За 28 дни: Австрия с 470 починали с COVID, България с 2344

Вървим към еднократно годишно имунизиране срещу коронавирус, каза проф. Гетов
Обновена: 17 фев 2022 09:15 | 17 фев 2022 09:15, Петя Славова
408
За 28 дни: Австрия с 470 починали с COVID, България с 2344
Снимка: БГНЕС

След Омикрон много държави отпускат противоепидемичните мерки, а специалисти прогнозират край на пандемията. "Оттук нататък се говори еднократно, годишно поставяне на ваксина срещу COVID-19, по подобие на сезонна грипна ваксина", обясни пред bTV проф. Илко Гетов.

Още по темата

Той допълни, че в САЩ вече се работи по комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19. По думите му, вече се работи по появата на новите варианти ваксини като се очаква те да бъдат двувалентни и тривалентни.

Експертът коментира и високата смъртност у нас. Според него това се дължи на множество фактори - външни, вътрешни, на системата, на начина на живот, на нивото на индивидуалното здраве, на обществото. "Нещата при нас са трагични", допълни Гетов по повод данните започиналите от COVID-19 в страната.

Той даде сравнение - за 28 дни в Австрия са регистрирани 840 хиляди нови случая на коронавирус и 470 починали.

За същия период у нас новите случаи са 212 хиляди за 28 дни, но са починали 2344. Той посочи и разликите във ваксинацията - в Австрия за 28 дни са поставени 772 хил. дози ваксини, а у нас 229 хиляди.

"ЕМА разглежда и първото лекарство за COVID-19 - хапчето "Паксловит" на "Пфайзер". То трябва да се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Те трябва да се следят по време и след терапията", допълни Гетов.

Според него, хапчето за COVID-19 вероятно ще бъде използвано в амбулаторни условия и няма да се предлага в аптечната мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
35
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е, защото австрийците са глупави и си поставиха нетестваната експериментална течност.А, ние сме най умните. Разбрахме, че ни лъжат с ваксините и не си ги сложихме.
4
4
 
44
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Австрия - лекарите ти обръщат внимание; България - в спешното си пият кафето докато те приемат...
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука болниците са търговци. Ковид-а им е скъпата стока. Нормално да ти "продават" от скъпото. Отделно и като умираме чакащи бърза помощ, или като сме застаряваща нация....
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е, но там мед. сестри и лекари не получават колкото една касиерка в Лидъл.
1
7
 
54
 
! Отговори
аде де преди 2 години
Щом това се сравнява, може ли и заплати, пенсии?