Учените са скептични, че COVID-19 става по-мек и лек

Все още има шанс да еволюира в по-смъртоносен вирус
12 яну 2022 22:30, Нели Христова
154
Учените са скептични, че COVID-19 става по-мек и лек
Снимка: Pixabay

Пандемията е пълна с лозунги, но през последните седмици два се повтарят с нарастваща честота: "Вариантите ще се развият, за да бъдат по-леки" и "COVID ще стане ендемичен". И все пак експерти предупреждават, че нито едно от тези неща не може да се приема за даденост.

Тези, които твърдят, че вирусите стават по-малко смъртоносни с течение на времето, често цитират грипа. И двата грипни вируса, отговорни за пандемиите от испанския грип в крайна сметка се развиха, за да станат по-малко опасни. Въпреки това се смята, че вирусът от 1918 г. е станал по-смъртоносен, преди да стане по-мек. Други вируси, като Ебола, стават по-опасни с времето.

"Заблуда е, че вирусите или патогените стават по-меки. Ако вирусът може да продължи да се предава и да причини много болести, това ще стане", казва проф. Дейвид Робъртсън, ръководител на вирусната геномика и биоинформатика в Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

Вирусите целят да създадат колкото се може повече свои копия и да се разпространят възможно най-широко. Въпреки че не винаги е в техен най-добър интерес да убият своите домакини, стига те да бъдат предадени, преди това да се случи, няма значение. Sars-CoV-2 не убива хора през периода, когато е най-инфекциозен - хората са склонни да умират две до три седмици след като са се разболели. При условие че не еволюира, за да разболее хората толкова, че да не се смесват или не могат да се смесват с други хора, докато са заразни, вирусът не се интересува дали има жертви по пътя.

Не е и доказано, че Sars-CoV-2 става все по-мек. "Омикрон" изглежда е по-малко тежък от вариантите "Апфа" или "Делта" - но и двата варианта причиняват по-тежко заболяване от оригиналния щам, появил се в Ухан. Важно е, че вирусната еволюция не е еднопосочна улица: "Омикрон" не еволюира от "Делта", а "Делта" не еволюира от "Алфа" – тя е по-случайна и непредвидима от това.

"Тези варианти на безпокойство не вървят един от друг и така, ако този модел продължи и след шест месеца се появи друг вариант, може да е по-лошо", казва Робъртсън пред The Guardian. "Важно е да не се предполага, че има някаква неизбежност "Омикрон" да бъде краят на еволюцията на Sars-CoV-2."

Има вероятност "Омикрон" да е толкова лесно разпространим, че да достигне таван, при който бъдещите варианти ще се борят да го надминат. Но само преди няколко месеца хората казваха същото за "Делта". Освен това "Омикрон" вероятно ще продължи да се развива. "Това, което може да се случи, е, че тъй като "Омикрон" заразява толкова много хора, за този първи вариант е по-трудно да продължи да бъде толкова успешен и така се създава пространство за вирус, който е по-добър в избягването на имунния отговор", каза Робъртсън. .

Какво ще кажете за идеята, че Sars-CoV-2 може да стане ендемичен? Политиците са склонни да използват това като заместител, за да продължим живота си и да забравим, че COVID-19 съществува. Това, което всъщност означава ендемично, е заболяване, което присъства постоянно, но при което степента на заразяване е предвидима и не излиза извън контрол

"Ендемична е шарката, полиомиелитът е ендемичен, треската Ласа е ендемична, маларията е ендемична", казва Стивън Грифин, доцент по вирусология в Университета на Лийдс. "Морбили и паротит са ендемични, но зависят от ваксинацията. Ендемично не означава, че нещо изобщо губи зъбите си."

Тъй като все повече хора развиват имунитет срещу Sars-CoV-2 или се възстановяват от инфекция, вирусът може да стане по-малко вероятно да предизвика тежко заболяване. Но след това може да се развие отново. Добрата новина е, че това става по-малко вероятно, колкото повече от световното население е ваксинирано – защото колкото по-малко хора са заразени, толкова по-малко са шансовете вирусът да се развие. Все още обаче не сме близо до това.

"Идеята, че скоро ще постигнем ендемичност, също изглежда малко в противоречие с факта, че току-що имахме няколко седмици масово експлозивен експоненциален растеж, а преди това все още наблюдавахме експоненциален растеж на "Делта", казва Грифин .

Превръщането на COVID в болест, с която наистина можем да живеем, изисква нещо повече от национална кампания за ваксиниране и пожелания - изисква глобални усилия за подобряване на наблюдението за новите варианти и подкрепа на страните за справяне с огнища при източника, когато те се появят. Това също изисква по-големи инвестиции в пречистване на въздуха и вентилация, за да се намали предаването в рамките на нашите собствени граници, ако смесваме на закрито.

Всички се надяват, че коронавирусът ще еволюира, за да стане по-лек и че COVID ще стане ендемичен – или по-скоро, достатъчно управляем, за да не унищожава ежедневието ни. Но това са надежди, а не факти и повтарянето на тези мантри няма да ги накара да се случат по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви учени какви 5 лева бе, американският конгрес се тресе от скандал, тъй като изтекаха секретни документи как са допуснали създаването на вируса като биологично оръжие и как се опитват по всякакъв начин да потулят нещата... учени от толкова учени недоучили сме на този хал...
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във ваксините има женски хормони, гоч яа нуубс
71
3
 
14
 
! Отговори
хммм преди 2 години
"Царя има прекрасни дрехи, от страхотна материя, цветовете са невероятни!" Жигосаните отново се опитват да ни накарат да вярваме в нещо в което и те не вярват вече. Отивайте да се ваксинирате и вие, да не сме само ние! В Германия искат бустерните дози да се дават на през 4 месеца-3 пъти годишно, за да няма разпространение на нови варианти. Ще се гласува следващата седмица така че запрягайте ръкави и с насилствени усмивки се предайте на науката, оставете нас баламите да вярваме в конспирации :))
70
3
 
5
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Като знам какво чете тъпуто Нелчи " Дойче зеле" ,и то преведо първо от някой друг и ми става едно научно ала Просто Киро пропагандата с 40мил. от моите пари.Да се задави дано.
69
2
 
11
 
! Отговори
Аксиом преди 2 години
НедоУйчените се превърнаха в слугинаж, продадоха се за зелена *** хартия. Сега са бизнесмени, псевдочовеци, живи-умрели. Време е за истината и реални, работещи мерки, стига печелбарство и егоизъм...Моля Ви, Бе, ***
68
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирус няма вече три години почти нито съм го срещал нито познавам умрял от него познавам умрели вяквинирани обаче
67
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха смъртността от Ебола достига над 95% в зависимост от Зоната на разпространение
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксиниран е вече смъpтен акт.
65
4
 
13
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Всички ковид зомбита страдат от стокхолмския синдром, т. е. привързали са се към похитителите си.
64
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще продължи десетилетия, помнете ми думата! Извергите от Давос отдавна са го решили! Нарича се нов световен ред!
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 85. Ебола се изкарал като грип? Браво. Ама там дали не си бил ваксиниран с истинска ваксина, дето пази за разлика от ковид бъркоча, или дали изобщо си сигурен за болестта? Смъртността й е 90%, т.е. 9 от 10 заразени умират. Предава се с пипане на заразен и е спряна, като са научили местните да не спазват обичая да прегръщат и целуват умрелия. Ако и бубонна чума си изкарал, те признавам.
62
2
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Така е било и така ще бъде. Световният жiд ще произвежда Ковид варианти в изобилие, докато един жив антиваксър не остане на планетата. За чипираните е бъдещето на Земята, а за антиваксърите - заминаване в отвъдната реалност на небитието и друг пространствено-временен кънтинуум.
61
5
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 2 години
Ти на китайците само им гледай сеира. Ще си съсипят икономиката, затваряйки град след град, а Омикрона си върви и това е.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да неси карал малария или западно нилска треска до 83
59
0
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
И все пак уточнявай за кои възрасти говориш. Защото последните научни проучвания показват следното:0-19 - 0.0013%; 20-29 - 0.0088%; 30-39 - 0.021%; 40- 49 - 0.042%; 50-59 - 0.14%; 60-69 - 0.65%; 70+ (старчески дом) - 2.9%; 70+ (всички) - 4.9%;Това са данни за неваксинирани и без Омикрон. Ако не вярваш и искаш да си провериш потърси "Infection fatality rate of COVID-19 in community-dwelling populations with emphasis on the elderly: An overview"
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне СЗО и ЕМА днес са на едно мнение, че има проблем с ваксините. ЕМА- бустерите може да отслабят имунната система толкова начесто слагани. СЗО- нужни са ваксини не само за един щам, да пазят от заразяване и да траят повече време. СЗО направо в език като този на докладите за проблеми в правосъдие и т.н. на ЕС каза, че ваксините за ковид в момента не струват и трябват нови вече да действат като ваксини. И при условие, че е трета фаза изпитания, може да е заплаха за отказ на разрешително нататък.
57
4
 
0
 
! Отговори
ПРОЧЕТЕТЕ преди 2 години
от сайта-НЕПОЗНАТО-БЕЛЕГА НА ЗВЯРА ЩЕ НИ ГО ПОСТАВЯТ С ...ВАКСИНИТЕ-написана 2010 г.Става ясно;че препаратите са измислени от около 20 г и са експериментирани върху военните в Ирак.
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксиниран е вече диагноза.
55
3
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Учете се от африка трябва да ви бъде ешалон за подражание там няма вирус.
54
2
 
3
 
! Отговори
Данке съР преди 2 години
Меки и леки ще са само нашите след години като одъртеем, а техните винаги ще са твърди и натопорчени, готови да ни го сложат.За това на следващия протест тройно повече хора и на първите редици само мъжете.Ако ли не, е така ще е до края.