече повишаване ,без да им се търси каква е причината ,там СТРАННО юзди НЕМАШЕ
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България от по времето на развития социализъм се оформи в съзнанието на хората два вида завист: Користна - "Искам и аз да имам"! И Безкористна - "Искам и той да няма"!
54
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
за какво даЗАВИЖДАМ на това полуеднокнижно същество,изпаднало в тежки зависимости и не смеещо да се розходи без горили по улиците ?...Тоя е ЗАТВОРНИК на СОБСТВЕНОТО СИ БИТИЕ !!!..."Много е за завиждане" !..А гербаджиите ще се разпилеят по другите "партии" 24 часа след като Толупа предаде Богу дух..
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
.... след 9 - национализираха, след 10 - ти приватизираха. ***. Не са един, много са. "Силни" са.
52
4
 
2
 
! Отговори
Винету преди 2 седмици
До простото. Явно ти така и ще си умреш от завист и злоба към Борисов и ГЕРБ. А тях пак ще ги има.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко на този свят е възможно. Невъзможно е само да видиш еврей да ходи по улицата и хвърля пари, а арменец да върви след него, да му ги събира и да му ги връща.
50
3
 
2
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Какъв специалист е тази *** ?
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Срешнали се двама приятели в кръчма. Единият интелигентно запитал другия: - Защо използувате вече само изкуствена интелигенция за даване на отговори при проблеми? Другия вдигнал чашата с ракия горе и рекъл: - Мии, щото друга по-интелигентна от ракията не е имало. На времето, когато радиацията е била голяма, всички сливи са били окoсмени. Ама не си е заслужавало труда, щото ракията ставала по-лесно. Та от там идва. *** и ceepи и не забравяй, че cpaнeтo с изкуствена интелигенция управлява дyпeтo!
48
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
какви "юзди" държи мутроида бе?..-Юзди имат ВПРЕГАТЕЛНИТЕ добичета !..Такива ли са държанките му в гроб /Гамени за Разруха и Ограбване на България/..?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът е живял и по времето на Херкулес.... и по времето на Ахилес... от тогава не се е променил.... той си остава все същия от както се помни....
46
2
 
5
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Каква "експертиза" лъха от този "експерт"!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Водород, Запалка кибрит, Барут, Динамит, Сърце, Твоят огън с който разпалваш пожари Вселено Безкрайна, Славна, Срастна и Срамна е гориво за двигателя на Българина да е във Вечно движение!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Човекът е ангел с едно крило. Ако хората не се прегърнат, няма да полетят!
43
4
 
8
 
! Отговори
Нестимир преди 2 седмици
Харвардията още по землянките в Балкана...Натовариха ме спешно да намеря - 30 щайги пици и кристали, 35 кила кашкавал Маджаров, 25 щафетки шпек салам, над 2000 манерки, одеяла, презервативи...ПОЕМАМЕ КУРС НА ВЪОРЪЖЕНА СЪПРОТИВА СРЕЩУ ЗАДАВАЩИЯ СЕ ТЕРОР НА ШИШИ И БОКО...
42
2
 
6
 
! Отговори
Кефи ме Как преди 2 седмици
Внучката на Стела Авишай е ПроБутвана на Барба Ганиос по всички ТВ - нищо не се Променило от Болшевишко Време!
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Боко вече е умрял кон..
40
5
 
9
 
! Отговори
Абе преди 2 седмици
явно ПъПките никой не ги бръсне за слива.
39
4
 
12
 
! Отговори
Бойко да каже нещо преди 2 седмици
за борбата със кражбите и корупцията рекордни ?! Нищо...ама нищо няма да каже.
38
1
 
12
 
! Отговори
Фермер преди 2 седмици
Набирам експерти за селскостопанска бригада!
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРП не е бг а само 3-4 % от бг и са фирмажии и администрация.