"Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес" - статуята на Хермес стана световна сензация

Проблем са частните имоти, призна проф. Вагалински
9 юли 2024 11:58, Петър Бойчев
121
"Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес" - статуята на Хермес стана световна сензация
Снимка БГНЕС

Откритата статуя на бог Хермес в древния град Хераклея Синтика вече е световна сензация.

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересуват от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", заяви пред Нова Нюз археологът проф. Людмил Вагалински, чийто екип я откри при разкопки в археологическия обект край Петрич.

До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. Тази седмица тя ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич, съобщи проф. Вагалински.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят в няколко частни парцели. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал зидаме подпорни стени", каза археологът.

"Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 година", посочи проф. Вагалински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от САЩ
След бурята "Берил" възстановяването на тока ще отнеме дни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Независимо от древните църкви на Ур ( Бал), Истар и Хор, предците ни са задълбали в разврата по някое време. Както сега тия дето вече женят гейове в църквите. Затова тая фигура на Бал е като млад гол мъж по член. А по-преди е бил изобразяван като старец на престол, има го на монетите. Балетът идва от наща религия. Бил е създаден от нас. В него пак наблягат на члена. А балерината се върти както богинята птица Истар, когато възкръсва от змия.
105
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оттогава е и думата УР*у*спия. Тази дума е минала през вековете, особено след появата на Християнството, когато леките жени са твърдяли, че следват древния бог Ур, който постепенно е бил забравен.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е изобразено в древната Корида ( Горида). Бика ураган, буря ( фуриа роха) и огъня в кратера на вулкана. Тората ( Биковата) е била нашия религиозен закон. Жертвали са турове, в резултат са изтребили тоя вид бик. Но по някое време предците ни са задълбали в разврат. Защото Меру е като женски орган, където бог Ур влиза в земята. Започнали са доста да се вторачват във фалоса. Та и тази фигура е малко от тоя период. Бал е по орган май. Оттогава е останала и думата ***.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даже думата ОРеол на светиите идва от древната ни урийска слънчево огнена религия. Нестинарите също. Не стинат. Огнените яйца пламъци ( хора, гора) души на хората, които играят в кратера на вулкана. Нащо хоро означава същото - огънят във вулкана. Често го извиват и като змия, а и като око на ураган, защото те също са елемент на древната ни религия. Въртенето на кърпичките също показва въртенето на урагана, символизиран от бика, който идва над кратера на вулкана да оре и изрови змията.
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние българите сме създали първите църкви у нас и по света. Ц ЪР ква. Идва от сурква ( нещо изорано). Даже английското chURch го потвърждава. Те са били в чест на българския арийски бог Ур, Бал. Също и на богинята майка птица ( Жар птица, Феникс) орлица, сокол, наречена Истар ( Искар), която пали звездите и слънцето, а и коси житните кръгове в житото , т.е. душите на хората.И техния син слънчевото дете бог Хор ( новото слънце над вулкана Меру в Арктика на пролет).Оттам идва хоровото църк.пеене
101
3
 
3
 
! Отговори
Токмаков преди 2 седмици
България е най старата държава в света. Време е всички които изопачав истината да я кажат на света. Кога ще си получим западните покрайнини? Те след 100 години трябваше да бъдат върнати на България. Нито един политически престъпник не е поставял въпроса пред света. Защо!??? България е най избиваната и тормозена страна в света със 500 годишното турско робство. Геноцидът над България никога никой не е признавал по света. Защо!???????????????????
100
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ВЪВ ФОРБС САМО ЗА ЛЮДМИЛ ВАГАЛИНСКИ МИСЛЯТ ХАХАХА
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Проблем са частните имоти, призна проф. Вагалински" Да, проблем съм. Няма как, да ми кажеш, да се преместя да живея някъде, без да ми дадеш пари насреща. Ако е в двора ми, ок, копайте си! Ама да ми събориш имота, дето живеем от толкова поколения, че сигурно някой от предците ми е заровил статуята ... няма да стане.
98
14
 
0
 
! Отговори
Траjче Македоноски преди 2 седмици
Статуjaта е античка, мАкедонска! Да ja върнете на античкиот град Скопие, дето во центарот има толико сведоци за античката мАкедонска историja.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Древногръцки бог нахлупил жълта каска - кой не би бил възхитен?
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така че, скъпи мои урийци, всички са в играта да фалшифицират древната ни история. Особено тези с въпросните вестници. Така че, знайте, че това е нашият урийски бог Бал, никакъв Хермес. А алтернативното име на днешните македонски българи е било синти, едно от седемте имена, написано на розетата от Плиска ( Балиска). Седем лъча, седем фолклорни области, едната е синти ( сегашната македонска фолклорна област)
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Англичаните ще я гепат
94
4
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
За друго не знам, но моя мозък защо взеха гадовете червени? Сега съм *** като ***.
93
5
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Другари я кажете червената пacминa колко неща изнесе в Масква през комунизъма? Накрая и мозъкът на Ванга в стъкленица откраднаха.
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имах предвид, че украсите пирамиди са от метал на главите на българките , като аксесоари към фолклорните костюми.
91
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще заменят оригинала с гипс и готово)) А този на който е парцела -трябва да каже сбогом на "парцела си" ще му го лапнат целият
90
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде статуйката правона Козяк
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наща детска болница що не я удрят ? :) Ами ако не бяха направили като нас детска болница хем щяха политиците да си построят дворец като в Банкя хем нямаше да ударят детската болница :)
88
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Познайте коя държава ще открадне статуята която и златото помощ започва с С и завършеа с АЩ
87
1
 
7
 
! Отговори
Хермес преди 2 седмици
Изпълзях изпод земята след 2000 г. за да подобря комуникацията между почетният председател на ДПС и по-активният от двамата съпредседатели, ако има какво да си кажат бих занесъл съобщенията до адресата лично, при гарантирана конфиденциалност!