Картофите - полезни при диабет тип 2

Заместват други храни с висок гликемичен товар
12 авг 2024 13:49, Инна Ангелова
22
Картофите - полезни при диабет тип 2
Снимка: Pixabay

Учени от университета на Невада са установили, че ако картофите са приготвени правилно, могат да осигурят значителни ползи при пациенти с диабет тип 2, както и да насърчат загубата на тегло и да нормализират сърдечната дейност, пише сайтът на учебното заведение. До тези изводи специалистите са стигнали въз основа на резултатите от изследване, обхванало 24 души с диабет тип 2.

За целите на проучването половината от участниците всекидневно е трябвало да консумират по един печен с обелката картоф с тегло около 100 грама като гарнитура или закуска. Другата половина е служила като контролна група и е получавала подобна порция калории и въглехидрати от бял ориз. Изследването е продължило 12 седмици - минималният срок, за да се появят промени в гликемичния контрол и кардиометаболитното здраве.

Данните показват, че при доброволците, които са консумирали картофи, са наблюдавани умерено понижаване на нивата на кръвната захар. Освен това при тях е отчетено намаляване на теглото и обиколката на талията, както и нормализиране на сърдечната дейност.

"Резултатите от нашето изследване показват, че вместо да бъдат избягвани, картофите могат да бъдат полезни за включване в диетата на хора с диабет тип 2, когато заместват други храни с висок гликемичен товар, като например бял ориз", пишат изследователите.

Според учените картофените обелки имат особена хранителна стойност, тъй като съдържат калий и определен вид фибри, известни като "устойчиво нишесте", за които е доказано, че подобряват контрола на глюкозата, липидния профил и чувството за ситост. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от Миш-маш
Блейк Лайвли впечатли с 5 тоалета за 24 часа в Лондон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Големи разбирачи коментират тук.
18
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 4 седмици
Циферблатно прав сте! При онази здравна система в двата близки градеца имаше по една аптека и не помня да е имало опашки! В единия имаше и дрогерия! Сега има по 4-5 аптеки, при в пъти по малко население и навсякъде чакащи с едни книжки! По време на пандемията да не говорим! Нормален човек 2 седмици не може се добра до гише! Питат ме за друго, казвам - Не и казаха, че съм първият от 2 седмици, който не иска нещо за ковид.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
...или както всичко друго е порочна практика да си лекар. Да, има и такива които се държат за Хипократовата си клетва. Но те са единици. Политиците не са по-различни, учените вече не са по-различни. Примерно онези учени които повтарят мантрата за глобалното затопляне, са тези при които отива финансирането от правилства и НПОта. Онези които говорят истината не вземат нищо. Практиката е същата в целия свят, във всички сфери на живота. Но поне в тази, имаме избор...до известна степен.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 11, Бау, аптеката е просто "рафт" на който се продават медикаментите. Нормално е и те да имат печалба от това. Главните действащи лица за да могат да се продават лекарства са лекарите. Ако лекарите не предписват лекарства както го правят сега, ще има 5 пъти по-малко аптеки от сега. Но как да стане това, след като 50% от обучението им е фокусирано на това кое хапче какво прави. Плюс, нали се сещаш какви тлъсти бонуси вземат - ваканции, скъпи ресторанти, "консултански" взятки и т.н. и т.н.
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Метформина е полезен и всички лекари го пазят за себе си, за да отслабват и дават на приятелите си! Забавял глюко нео генезата или нещо такова беше, което едва ли е вярно!? Всъщност, самия прием на сладко стимулира производстовото на инсулин и да не би ако не давате сладко на себе си, той пък да вземе да мързелува спрямо сладкото и да стане хищник!?
14
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 седмици
до 11 ! Скоро имаше протести на фармацевтите и едва накрая горе - долу се чу защо врещят! Едното бе ограничението с една рецепта да не се изписват повечи от 3 медикамента! Също се разбара, че аптеката получава 15 % от стойността на препарата, око не надхвърля 25 лева, оако надхвърля /при лекарство около 160 лева / - 25! Ясно, че колкото повече изписани лекарства, толкова повече по 15% за аптеката! Електронна рецепта - доктора е под контрол и има стимул да изписва!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 11, Не говоря за хапчета като примерно аспирин или други които понякога помагат да се справим с нещо. Говоря за отрови като метформин, статините за холестерол, хапчетата за кръвно и психотропните. Тези хапчета са удобни за фармамафията понеже носят СТОТИЦИ милиарди долари приходи.Първо тъпчеш хората с кока коли, хляб, захарни изделия, банички и подобни, разболяваш ги, после им предлагаш "лек" чрез хапче.За какво ти е метформин, като ако спреш да ядеш въглехидрати ще се оправиш от само себе си
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има куп причини и фактори, които понижават секрецията на инсулин! Например месечен кръвоизлив, инцидентен кръвоизлив, миокардит, увреждането на някакви структурки в самия панкреас, липса на калий, увреждане на други структурки в тънките черва! Като ви набутат куп антибиотици, без пробиотик, отиде по дяволите чревната микрофлора, идват проблеми от различен тип, влошат ви показателите и ви обявяват, че имате диабет, пийте лекарства! И ще пиете, защото ще опрете до доктора и за нещо друго!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бау, лекарите са нищо повече от продавачи на хапчета. Цялото лекарско обучение е съсредоточено върху научаване кое хапче за какво да се предписва. Лекарите за 7-8-9 годишния си курс на обучение вземат 1-2 ЧАСА (не месеци или години) обучение в хранене (nutrition). Това е престъпление, понеже е всеизвестно че храната може да се използва като "медикамент", без да са необходими хапчета. Стига да не е отровна каквато е фаст фууд, пакетираните "храни" и растителните мазнини.
10
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 седмици
Вече няма лекари! Всички са напълно безотговорни! Здравеопазването е бизнес, както всичко и никой няма да ви изкара здрав! Ще ви запишат на пътеката за лекарства и така ще е докато сте все още жив! Преди години е нямало диабет и той е бил 1-2 човека на 1 милион! В селата почти никой не е страдал, мързеливата интелигения от градски типаж - малко повече! Чувствате ли се добре, хапвайте с мярка и не мерете показателите всеки ден! Организма има нужда от много неща, веднъж се живее!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поемането на въглехидрати от диабетик2 е равно на самоубийство. Глюкозата е необходима за енергия на всяка клетка. Тя е толкова важна, че черния дроб я синтезира от мазнини и протеини. НО, приемането на въглехидрати е причина за повишаване на инсулиновите нива, което от там води до всички модерни болести. Инсулина е хормон за складиране на мазнини. Колкото повече инсулин, толкова по-дебели, и толкова по-болни.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Картофите, както и ориза, захарта, брашното, бирата са ОТРОВА за диабетик с тип 2. Това е състояние на тялото до което се е стигнало след инсулинова резистентност, която е дошла от консумацията на точно гореспоменатите неща. Диабет2 е на 100% лекуваемо, стига да не се консумират въглехидрати (които са го причинли). Не знам кой би си причинил подобно нещо да яде картофи ако има диабет2. Това е престъпен съвет. Потърсете д-р Robert Lustig, Jason Fung, Eric Berg на YT ако искате да научите повече.
7
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
До Екстра: Да, в дози по 1 грам на ден..
6
0
 
0
 
! Отговори
Екстра преди 4 седмици
И меда и захарта са полезни при диабет тип 1,2,3. Зависи от гледната точка.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обърнете внимание, че картофите са печени и ядени с обелките! Не сравнявайте веднага с това как се пържат белени! Точно в обелките е ключът!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди 50 години за нормални стойности на захар са считани по високи, според възрастта! До 29 години до 11, по възрастните с едно - две повече! Сега като имате 7-8 и ви пращат на ендокардиолози! Дай сега, двигателя като не работи добре, да му спрем горивото!? Организма ви дори да не хапвате сладко ще действа ,,по тревога" и от запасите /мазнини и белтъци/ ще ги превърне на въглехидрати и стойностите ви пак ще са високи, ако не се усвояват и рипсва инсулин!
3
13
 
3
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 седмици
Да бе въглехидрати да са полезни.Яжте си ги
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само ако копаш картофите с мотиката като Тиквата :)))
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
картофите могат да бъдат полезни за включване в диетата на хора с диабет тип 2, когато заместват други напитки с висок гликемичен товар, като например водка, уиски ...