Какво се случва с тялото ви, ако пропускате закуската

Това наистина е най-важното хранене за деня
20
Какво се случва с тялото ви, ако пропускате закуската
Снимка: iStock

Ставате сутрин (след като сте отлагали алармата си няколко пъти), правите си кафе, тренирате и се къпете, преди да започнете работа или да се отправите към офиса. Още не сте се адаптирали към работната среда и вече е обяд, когато разбирате, че не сте яли нищо.

Ако това ви звучи познато, значи сте в добра компания – около 25% от световното население признават, че пропускат закуската всеки ден, независимо дали поради липса на глад, заетост или лични предпочитания. Някои източници твърдят, че да не ядете сутрин е полезно, докато други казват, че трябва да ядете най-късно 30 минути след събуждане за оптимално здраве. Това повдига важния въпрос – наистина ли закуската е най-важното хранене за деня? Как изобщо изглежда здравословната закуска? И какво се случва с тялото ни, когато се откажем от сутрешното хапване?

Важно е да се отбележи, че пропускането на закуската от време на време няма да повлияе толкова много на тялото. Но когато говорим за дългосрочна практика, нещата са малко по-различни.

Какво се случва с тялото, ако не закусвате

1. Може да имате нестабилни нива на кръвната захар

Много хормони, като инсулина, са значително повлияни от хранителните вещества, с които подхранвате (или не) тялото. Инсулинът например регулира нивата на кръвната захар, а балансираната закуска помага да се поддържат стабилни нива на глюкозата, предотвратявайки скокове и сривове, които могат да доведат до инсулинова резистентност с течение на времето. Без подходяща закуска нивата на кръвната захар могат да спаднат, което кара тялото да отделя повече инсулин, когато в крайна сметка се консумира храна. Това може да създаде цикъл на повишено производство на инсулин, което понижава нивата на кръвната захар, увеличавайки риска от развитие на диабет тип 2. Въз основа на резултатите от проучване от 2019 г., пропускането на закуската само един ден в седмицата може да повиши риска от развитие на диабет тип 2 с 6%.

Според друго проучване от 2019 г., субектите, които са пропуснали закуската, са имали повишени нива и по-лош контрол на кръвната захар. Тъй като гладувате, докато спите през нощта, нивата на кръвната ви захар са естествено ниски, когато се събудите. Така че, ако не ги възстановите, като ядете добре балансирана закуска, кръвната ви захар ще продължи да намалява, което може да доведе до нестабилни нива и значителни колебания.

Цялата статия четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: закусвате
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ставате сутрин (след като сте отлагали алармата си няколко пъти), правите си кафе, тренирате и се къпете, преди да започнете работа или да се отправите към офиса".............Къпя се след като се върна от работа, след което се отдавам на нищоправене преди да си легна. Сутринта ми започва с кафе и 2-3 цигари и продължава с нищоправене. Закуската се случва едва след като пристигна на работа, когато двигателят ми вече е загрял. Яденето, което пропускам е обяда.
16
2
 
2
 
! Отговори
Абсолютно майна преди 1 месец
Аз също съм на кафе и цигари без закуска от 50 години и нямам никакъв диабет , наборите всичките имат.
15
5
 
6
 
! Отговори
Майна преди 1 месец
Абе и аз четох някъде, че тази мантра "закуската е най-важното хранене за деня" всъщност е лансирана за да се продава по-успешно някакво месо ли беше, консерви ли - не си спомням вече. Познавах един тип, който след като отвори очи беше само на кафе и цигари и не си спомням да е имал диабет. На времето на село ядяха чай, препечена филийка и сланина за закуска, ама май само ако ходеха на къра.
14
4
 
3
 
! Отговори
Бира за закуска преди 1 месец
Сутрин удрям една студена на гладен стомах. Перфектен старт на деня!
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е това закуски, обеди. Свиквайте да ядете по веднъж на ден, че демокрацията в България е в криза. Скоро може да стане като по бай тошово да се редим на опашки за 200 грама кашкавал и 2 кремвирша.
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сутрин пия вода и кафе. Когато не си изразходвал енергия, не се храни човек. Като извървя към два три километра, то тогава може да се храни човек. После защо имало рак на дебелото черво.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ставаш рано за работа, и омиташ 2 мазни гнусни тестени баници по пътя за работа, роба трябва да се подкрепи за да може да робува
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 - Имаше една СДС-хубост Маргарит Мицев, май за него беше тая история със спестените от закуски милиони.
9
5
 
4
 
! Отговори
бай ви тошо преди 1 месец
не пропускам закуска почти всеки ден го започвам с пържен боб и литър бира . чувствам се отлично !
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен+=== ДА! Имаше един бизнесмен преди време,който твърдеше,че е станал милионер точно от икономия от закуските си! Не си спомням името му,ако някой се сети,да го припомни.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искаш да имаш здрав организъм, не яж точно, когато организма влиза във фаза на изчистване - 4:00ч.-12:00ч.
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закусването е явление присъщо за последните няколко века. Нещо, породено от индустриализацията и отседналостта на хората.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Години наред не съм закусвал поради невъзможност, рано ходех на работа. после, като я смених, започнах да закусвам, просто защото имах тая възможност. Не съм усетил разлика в смисъл, че единия път съм се чувствал по-добре, в другия по-зле. Все тая, закусил/не закусил, както свикнеш.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 Бях с една хиена, де ме подлъга, че не яла на закуска и на обяд, само вечеря ... О кат са почнаа .. Половин кило телешка робоца, ох батяяя ... С аспержи и не знам си кво. 100 лева на вече ми изяждаше.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закуска пропускат разни студентчета, богаташчета ихора, чиято работа позволява, да ядът в девет часапрез ношта и да си легнат в един ...
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как какво... ще стои гладно поне до обяд...
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не се случва. Никога не закусвам. Излишно е човек да се тъпче от сутринта. И дааааа! Спестявам пари от закуските. :)