Английски алпинист ще изкачва Еверест с екипировка от 1924 година

Греъм Хойланд иска да докаже, че по онова време екипировката на алпинистите е била достатъчно надеждна
27 ное 2005 14:35,
Английски алпинист ще изкачва Еверест с екипировка от 1924 година
Така са изглеждали алпинистите, решили да покорят Еверест през 1924 година. Снимка: ВВС
Английският алпинист Греъм Хойланд ще изкачва връх Еверест с екипировка от 1924 година, съобщава ВВС.

Греъм е един от хората, намерили лобното място на Джорд Малори- алпинист от началото на 20 век, изчезнал заедно с Андрю Ървайн под върха през 1924 година.

Дългогодишните алпинисти вярват, че Малори и Ървайн ( тогава 23-годишни) са достоен пример за подражение на всеки, решил да опита силите си в борбата с Еверест и тежките климатични условия там.

Прочуванията на Хойланд за екипировката през онези години показват, че тогава алпинистите не са били съвсем безразсъдни, а са имали сериозен опит в предпазването от суровите климатични особености на планината.

Материите са били коприна, памук и вълна, а най-отгоре алпинистите са носели якета от дебел габардин.

„За разлика от разпространеното мнение, алпинистите от началото на 20 век са били добре екипирани. Коприната изолира вятъра и не залепва за вълната, така че дрехите не са пречели на изкачването“, обяснява Хойланд.

„Смея да твърдя, че някои от сегашните алпинисти са по-неподходящо облечени, отколкото са били предшествениците им през 1924 година“, добавя той.

„До сега се смяташе, че Ървайн и Малори са загинали под върха. Искам да докажа, че те са покорили Еверест, а причината за смъртта им няма нищо общо с екипировката“, завършва изкачилият 7 пъти Еверест алпинист.



Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание