Мамалига, влашки песни и танци в Созопол

Край морето се провежда национален събор на власите
28 авг 2024 07:27, Петър Бойчев
18
Мамалига, влашки песни и танци в Созопол
Снимка Община Созопол

Созопол ще бъде домакин на второто издание на Националния влашки събор, който ще се проведе на 8 септември сцената на летен театър „Аполония“, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Мероприятието е част от културната програма на Община Созопол.

В рамките на събора ще бъдат представени битът и културата на българските власи, сред които власите-рудари и лудари, посочиха организаторите. Художници, скулптори и кулинари от общността ще представят изложби на традиционни носии, плетива и везба, както и кулинарни демонстрации.

Певицата Петя Панева, музикалната група „Мамалифа тайфа“ и танцови състави от цялата страна ще са гост-изпълнители на Втория международен влашки събор.

Очаква се на откриването да присъстват влашки делегации от Гърция, Сърбия, Северна Македония и Албания.

БТА припомня, че в продължение на две години Община Мизия организира влашкия събор „Моричика“. Мероприятието има за цел да събере и обедини представители на влашката общност от различни краища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: мамалигавласисозопол
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Молдован преди 2 седмици
Власите ще се давят и в Созопол!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая на снимката яко тунингована.
6
2
 
14
 
! Отговори
Конфуции преди 2 седмици
До средата на 19-ти век в Румъния се е пишело и четяло на кирилица, днешната им азбука е наложена насилствено от фанариотите, които се възкачват на престола, вторият по големина град в Румъниа е Търговище (да не се бърка с нашето Търговище) и е бил спряган за столица на Румъния. В почти цяла Румъния се е говорело на български, но езикът е бил забранен в края на втората световна след присъединяването на Добруджа, за да се асимилира населението там.
5
1
 
8
 
! Отговори
Румъния е създадена преди 2 седмици
отпреди 300-350 години, като Влашко е било част от България(условно "Дунавска"). Трансилвания е 'присъединена'към България(защото там живеят българи открай време) от хан/кан Крум(по-правилно е КАН, защото имаме ТутраКАН) и областта е известна под името - СЕДМОГРАДСКО, а днешният град Алба Юлия е с българското име - Белград! Въстанието на братята Асен и Петър е известно и с името - Въстание в българия и Влашко! Дакия е област, обхващаща и земите около Видин, тъй че и тя е била българска!
4
2
 
3
 
! Отговори
Kupo u Acaн преди 2 седмици
A лuнrypuтe kaнeнu лu ca?
3
1
 
8
 
! Отговори
Ромче преди 2 седмици
Айде пак тая Петя Панева, писна ми да я гледам тази която е женена за РОМЧЕ и около нея само от братята има
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нашия качамак е по - хубав !
1
3
 
9
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 2 седмици
Ашколсун кьопоолар! Само дуписе.!.