Завръща ли се COVID? Болниците в Гърция се пълнят

Експерти: Засега не са необходими допълнителни мерки
11 юли 2024 14:36, Инна Ангелова
81

Болниците в Гърция се пълният с пациенти, заразени с новия подвариант на COVID-19, който е известен под името “Флирт”. Протичането на заразата е сходно с предишните варианти, но заразяването става по-лесно. Броят на постъпващите в болница се е увеличил. Само за един месец, от май до юни, хоспитализацията на граждани, засегнати от новият щам, се е удвоила.

Здравните експерти съобщават, че мутацията е по-заразна в сравнение с предишните, но успокоиха, че това не би трябвало да доведе до натиск върху здравната система.

"Бързо се разпространява, но клиничната картина не е тежка. По-внимателни трябва да бъдат хората със заболявания над 64 години, които трябва да се свържат с лекаря си и да започнат лечение, за да не се усложни състоянието им и да преминат вируса по-леко", коментира президентът на Асоциацията на лекарите Матина Пагони.

Всеки организъм приема заразата по различен начин и все още няма данни дали новият подвариант “Флирт” протича по-тежко и как се променят симптомите.

"Не трябва да се страхуваме и не са необходими допълнителни мерки. Възрастните хора и тези с придружаващи заболявания е препоръчително да носят маски на обществени места, в автобусите и в супермаркетите", добави Пагони.

Според експертите съществуващите ваксини покриват новите мутации на “Флирт”. Ваксинационното покритие на вируса достига 50-60% и намалява риска от по-сериозно развитие на болестта, хоспитализация и смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си глупав е същото като да си умрял - не го осъзнаваш и ти е все тая!Мъката и скръбта са за околните. Това за конспираторите.
30
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Доко, че те от последните им ваксини минаха 3 години бе конспи (пропадна и конспирацията че ще ги карат да се ваксинират на 3 месеца), той от тогава вируса е мутирал хиляда пъти... Абе това конспитата не можете да мислите изобщо, или просто без да мислите ви е по-лесно?
29
5
 
13
 
! Отговори
Доко преди 1 месец
Най-турбо-мега-гига бустерираната нация отново има епидемия от Ковид. Съвсем случайно, наистина. Ей, след толкова ваксини и пак не можаха да се отърват от тая зараза. Пак да се набодат, всички, наред!!!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Боцнат или не, няма значение, важно е от тук нататък да не се позволи всичко, което беше изживяно от хората да се изживее пак." - Подкрепям. Аз съм върл антиКОВИДваксър, но в крайна сметка имам много ваксинирани приятели, че дори и роднини. Спорели сме много по темата, но още сме си приятели и роднини. Таа... така или иначе ще живеем заедно докато онзи отгоре (и/или природата) реши, така че да заровим томахавките. Едно е важно да помним - всеки сам да си решава. Другото не ме интересува... :)
27
4
 
21
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 1 месец
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
26
5
 
19
 
! Отговори
Бай Ставри преди 1 месец
Скоро затворите ще са пълни с ковидари.
25
4
 
17
 
! Отговори
АБЕЕ преди 1 месец
Има г0вид,ходи по говедата.Останалото е айняната политика на С 3 0,която между другото е една престъпна 0ргани3ация.
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боцнат или не, няма значение, важно е от тук нататък да не се позволи всичко, което беше изживяно от хората да се изживее пак. Хубаво е да има мярка, хората помнят всичко и то за доста дълго.
23
4
 
14
 
! Отговори
Фермер преди 1 месец
Ваксинирах танзанийските кози и папаята. Сега съм спокоен, всички са в буркани.
22
5
 
10
 
! Отговори
гг преди 1 месец
"хоспитализацията на граждани, засегнати от новият щам, се е удвоила" - от 1 са станали 2?
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"конспи, какво си чел е все тая, според вашите теории трябваше почти цяла Европа да е пустош, защото всички ваксинирани трябваше да са измрели!" - Хайде сега... според чия теория? Аз да съм писал подобно нещо? Напротив, според теорията на ваксърите всички НЕваксинирани трябваше да сме измрели и затова ни агитирахте да се боцнем, да не би случайно да заразим и вас (уж бяхте ваксинирани, пък се притеснявахте да не ви заразим хахаха) По-долу имаш цитат от листовката. Сигурен съм, че не си я чел...
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там овцете са каракачанска порода, много са податливи. Циркаджии.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16, конспи, отделно пък да не отварям дума за "чиповете", за Новия световен ред, за свързването към 5-g и пр. приказки за малки деца, на които вярваха възрастни конспита! И само да те светна - богатите биха направили всичко за да запазят Стария световен ред, защото Новия означава някой да ги изметси и те да загубят властта и състоянието си
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, наще хотелиери по морето толкова ли са го закъсали, че да плащат на медията, да пише лоши статии за Гърция? Тук всеки ден излиза поне една статия която ни обяснява колко зле е там и как нещо лошо ще ни се случи само като ни стъпе крака на тяхна територия.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бау - Е... ОК, не съм чел внимателно по-долния ти коментар, за да усетя иронията срещу двата лагера... :) ... критиката се приема...
16
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 16, конспи, какво си чел е все тая, според вашите теории трябваше почти цяла Европа да е пустош, защото всички ваксинирани трябваше да са измрели! Повтарям ВСИЧКИ! Не някакви единични случаи, дето не е ясно въобще имат ли връзка с ваксината, а и всяко лекарство има странични ефекти, дори и аспирина може да ти отвори язва на стомаха, от която да се гътнеш!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17Гърците явно правят някаква далавера с тези нови така наречени болни от ковид а всъщност имащи летен грип.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не се завръща понеже има голяма вероятност да е нямало никога ковид 19
13
2
 
6
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
ДО 13! Не четете внимателно посланието ми към Вас! По доло - Аз НЕ съм ваксиниран, но още се крия и не излизам никъде! Само на компютъра, а хляба получавам от Социалния патронаж чрез една кошница през терасата, която спускам с канап и след това я изтеглям, дезенфикцирам и храня котките си с получената супа!
12
2
 
13
 
! Отговори
Това да не е новия преди 1 месец
интернет чалиндж? Пробвайте да затворите пак за ковид, да видим какво ще стане! :D