Доц. Гломб: Препоръката вече е бустер да се прави след три месеца

Не се ваксинираме и затова имаме висока смъртност, заяви тя
21 дек 2021 22:04, Александър Попов
133

"Като вирусолог съм привърженик на строгите мерки. Но те имат своето икономическо и социално отражение. Апелирам за мъдро решение от всички. Знаем как да се предпазим - за ваксините, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да намери разумния компромис за запазване на живота в нормални граници, за да оцелеем икономически", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя заяви, че Омикрон се разпространява много по-бързо, а голяма част от заразените го преболедуват сравнително леко.

"Когато много хора боледуват, неминуемо се качва и броят на смъртните случаи. В Европа процентът на починалите е сравнително малък, но у нас виждаме, че COVID-19 убива по два-три автобуса хора дневно. Това се дължи основно на ниския процент ваксинирани", смята вирусологът.

Заради Омикрон в много европейски страни намалиха периода за поставяне на бустерна доза. Ако преди беше прието тя да се прилага 6 месеца след пълния цикъл на имунизация, в момента препоръката е това да се прави след 3 месеца.

"При бустерната доза ефективността се вдига на 80%. Няколко клинични проучвания показаха, че когато се кръстосат ваксините се получава по-добра ефективност. Опитът от други ваксини е показал, че тридозовият режим е по-успешен", заяви доц. Гломб.

И уточни, че честотата на нежеланите реакции не се променя, когато за подсилваща се използва ваксина, която е различна от първата поставена.

Според доц. Гломб родителите не трябва да се притесняват от нежелани реакции при ваксините за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: коронавирусдоц Гломб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
38
 
! Отговори
aa преди 2 години
гломбът след някой и друг месец ще я е страх да излезе на улицата да не би някой да я познае и да яде бой
48
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнес анализаторите надцениха пазара и произведоха милиарди дози. Сега трябва да се пласират.Вирус има, пандемия няма.
47
0
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
До всеки автомат за кафе - и автомат за бустерна доза. Честито на вярващите в еврейският план с/у християните...
46
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..."честотата на нежеланите реакции не се променя" - на всяко наръгване си въртиш колелото на късмета! А какви хубави печалби има! Вече на всеки три месеца може да играеш за печалба от ваксилотарията!
45
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всеки ден да си бием бустерки не искате ли ???Тези съвсем изтрещяха интересно е защо е този напън ?
44
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудех се с тоя графен - колко пък ще набутат с една спринцовка, а то било една, две, три, пет, десет инжекции, безбройни инжекции с графенче. Всичко е измислено. Без конспирации само.
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бустера на бустера кога?
42
1
 
10
 
! Отговори
555 преди 2 години
професор д-р Бхакди- напишете на гугал
41
0
 
12
 
! Отговори
Пич, кой го е казал? преди 2 години
Човек и добре да живее, умира.
40
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще питам от къде ги люпите тия гений
39
1
 
23
 
! Отговори
Няма смисъл преди 2 години
Добре, браво! Изплюхте камъчето. Сега още по-малко хора ще са ваксинират за 3 месеца?!?!?!
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистиката преди 2020 година беше:64000 деца се раждаха, а 120000 умираха. Сега за две години умряха 30000 и оле боже. Човек и добре да живее, умира. Такъв е живота
37
1
 
31
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тази госпожа обясняваше как щом се храним три пъти дневно е нормално да се ваксим с три дози. Очевидно е прояла 4 пъти дневно. А скоро ще мине на шесткратно хранене.Господи прибери си доцентите и професорите от асистентите сами ще се пазим.
36
1
 
34
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Докторе, нима на три?!? месеца бустер го намираш за нормално?!? Не са ли ***'отия твърденията ви? Ами то утре може да ви скимне на месец да ни дупчите. По принцип съм привърженик на класическата ваксинационна програма, но тези отчаяни опити с ковид ваксините изобщо не се вързват с приказките и делата ви, тук и по света. Ако всичко беше Ок едва ли ще се налага да ни убеждавате, задължавате, плашите да пробваме експеримента! Жалко, че сте се клели в Хипократ!
35
5
 
28
 
! Отговори
555 преди 2 години
Г-жо Гломб , дайте поне едно доказателство , че SARS-CoV-2 съществува. До сега в нито едно сериозно научно списание не е показан изолиран (пречистен) този призрачен вирус. Изглежда като Дон Кихот се борим с вятърни мелници. След като оригинала не е известен какво представлява , как може да се определят новите щамове като негови копия след като оригинала е неизвестен и как може да се създават оръжия (ваксини) които стрелят напосоки?
34
1
 
13
 
! Отговори
Грешка на ръката преди 2 години
"Или пък да чукна от глупост"=/=/Ясно е, че си искал да напишеш "Или пък да пукна от глупост" Ама ти пак ще пукнеш от глупост. От глупостта, че си се ваксинирал.Въпрос е до коя поред бустерка ще издържиш. Ти се каниш до 10 ама знае ли човек.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това го писах през февруари и бях анатемосан.През 2025 ще сме намалели.
32
1
 
32
 
! Отговори
Исторически парк преди 2 години
Доцент Тромб иска да ви боцка 4 пъти годишно!
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък не се намери и за тая един автобус.
30
3
 
25
 
! Отговори
До 25 преди 2 години
"Живея си живота, работя и не се притеснявам"=/=/Ако не се притесняваше нямаше да идваш да четеш и пишеш под такива статии. Притесняваш се не, ами гащите ти треперят защото разбра,че си излъган - ваксината уж щеше да е само 2 игли и край, а сега излиза бустер на бустер.Излъгаха те веднъж и сега трепериш дали не са те излъгали и за страничните действия, че уж ги няма.Времето ще покаже.