Христо Мутафчиев: Не искам да съм министър, ще ударя по масата

Театърът те прави актьор, а киното те прави просто известен, каза той
12 окт 2024 12:07, Елка Василева
44

Микеле Плачидо казва: "Можеш да се снимаш в хиляди филми, но истински актьор ще станеш само в театъра. Само на сцената можеш да разбереш колко наистина струваш".

"Микеле Плачидо е абсолютно прав. Стигнал съм до този извод по свой собствен път. Театърът те прави актьор, а телевизията и киното те правят просто известен. Когато започнах да работя и конкретно за роля, спектакъл, с колеги и режисьори, когато разбрах, че това е изключително сериозна професия, за която трябва характер, разбрах, че това е нещо, което обичам. Сладостта идва с времето", заяви актьорът Христо Мутафчиев в съботното издание на "България сутрин".

"От големите преподаватели в НАТФИЗ съм разбрал едно основно нещо - трябва да знаеш защо излизаш на сцената, какво имаш да кажеш и защо го казваш. Тогава имаш работа на сцената. Много се научихме да приемаме Левски като портрета от стената зад бюрото на някой министър. Не си даваме сметка, че е бил жив човек. Вярвам, че светът може сам да се справи с бедствията, които връхлетяха народите около нас. Трябва само да имаме кураж и смелост", допълни Мутафчиев за Bulgaria ON AIR.

Славата отнема от личното пространство

За актьора славата отнема незабелязаността на човека, но е и голяма отговорност.

"Славата е нож с две остриета, защото отнема свободата и личното пространство на човека, не на твореца или актьора. От министъра на културата зависи благосъстоянието на цял един сектор. Никой от министрите не удари по масата за бюджета. Всеки се натиска на креслото. Аз не мога така и поради тази причина не съм удобен министър. Затова и не искам да съм министър. Канили са ме поне 3 пъти, всеки път се измъквам", поясни актьорът.

Мутафчиев не разделя живота си на години, в които мечтае във всеки период какво да изиграе, а предизвиква себе си.

"Много чувствителен и романтичен човек съм, просто хората не го знаят. Не мога да разделям живота си на години и да си мечтая във всеки период какво да изиграя. Трябва да има провокация. Провокация е да ангажирам мислите на Теа Денолюбова да напише "Боже мой". Като го написа като текст, Теа ми се обади и ми каза "искам така да бъде направено представлението, че публиката да си каже за човека, който говори, че е пич". Играя в Шумен представлението, след това идва една дама при мен и ми казва: "през цялото време исках да дойда да ви прегърна". Обадих се на Теа и ѝ казах, че сме си свършили работата", сподели още актьорът.

Признава, че не мечтае да изиграе определена роля, защото изигравайки я, мечтата приключва. Неговият вдъхновител е Васил Левски, а от известно време - Христос.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Гладен гид
Рецептата Dnes: Крем супа със сладки картофи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
до 32 Христо Мутафчиев В ролята на римлянчето и вече ония ще минават с ифата Дунав мост, а Ачо се скрил сред багажа обаче го открива Николай Урумов който е в Ифата и Ачо се моли: "Бате, ще ме вземете ли с МЕНЕ СИ?!" Умрях от смях. А единия от митничарите казва на Ачо: "А ве ей, ***...ал, слизай бързо от камиона. Нали все пак някой трябва да остане в тази държава". Отново смях до сълзи. :)))
36
0
 
0
 
! Отговори
00-11 преди 20 минути
Ти първо вземи изтрезней и си прегладай Черния дроб и Панкреаса, па Културата и без теб вече Емигрира и едва ли шъ съ върне у Бг.
35
0
 
0
 
! Отговори
Пловдив преди 21 минути
Хахахах комедиант удари по масата .
34
0
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 42 минути
Доста пресилен артист от медиите.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
алкохолът не прощава!!!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Най-известната му роля е епизодична-Римлянчето Ачо в Дунав мост.Това е Апотеозът на "творчеството"му...Хи хи....
31
0
 
5
 
! Отговори
Винаги преди 1 час
Е бил нагаждач.Първо се ожени за дъщерята на Наум Шопов -Лиза,за да се възползва от връзките на баща и.После я заряза.
30
0
 
4
 
! Отговори
Стилиян преди 1 час
Защото ви спряха кранчето ли. От 30 год ревете ПАРИ ЗА КУЛТУРА ПАРИ ЗА КУЛТУРА, а тя каква стана
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ице,нямаш капацитета да си министър! Да добавя,че много си лакум и обичаш парите! Това е предпоставка за корупция! Да влезеш на дърти години в панделката освен,че е травмиращо е и доста унизително за твоята гилдия! Що не си гледаш пенсията и кинтите,които къртиш незаслужено от тестото? Айде спри се ,стига си мечтал за финикийски знаци и това ,как да ревеш пред управляващите!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Най-много да си нараниш ръката.
27
0
 
8
 
! Отговори
АЗ преди 1 час
Ти си шут на Тиквата , само това можеш !
26
0
 
9
 
! Отговори
Откакто преди 1 час
Получи инсулт и Борисов му изпрати хеликоптер,Христо си е първа наколенка.
25
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Я , па тоя пияндурник...? Какъв министър , бе , за чистач не ставаш !!
24
0
 
8
 
! Отговори
УФ, преди 1 час
Още една калинка на Борисов.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
а наркотиците те правят изкукъл наркоман, нали така скъпи ми приятелю...
22
0
 
4
 
! Отговори
факт 2 преди 2 часа
ааааа , да не забравяме и прочутия диванов политик слаФчу :)
21
0
 
10
 
! Отговори
Айляк преди 2 часа
Посредствен, направо бездарен артист е този шеф на артистите в България, хъ-хъ...Обаче това не му пречи да изпада в словесни диар.ии, като намесва Микеле Плачидо, големите преподаватели от НАТФИЗ и пр...А истината е, че с полит. протекции е на мястото, което е. И да не ми говори за театър, че там изобщо не струва.
20
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 2 часа
тоя и подобни на него станаха известни в началото на опростачаването на населението в България с разни предавания като УЛИЦАТА . сега станали културоведи загрижени за театри , кино , балет и т.н
19
0
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 2 часа
абе не искаш , сигурно не са ти се молили много :)
18
0
 
10
 
! Отговори
Ангелина преди 2 часа
Мутафчиев ,по съвременните стандарти за нашите географски ширини ,ти си от "най- добрата - банка за кадри " ,за да бъдеш министър . Ти си едновременно и придворен лакей и шут на Бойко Борисов,което е изключително жалко за "артист" ,какъвто ,ти не си.