Разсекретиха находище на "извънземни" диаманти

Находището в Русия съдържа трилиони карати скъпоценни камъни
Обновена: 16 сеп 2012 18:47 | 16 сеп 2012 18:40,
105
Разсекретиха находище на "извънземни" диаманти
Снимка: Reuters

Разсекретено е най-голямото находище на свръхтвърди диаманти в света, намиращо се в Русия. Новината бе съобщена от новосибирски учени от Института по геология и минералогия към Сибирското отделение на Руската академия на науките /РАН/, предаде БТА.

Находището се намира на границата на Красноярския край и Якутия в района на Попигайския астроблем - стокилометров метеоритен кратер, образувал се преди 35 млн. години в Попигайската котловина.

Още през 70-те години на миналия век руски учени откриха там особено твърди диаманти - импактити с необичайни свойства. Те са два пъти по-твърди от обикновените и имат различна структура.

По онова време обаче правителството поставя ударението върху изграждането на заводи за производство на синтетични диаманти, затова изучаването на импактитите е спряно, а данните за находището са заскретени.
 
След като е свален грифът секретно, геолозите се връщат към изучаването на минерала.

Академик Николай Похиленко, директор на Института по геология и минералогия твърди, че още първите резултати от изследванията са се оказали достатъчни, за да се говори за възможен преврат на световния пазар на диамантите. Находището съдържа трилиони карати скъпоценни камъни.

По думите на академик Похиленко, ценността на импактитните диаманти се увеличава от необичайните им абразивни свойства и големите размери на зърната, което разширява сферата на промишленото им използване.

Учените подчертават, че няма друго място в света, където да съществуват импактити с такива свойства. Това позволява на специалистите да твърдят, че са с извънземен произход, а също, че Русия е монополен притежател на неограничени запаси от уникалната суровина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Русиядиаманти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
White Rabbit преди 11 години
отивам да копая
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мед ви капе на сърцето като чуете Русия, ами ако беше Канада например или Бразилия?Чакам някой да ме обвини, че съм туркофил без причина.
87
0
 
3
 
! Отговори
... преди 11 години
Само ми стана интересно как можеш да засечеш злато със сателит...Това е все едно да установиш счупване или рак с камерата на телефона ти
86
1
 
1
 
! Отговори
лимонад преди 11 години
До златото и България !добре са го закопали - под Рила и Пирин :). Под хималаите може и друго да има закопано :)
85
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро попадение ...за новина в добре познатия ни от времето на Соц-а стил: "Съветските джуджета - най-големите джудужета!"
84
0
 
3
 
! Отговори
rossen.kulov преди 11 години
tiq baq specialni sputnici sa bili za da vijdat ot neznam si kolko hilqdi kilometra prez skali
83
1
 
1
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
ne sam 4ula Az si imam samo BOKO v li4en plan
82
2
 
25
 
! Отговори
златото и България ! преди 11 години
Американски спътници са установили ,че на Българска територия под Пирин и Родопите има злато на стойност 1 трилион долара. Братя българи , Вие сте най-богатите хора в целият свят. Остава да си върнем златото и България !
81
1
 
1
 
! Отговори
axn преди 11 години
Ako ne se lyja Rusiq se slavi s golqm broi ucheni I tehnologichen napredyk vyv sferata na biohimiqta . Moje bi sa stignali do izvoda che vsichko koeto prirodata moje da syszdade , moje chovek da go presyzdade po-dobre v sintetichen vid . Moje bi uspqha .
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фоби и фили,спете спокойно!Неразбрахте ли?Пак сме на влака в обратна посока за последните 134 години!
79
3
 
0
 
! Отговори
муню преди 11 години
до 94:говори ми......
78
2
 
13
 
! Отговори
муню преди 11 години
абе кво се радвате като *** пред геврек бре....америка ли-русия ли.......ква е разликата?и двете са еднакви "империй"и ни ч.укат като .......ка пък се събрахте тука само некви чуждопоклоници...правилно човека по-горе каза "имат много газ ,ама ни го продват на $500 "
77
4
 
1
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Ф-1. До 80 До до Ф-1 Не че не си прав, ама това е все едно да дадеш примера дето БАН произвежда свръх компютри, за това ние сме супер напред. Вярно е само в първата си част-БАН вярно прави свръх компютри но само за износ-Китай, Русия, САЩ и т.н.
76
3
 
5
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Не това сад иаманти използвани в бижутерската промишленост,има и диаманти за техническата промишленост.Гледах филм на френската телевизия как един абориген- милиардер ги произвежда ,разбира се крие острова си и лабораторията,метода е изцяло нетов.Той даде една торбичка диаманти на водещата да ги занесе в Атверпен на евреите.Те не ги познаха и предложиха 2 милиона на жупналистката.Големи въпросителни има,но се използват изцяло за бижута.
75
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2030 хиляди чипа за Глонас ?! :))) Само като си помисля колко десетки милиони самсунг и/или iPhone се продават за година (всеки от тях с чип за GPS) и почвам да се смея :)))))
74
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88Не бе ... милиарди тонове злато имат. Пазят си го за разкош. Даже го ядат, щото друго няма кво да лапат.
73
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами браво!Сега цената на диамантите юруш на юг!Искам сега да обявят запаси от милиони тонове злато.Чак тогава им се е..ба мамата на западняците.УХАаааа
72
0
 
7
 
! Отговори
cool :) преди 11 години
По-здраво от приятелството няма.Всяка помощ се връща.Бог дал,Бог взел и така нататък
71
2
 
12
 
! Отговори
До 84 преди 11 години
Всъщност тук става дума за технически диаманти, не за бижутерия.Тези се използват в промишлеността.
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Теруснаците може да имат находище от диаманти,но азиатците ги произвеждат и никой не е всъстояние да различи истински деамант от промишлен.Азиатците ги показват,но крият тахнологията и пробиват диамантеният бизнес.Бижута бол и на ниски цени.