Експерти: Политиците страдат от властохолизъм

На избирателя се внушава, че гласът му не променя нищо
10 сеп 2024 11:34, Инна Ангелова
12
Експерти: Политиците страдат от властохолизъм
Снимка: Bulgaria ON AIR

"В партиите делят депутатски места. Когато партията е направила така устави си, както БСП - от лидера да зависи кой къде ще бъде подреден, при намаляващ ресурс кадровите битката се ожесточават", коментира политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Политологът е на мнение, че целта на Доган е да задържи партията под контрол.

"Въпросът е къде е възникнал спорът. От една страна е Пеевски като санкциониран по "Магнитски", като евроатлантик, от друга страна знаем пристрастността на Доган към Русия. Виждаме подялба на властови ресурс, въпреки че досега ДПС не е имала проблем с тази подялба", каза Киряков.

В ефира на Bulgaria ON AIR психологът д-р Пламен Димитров констатира, че българската политическа класа мъчително и зрелищно се самоубива пред избирателите, които нямат доверие в това което виждат.

"Свидетели сме на изтъняване на доверието, властохолизъм, виждаме личности със злокачествен нарцисизъм, който представят за лидерски позиции. Всичко това показва, че трябват системни, а не козметични промени, няма да стане нито с размествания, нито с юридически регистрации", каза психологът.

На избирателя се внушава, че гласът му не променя нищо

И двамата са убедени, че отдръпването на избирателите ще продължи, както и отливът от системните партии в посока по-радикалните.

"В невразата си избирателят е много лесно да бъде манипулиран. Близо 1/3 от негласувалите са хора, които живеят градивно - имат професия, реализация, бизнеси и си казват "мътната вода не е изтекла още, можем и без тях". Избирателите са още по-разколебани отколкото на предишните избори, това е трагедията в която живеем. Фасадната демокрация няма да се промени отвътре, искат да нагнетят в избирателя фалшивото самосъзнание, че от него нищо не зависи, а е точно обратното", каза д-р Пламен Димитров.

Задават се нови избори

"И Бойко Борисов, и останалите политически лидери трябва да си дадат сметка - или да се отдръпнат, или да зададат нов тон, който да е по-приемлив за демократичните основи на държавата. Иначе отиваме към един източен модел - не толкова руски, който китайски", предупреди Киряков.

Очакванията му са разочарованите от "Величие" да не отидат да гласуват или да подкрепят по-радикални партии като "Възраждане" и ИТН.

Според експертите ще предстоящите избори са пореден отчаян опит за съставяне на правителство, който ще бъде неуспешен. Прогнозата е, че в началото на 2025-та година ще отидем на нови избори.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Избори 2024
Проблемите в ДСП няма да свършат с решение на ВАС или ЦИК
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 6 дни
По- силно "страдат" от " схемохолизъм " ,който им осигурява материални облаги . Властта е средството за това , а не крайната цел.
10
0
 
0
 
! Отговори
Тия две мърши преди 6 дни
едва ги изтраях.
9
0
 
4
 
! Отговори
бай Фидан Вазтаков преди 6 дни
Преди всичко страдат от кинто-холизъм и то от много кинтохолизъм ! Нямат наяждане - като черни дупки са за парите ...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Колко евроатлантическо.Работохолик е работник който работи по цял ден за да свърже двата края,а властохолик е просто крадец
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Гледам,пишете за всичко друго,само не и за гербавата калинка,избрана за еврокомисар.Каква е тая срамежливост?
6
0
 
5
 
! Отговори
Баттъпите експерти. преди 6 дни
След 35 години се усетиха най-сетне.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
О! Не знаехме...
4
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 6 дни
сега ли го видехте а скачането и рипането преди 35 години не ви ли подсказа че идва големия обир на българия затова хората не гласуват защото се отвратиха откражбите и морала на новите демократи затова не става нищо от нас защото смецър/ву/ли по генезис кокал далавера кражба и накрая някои друг е крал
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не знам от какво страдат, но Светльо Витков си купи Мерцедес с партийната субсидия.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Алкохолици
1
2
 
8
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 6 дни
Първо,това не са политици в истинският смисъл на думата.Второ,това са евреи от османски-ашкеназо-сефатадски и съветски- сефарадо-ашкеназки тип.Трето,посочените не могат без власт,защото са абсолютни интелектуални и физически инвалиди за труд. Властолюбието им идва от когнитивната неспособност да различат добро от зло. Българите не сме властолюбиви и зтова сме им лесна хапка. Но българите сме ВОЙН ОЛЮБИВИ И ЩЕ ГИ СРИНЕМ СКОРО.Един от тях убити другите ще се самоубият.Това иде.