Георги Господинов с първа книга след наградата "Букър"

"Градинарят и смъртта" е посветена на баща му
10 авг 2024 07:28, Петър Бойчев
34
Георги Господинов с първа книга след наградата "Букър"
Снимка БГНЕС

Носителят на Международната награда "Букър" Георги Господинов написа първата си книга след наградената "Времеубежище". Това обяви самият той с думите: "Тихо, в следобеда на годината, искам да обявя, че на 27 август, излиза новата ми книга "Градинарят и смъртта". Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след "Естествен роман". Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели."

"Градинарят и смъртта" ще бъде по книжарниците в края на месеца, потвърдиха и от издателството "Жанет 45". Редактор е Биляна Курташева, коректор - Мария Венедикова, а корицата е на художничката Люба Халева.

"Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата", пише авторът.

"История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди."

Последната книга на Господинов "Времеубежище" излезе през април 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус. Тя бе преведена на няколко езика и спечели редица международни награди, сред които италианските "Премио Стрега Еуропео" и "Бокачо". Венецът в успехите й е най-важната литературна награда на англоезичния свят - "Букър" за преводни романи, която Господинов спечели през 2023 г. заедно с преводачката на романа на английски Анджела Родел, пише Сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
същия ''та преди 4 седмици
като гошето марковия.
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
История за това как България е нищо, а евроджендърството всичко.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Господинов се прави на Оруел, но той изпуска една дребна подробност. Оруел осмива идеологическия враг на държавата си, докато Господинов се опитва да потопи собствената си държава, което е достойно за съжаление. Това като убийците, ако убиеш във война си герой, ако убиеш в мирно време си престъпник, Господинов не прави разликата и става престъпник, той не се усеща, това е болестта на зубрача, той зубри нещо без да го разбира и като го повтори, си мисли, че е голям колкото оригинала.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До IQ 3.14, И какво искаш да кажеш, че "Рита Хейуърд и изкуплението Шоушенг" не ти харесва? Егати шаблона, кажи ми на кое друго негово произведение прилича да видим колко внимателно си го чел? Май имаш високи претенции от ниско ниво. Ако има шаблон то е да бъде увлекателен.
26
4
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Не ви ли прилича на селски чичка с похотлив поглед на педофил? Иначе като писател е ОО.
25
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонименстивън кинг е изключително шаблонен и комерсиален, което трябваше да го знаеш ако беше чел негови произведения, а не да говориш от гледната точка на филм и половина. човека си има утвърдено клише по което си брида творбите. некои му викат стил на писане
24
2
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
А ве, кой го харесва този некадърник, не знам. Веднъж се излъгах да почна да чета една негова книга и на третата страница се отказах - елементарен, скучен, даже дразнещ. А наградата му "Букър" я спечели преводачката за коренно различния стил в превода.
23
3
 
12
 
! Отговори
дсока преди 1 месец
Тоя негодник, се е закачил на копанята на Посолството, хапва си грантове, и понеже папка и слушка, от време на време му дават и някоя "наградка" за да може да се покаже на тукашните *** какъв е модела. Папкаш и слушкаш и ти хвърлят в копанята за да грухтиш и да мърдаш доволно с уши. А като творец си е една голяма 0. Мазен и хлъзгав и едно голямо нищо. Слава Богу има и други истински писатели та не сме допрели до тоя,мИрси.
22
2
 
7
 
! Отговори
anonim преди 1 месец
Книгите му са лични, значи, драги читатели........................даже автобиографични...............................с послъгвания през ред..................... тогава кое по-точно е творческото в тези изличния .........................
21
1
 
10
 
! Отговори
до преди 1 месец
Времеубежище е плагиатствана от друг автор.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И kвo cera, вegнara лu ga uзpurнeм c бypнu нecтuxвaщu anлaycu u възтopжeнu възkлuцaнuя, uлu nъpвoм ga noтuчaмe нa мяcтo?
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
E xyбaвo ge, чyxмe вeчe!
18
6
 
10
 
! Отговори
Огняр преди 1 месец
Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели."Аз пък се надявам да намери път до огнищата и външните тоалетни на читателите.
17
3
 
16
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Нито броят на читателите му , нито броят на наградите му са критерии за научно ,художествено и литературно творчество . , За Хомо сапиенс би трябвало да са други критериите, които в днешно време са " малко " позабравени и още по-лошо то е, че никой не смее да споменава за тези критерии , които обхващат дори личният живот и начини на поведение навсякъде на даден автор или съавтор на литературно каквото и да е по вида си творчество .
16
11
 
7
 
! Отговори
Роза преди 1 месец
Според мен Времеубежище " е единствената му книга,която има литературна,историческа и естетическа стойност.Другите му произведения не струват!Всеки има право на лично мнение,нали?
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не вземе нобела така ще пише- мейнстрийм и либерални глупости! Дано му се размине само възхвалата на геей пропагандата в училище! Но ако вземе нобела и продължи от същото- е тогава е бил лееке за пари!
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Името на Ама и ти си един аФтор.
13
6
 
16
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 месец
край , тоя си поверва че е писател и ся секси месец ше пуска нова книга
12
5
 
22
 
! Отговори
Името на преди 1 месец
Героя от наградения му роман е Густин!!! Боже опази от таквиз Афтори!
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
IQ 3.14, обиждаш Стивън Кинг в момента. Той пише увликателно дори и в повечето му книги да няма много дълбок смисъл. Това е сериозна приключенска литература за диапазона 12-30г. А Господинов за кой пише? В диапазона 30-80г, които искат да си прережат вените? И за критиците за някоя награда.