Доган или Пеевски ще спечели повече гласове на изборите?

Експерти: Крайно време е да има редовно правителство
Обновена: 3 сеп 2024 14:22 | 3 сеп 2024 13:32, Инна Ангелова
56

Политологът доц. Татяна Буруджиева коментира раздора в ДПС и е на мнение, че всеки скандал е равносилно на самоунищожение. “Има едни лидери, които се размножават и се опитват да унищожат собствените си партии като протестират срещу тях, бият се помежду си. Езикът на омразата преминава в желание за физическо подтискане на една или друга партия", заяви политологът  в студиото на "България сутрин".

Според експерта социолозите ще бъдат затруднени, тъй като политическият терен е като "подвижни пясъци". Според Буруджиева българите в чужбина, не само в Турция, ще подкрепят по-скоро идеологическото ДПС.

Кое ДПС ще спечели повече депутатски места?

"По-важни ще са избирателите в България. Винаги при криза тези в чужбина трудно се мобилизират, освен ако не се направи специален жест за улесняване на гласуването, което няма да е добре, ако се случи в Турция", каза доц. Буруджиева.

Пред Bulgaria ON AIR социологът Юлий Павлов коментира, че идеологическите поддръжници на ДПС се чувстват винаги в състояние на тревожност. Пеевски е бил възприеман като герой, докато имаше благословията на Доган.

"С последните си действия той стана външен враг и агресор, който мобилизира тази общност. Ще гласуват за ДПС на Доган. Ще участват две коалиции с абревиатура ДПС, затова по-важен ще бъде номерът на бюлетината, не партията", убеден е Павлов.

Според него на изборите партиите ще се явят с регистрацията в СГС, което означава, че Корнелия Нинова ще трябва да се разписва за БСП.

Редовно правителство на всяка цена

Експертите подкрепиха тезата, че е крайно време България да има редовно правителство, без значение от цената, която ще платят партиите.

"След тези седми избори стигнахме до ситуация, в която няма значение кой кого харесва или не. Имаме нужда от правителство, независимо от цената, която ще платят партии и коалиции. Проблемите в страната са големи.  Служебното правителство емитира дълг от над 4 млрд. В момента се пропускат ключови неща покрай проблемите в партиите, сред тях и изоставането ни с Плана за развитие", подчерта доц. Буруджиева.

Според експертите е най-логично политиците да направят компромиси и да търсят допирни точки, въпреки различията помежду си. Павлов допълни, че партиите, участващи в “сглобката” нямат ценностни различия, а само персонални.

“Общественият интерес изисква да седнат и да се разберат. Персоналният също - като не участваш в правителството няма назначения, няма далавера", каза социологът Юлий Павлов.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от Избори 2024
Експерти за ДПС: Член 128 от ИК не позволява дублаж на абревиатурите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Мнение преди 1 седмица
Оттърване от шопара ще има само когато стане на пържоли.
49
0
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 1 седмица
Има едно ДПС това на почетния прецедател г-н Доган . Всичко друго е като вторичен продукт от прясно мляко ( цвик ) . Ще грухти ще грухти и ще създава проблеми г-н магнитен докато не го изоставят всички .
48
0
 
0
 
! Отговори
ДПС преди 1 седмица
1.ДСП= Движение за Правата на агент Сава.2.ДПС = движение палатки и сараи 3.ДПС = движение пеевски султан
47
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 1 седмица
ДПС-Кърджали срещу ДПС 1948 ! Гоуем мач!
46
0
 
1
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 седмица
Нека регистрират и двете партии ДПС с по една добавка към името. Ето, Пеевси си избра добавка "Ново начало". Коя каква тежест има ще се разбера на изборите. Предвиждам, че Пеевски пак ще накупи гласове в махалите, а това са 150-200 хиляди гласа максимум. Ще влезе в парламента, но от партията му почти нищо няма да зависи. Проблема не е там, а в завладяната държава. Как Пеевски се меси в работата на прокуратурата, съда и специалните служби това е въпроса. Да се сложи край на това ще е нормализация
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1.ДСП= Движение за Правата на агент Сава.2.ДПС = движение палатки и сараи 3.ДПС = движение пеевски султан
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1.ДСП= Движение за Правата на агент Сава.2.ДПС = движение палатки и сараи 3.ДПС = движение пеевски султан
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ооо Боже, за какво се е загрижила Буруджиева: кой ще спечели - А.Доган или Пеевски. И двамата ще загубят: струва ми се, че напористият Пеевски - повече.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Раздора е плануван. Няма две ДПС та. Идеята е да спечелят повече гласове. Да имат повече депутати в парламента. Всичко е добре обмислено. Планът е да се създаде изкуствен спор. Така електората ще се активизира. Повече хора ще излязат да гласуват и ще имат повече депутати.
41
0
 
3
 
! Отговори
Дончо преди 1 седмица
Изведнъж , от снощи рязко секнаха новините за ДП. Най-вероятно сега натиска съда, да се произнесе в негова полза. Мазна топка лой.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не харесвам Доган и турската партия, но се питам, какво прави дебелото прасе там. По-гадно нещо от КОЙ, няма.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това сериозен въпрос ли е???
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре ще бъде,ако разните му социолози,експерти и всякакви "лози" изчезнат от медиите,защото са адски досадни и отблъскващи! Никога нищо смислено не са казали,нито са познали нещо! Само празноблудство,лъжи и демагогии! Какво ще се случи на изборите,а и след тях решава само СУВЕРЕНА,а не тези дрънкала! Никакви компромиси повече за сатанински сглобки,които УБИВАТ РОДИНАТА и НАРОДА ни! Предателите на РОД и РОДИНА трябва да изчезнат завинаги от управлението на БЪЛГАРИЯ! Глас НАРОДЕН,не социолозен!!
37
1
 
6
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 седмица
Абе не зная..., "за добро или зло", но ще се радвам ако проекта "п::::::аразит" ДПС, създаден от БКП и ДС в противовес на тогавашното СДС, най-сетне, след 33 години се разпадне!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
доган бея
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само един може да участва с марката ДПС. Този, който съда прецени, че е легитимен, той ще спечели и гласовете. Но съдът може да прецени, че нито едното ДПС не отговаря на условията за участие, доколкото няма легитимно решение на изпълнителния орган на тази партия. И така да пропусне тези избори.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доган. Не познавате турците , не сте ги виждали как гласуват. Те едно време така и са се били , та сме им яли хурката ( ама да не отваряме стари рани , полза няма ). Пеевски ще вземе само платения вот, сега ще си проличи колко е той.
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За Пеевски ще гласуват само роднините му, но не всичките. Турците не го припознават като техен човек, а българите от съвсем до хич.
32
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Сякаш сте забравили, че Кой е отговор, а не въпрос, когато става дума за дебелян :(
31
11
 
4
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 седмица
Коалицията на Пеевски ще вземе 100% от гласовете на ДПС,тъй като тази на Доган ще участва в изборите като зрители по телевизията след като се произнесе съда.