Само надеждна ваксина ще се пребори с пандемията?

Учени се съмняват, че може да се изгради групов имунитет
21 апр 2020 21:21, Елка Василева
48
Само надеждна ваксина ще се пребори с пандемията?
Снимка: архив, БГНЕС

Eдинственият начин човечеството да се справи с пандемията от коронавирус е масовото прилагане на подходяща ваксина – това смята френския имунолог Ерик Вивие от многопрофилната болница в град Марсилия, пише изданието Сайънс алърт.

Вивие основава вижданията си на факта, че преболедувалите от новия коронавирус не изграждат подходящ имунитет. На човешкия организъм са му необходими 3 седмици за образуването на достатъчно количество антитела против подобни съдържащи РНК вируси като SARS-CoV-2. Но дори и тогава те траят до три месеца.

Още по темата

Както показа епидемията от БИРС през 2002-2003 година, оздравелите хора имаха защита в продължение на около 3 години. Но тези данни трябва много внимателно да се екстраполират спрямо другите коронавируси.

За преболедувалите от COVID-19 станаха известни случаи на повторно възникване на симптомите като в Република Корея. Това показва,че инфекцията подобно на херпеса може да премине в хронична форма, без външна проява на болестта.

Дори и при изработването на антитела съществува риск те да изострят заболяването. Засега не е известно кои антитела са по-ефикасни срещу заразата - тези, които са преболедували от леката или от тежката форма на заболяването.

Като се вземат предвид всички тези неизвестни, експертите се съмняват, че с времето може да бъде изграден групов имунитет на населението спрямо COVID-19. Поради тази причина най-ефикасното средство срещу заразата ще се окаже масовата имунизация с надеждна ваксина, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
2
 
! Отговори
до 17 от славянин преди 4 години
''Множество невежи се изказват тук като разбирачи- скрийте се по дупките ве, мишки, като ви разтресе този вирус ще ревете за ваксина. Некадърни драскачи. Някои даже пастори цитират. Надрусан и опиянчен народ, това сме ние.''Това е дежурната мантра, с която плъховете се опитвате да плашат вълците: ''ама ако ви разтресе вируса, знаете ли как ще ревете''! Ами ние откога чакаме да ни разтресе, а него все го няма! Стой си в дупката и не излизай оттам, безполезен и си и за другите, и за себе си!
22
0
 
4
 
! Отговори
Скафандар преди 4 години
Е убо де, като изградим групов имунитет и трае три месеца,точно за това време ще изчезне чумата!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За грипните състояния няма имунитет. Изводите ми са на емпирична основа. Превенцията (витамини, имуностимулатори и пр) само облекчава преболедуването, но не пази от зараза. Затова трябва ваксина или лекарство. Ваксината едва ли ще е ефективна 10-15 год. или до живот. Най- много да е за година. Това е грип, а не шарка или туберкулоза.
20
3
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
E какво друго да каже виден представител на фармацевтичната индустрия.. Никъде в статията не се споменава, че освен в държавната болница г-н професора е и научен директор в Инате (innate) Фарма..По-скоро бизнесмен е тоя доктор:)Ваксина търсят за пари и слава предимно. Сега е момента да напълнят джобовете с паричките на масово затъпялото население, което си мисли, че върлува някаква чума, а то просто поредния грип..
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо трябва да се заразяваме нарочно `МАСОВО`?Та да измре сума народ.Може да се заразява масова общество, където има лекарство срещу болестта.Все едно някога, когато туберколозата е върлувала, нарочно да са заразявали хора с туберколоза. Видя се че човечеството векове наред е умирало от туберколоза, на не си изгради `групов имунитет`.Предлагачм на всички лекари, които държат на груповия имунитет колко хубаво нещо било да се самозаразят и да покажат на човечеството какво значи `групов имунит
18
0
 
2
 
! Отговори
Маймунска простотия преди 4 години
Маймунски не е грипът, а мисленето ти -примитивно!
17
6
 
1
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Абе, анонимнико!Не се впрягай толкова! Нищо няма да ни стане от грипчето бе! Както в оня шивашки цех - половината заразени, ама болни няма. Голям прас!
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Множество невежи се изказват тук като разбирачи- скрийте се по дупките ве, мишки, като ви разтресе този вирус ще ревете за ваксина. Некадърни драскачи. Някои даже пастори цитират. Надрусан и опиянчен народ, това сме ние.
15
4
 
7
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 4 години
И 5 милиона глоба да кажат няма да се ваксинирам, по-скоро ще бастисам някой от тези които ми се правят на господари! От вълк овца на могат да направят, могат да направят по-голям вълк, това е природен закон! Пък от теб от овца могат да направят още по-голяма овца! Също природен закон, затова изучавай природните закони!!
14
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"ковида" вирее в/у кристални структури.Ако наистина искат да го ликвидират,трябва да се напънат с "нанокристали",носещи убийствена за тях информация.
13
7
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 4 години
Само с масово заразяване ще преборим вирусчето. Естествено първо трябва да скрием старите и болните за около месец. Останалите нама да усетят нищо.Воля обаче няма. Само глупав страх.
12
4
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Задължителна ваксина,давам 100 лв на доктора да се почерпи,да ме вкара в статистиката!Освен бира и пичи сок,друго не влиза в мен
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това `групов имунитет` е оксиморон.НЯМА такова нещо. и ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН Е НЕ ВАКСИНА, а надеждно лекарство срещу болестта.Не знам защо непрекъснато говорят как учени търсят усилено ваксина.Да намерят лекарство.БЦЖ-то е добра ваксина срещу туберколоза, но още по-доброто е това, че учените откриха антибиотиците. Това стана около 1945та-50та година. Дори да не си ваксиниран с БЦЖ туберколозата се лекува успешно с антибиотици.Сега да се спретнат да търсят ЛЕКАРСТВО срещу ковида.
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре като кажат 500лв глоба и ще се наредим на опашка пред манипулационните ! - иначе сме много смели на клавиатурата.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ххаха. Канят се да ни бият ваксини през три месеца като направят някоя. Голяма печалба ще ударят някои фармацевтични компании.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова за теориите на Мънгров...
7
4
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
До номер 5...дупката Марсилия е градът с най-малко смъртни случаи сред болните от Ковид 19. Там първи решиха да прилагат хлорокина. Отделението по инфекциология е едно от водещите в Европа. Това лесно може да се провери, но по-лесно е да си джафкаме простотии.
6
6
 
1
 
! Отговори
Веруе преди 4 години
Нашия пастор Яков каза да нр ваксинираме в никой случай. Това е творение на Дявола лукав. Води до лоши болести. Пастора Яков е прав, той ги разбира тези неща много е чел.
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тия учени? От статията става ясно, че това е мнението на един лекар и то от някаква обикновена болница в д.упката Марсилия.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво е ваксина, ако имунитетът трае три месеца?! Нещо май ни лупате с поредната изсмукана от пръсти новина