Вече не вярваме, че с гласуване нещо ще се промени

Имаме над 80% поправени протоколи и никой не ги анализира
23 авг 2024 20:36, Инна Ангелова
42

Ако Димитър Главчев успешно състави служебен кабинет, изборите ще са на 24 октомври. В студиото на “България сутрин” изборният експерт проф. Румяна Дечева коментира, че изборните правила са се променили много пъти.

“Нито една от тези промени не се направи след обществено обсъждане, нито една не последва логиката на анализ, който показва слабости и необходимост от промени. Всички промени бяха правени, за да обслужат определени интереси, защото определена група народни представители заставаше зад една или против предложена промяна", коментира проф. Дечева.

Според експерта нито една от политическите партии "не се е отворила за разговори, за да може промените да следват логиката".

"Логиката е тяхната - на интереса, на възможността на една група политически сили да наложи собствени правила", уточни проф. Дечева пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Дечева подчерта, че решенията се вземат на парче, а изборите не произвеждат доверие.

“Основно въздействат върху избирателната активност, т.е. ние не вярваме, че гласувайки, ще можем да променим нещо. Гласуването за президентски, парламентарен и местен избор е подписването на нашия обществен договор с хората, които ни представляват. Политическите ръководители посяха недоверие към технологиите, абсолютно фалшива война. Обвиняват се технологиите за липсите на политическа воля", анализира изборният експерт.

Според проф. Дечева няма как да бъдат намалени грешките в протоколите.

"Няма друга страна, в която по едно и също време на едно и също място да се гласува и с машини, и с бюлетини. Имаме над 80% поправени протоколи и никой не си е направил труда да анализира защо имаме такова количество", настоя тя.

Колко важни са обученията на СИК за провеждането на изборите?

"Основните пари отиват за това да се плаща на членовете на СИК, които са по партийно-квотен принцип. Тези хора се заменят и в деня на изборите. Не знам как може някой да каже, че те са обучавани, когато нито веднъж ЦИК не е последва логиката на процеса, да ограничи подмяната на членове на СИК през последната седмица, освен при изключителни условия", каза проф. Дечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Избори 2024
Този служебен кабинет не трябва да има отношение към изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
НЕгласоподавател преди 2 седмици
Хората Не гласуват заради това,че НЯМА за кого.Всички са корумпирани,влизат във властта за да се облагодетелстват лично,никой не го интересува обикновения българин.Някои вече са изкарали целия си стаж за пенсия като депутати.Едни и същи мутри гледаме цял живот и НИЩО няма да се промени,докато ТЕ са там.Трябва тотална промяна
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
....и все пак ще отидем да гласуваме- тоя път много повече и Кремълските олигарси няма да успеят да ни изритат от приемането в Еврозоната и Шенген...ех юмруков, юмруков- ти и олигарсите обрали банки и държава виж къде ни завряхте- това не е моделът Борисов- вашият модел съсипа държавата!!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То за за това хората гласуват по пощата,няма комисии нема застъпници )
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е как даде промени ,ПП купуват изботите и купуват цели комисии даваха по нова полиция и прокуратура арестуваха шефката на комисията и други ,но и така не разбрахме кво стана с тях!!
35
1
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 2 седмици
А аз вярвам , че ако гласуваме с тояги и камъни в ръка , ще имаме абсолютно честни и полезни избори ! Така че , гласувайте с тези предмети, уважаеми сънародници! Успех !
34
1
 
3
 
! Отговори
България преди 2 седмици
Абсолютна монархия. Офшорна зона. Това е най доброто за България. Ама великите сили нямат интерес така да бъде .
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наглите крадливи комунисти са окупирали от 1944г. власта в родината ни с кръв, и без кръв няма да дадат власта обратно. Винаги са били на власт, и докато са живи те, или поколението им ще крадат и безчинстват когато, където, и колкото си искат. Например Б.Б. и Костов! Към младите - Проверете в нета кой е Б.Б., какво е работил при Т. Живков, после при зет му Иван Славков (един от директорите на СИК), и сегашната му любов Иван Костов, и какво е "Бъдеще за България"! Е- За тези другари гласувате на
32
1
 
3
 
! Отговори
дубайка преди 2 седмици
България = Дубай на Балканите. Ама си трябва монарх. Обаче нема желаещи.
31
4
 
3
 
! Отговори
Никакво гласуване преди 2 седмици
За тия крадци.Най са ми смешни като се изправят пред камерите и кажат, аз работя за хората и България , работят за ***...к ..им оная работа.Не ме итерисува вече станах на възраст , деца нямам да се затрива тая държава барабар със пипкавия народ.
30
2
 
12
 
! Отговори
Да добавя преди 2 седмици
Това не са избори. Избор е когато ти избираш. С реално те хората са спуснати, пърдон избрани вече. Ти отиваш за да гласуваш за вече избран. Това не е избор, това е губене на време.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така че аз тези саботажници не ги искам изобщо това е Вън от парламента шайката АЛА балата свърши жалко за държавата ни но нали шайката става все по богата давай да върви а за останалите какво толкова
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
26 Рашков комунистически следовател Атанасов разградски комунистически следовател Ицо лодкарят Лорер Киро и баща му Асен тези какви са извънземни ли наемници на Божков и сие 26
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
26 само човек мразещ себе си и България може да пише такива небивалици 26 харесва ти да те лъжат да те грабят да те използват да ти се подиграват да гласуваш за шайка некадърници които правиш богати 26 как е
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 25 Теб те "боли" повече,че Недопуснаха МутроКомуниста да се "разхожда с Жипката"? Това ли ти "липсваше 4 г"? Да го гледаш и се "кефиш"?-:((((
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И как да спра саботажниците които упорито 4 години саботират държавата ни Как
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 19 Тодоров.Ако е за Бившето Борче Пак ,Ти не си с Всичкият си!-:(( Те Ще паднат в Проценти Яко на Долу този път!!-:)
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 17 " Няма за Кого"? Ами Ходи бе! Покажи се и белким те Изберем? Ти " Професори" ли Очакваш да са " Дупедавците" там? Че и ИмаШ " Критерии" ? Сякаш ти е Ясно Кой става и Не за Депутат! Хайде сподели! Кой " СТАВА" за Депутат???!
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тодоров - Агитация, бе, и без агитация няма да гласувам. Нито едни не припознавам, всичките са хвани единия, удари другия, един дол дренки. Ще ги гласувам, че да им слушам скандалите, интригите и работа свършена няма за пет пари. Години вече. Няма нужда да ме агитират.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
A ga нe бu ga мoжe?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има смисъл да се гласува само с тояги! С хартишки ,няма смисъл!