Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп

Това сочат резултатите на ново проучване
24 юли 2024 07:00, Александър Попов
402
Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и ѝ предаде щафетата, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Изследването е направено през вчерашния и днешния ден, след приключилата в четвъртък национална конференция на републиканците, на която Тръмп официално прие номинацията на партията си, и обявената от Байдън в неделя негово решение, че се отказва от надпреварата и че подкрепя издигането на кандидатурата на Харис.

Харис, от чието обкръжение твърдят, че тя вече си е осигурила номинацията на демократите, води пред Търмп с подкрепа от 44% срещу 42% за републиканеца, сочи националното проучване. Това означава, че преднината ѝ е в границите на 3-процентната статистическа грешка.

В проучване, направено на 15 и 16 юли, Харис и Тръмп имаха еднакъв дял на подкрепа от 44%, а в предишно издание на изследването от 1-2 юли републиканецът водеше с 1 процентен пункт – и в двата случая преднината на всеки един от кандидатите отново беше в рамките на статистическата грешка.

Макар и националните изследвания на общественото мнение да дават някаква индикация за нагласите сред американските избиратели, изборите в САЩ обикновено се решават от няколко стратегически важни щата, които могат да наклонят в едната или другата посока съотношението на силите в Избирателната колегия – органът, който в крайна сметка определя кой ще бъде новият американски държавен глава.

Според най-новото проучване 56% от запитаните регистрирани гласоподаватели са съгласни с мнението, че 59-годишната Харис е "умствено пригодна и е способна да се справи с предизвикателствата"; за сравнение, същото казват за 78-годишния Тръмп едва 49% от анкетираните.

За Байдън това мнение споделяха само 22% от избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън сложи край на участието си в предизборната надпревара след дебат с Тръмп, в който често заекваше и не парираше с нужния хъс нападките на републиканеца, които съдържаха неистини, отбелязва Ройтерс.

Помолени да споделят кого биха подкрепили при хипотетичен дуел, при който в бюлетината освен имената на Тръмп и Харис стои и това на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, 42% от избирателите отдават предпочитанието си за Харис, а 38% за Тръмп, което означава, че при подобен сценарий разликата между двамата вече излиза извън рамките на статистическата грешка. Кенеди, който според проучването се ползва с подкрепата на 8% от избирателите, все още не е изпълнил изискванията на много щати, за да бъде допуснат до участие в изборите на 5 ноември (за да бъде включен в бюлетината, той трябва да събере законово определен брой подписи на граждани в подкрепа на кандидатурата си, бел. ред.).

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено по интернет сред 1241 пълнолетни жители от на цялата територия на САЩ, включително сред 1018 регистрирани избиратели.

Тръмп готов за дебат с Камала

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази днес готовността си да проведе дебат срещу новия си съперник от Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември Камала Харис, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент заяви пред журналисти в конферентен разговор, че е готов да проведе повече от един дебат с Харис.

Камала Харис стана предполагаемият кандидат на партията, след като президентът Джо Байдън се оттегли в неделя от изборната надпревара заради намаляващата подкрепа за него в битката срещу Тръмп./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
1
 
1
 
! Отговори
прасчочо преди 1 месец
Магаре би могло или кон да обърнат резултата. За камила по-скоро не.
306
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най големите избиратели на демократите са пощите и гробищата. Фалшифицираните гласове попопоща и за мъртъвци е техният електорат.
305
2
 
3
 
! Отговори
Гюргя преди 1 месец
БРАВО! БРАВО!!! BLM AND LGBT+ POWER!!!! FREEDOM FOR FILIP KIRKOROVA!
304
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя ще бъде назначена,а не избрана,преди месец пуснаха на аутокюто на дядката нейна реч и той каза,че е първата чернокожа жена президент.Тази постановка е разиграна отдавна,ако дъртия процесор изгори,ама оператора обърка речите.Ако някой си мисли за реална демокрация в сащ е просто наивник
303
0
 
5
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 1 месец
Време е гнусао да мине към републиканците...
302
0
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Обръща, ама на куково лято!!! Абе Саше, защо се водиш по акъла на тези долнопробни либертаски медии? Нямаш ли пипер в джурналната си кратуна да оцениш нещата и след това да ни тровиш с врели-некипели! Ха стегни се бе, момче, не бъди "транслатор"!!!
301
15
 
2
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Тръмпутин няма шанс да спечели срещу Харис. Няма да направят втори път една и съща грешка независимите. Именно те определят кой е новия президент.
300
1
 
15
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 месец
Кандидатурата на Църниляв.ата крава е пореден опит на скопения старец бай Дън да се изхлузи от Белия дом с опикани крачоли и пълен памперс...
299
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази ,която се смее непрекъснато като неадекватна едва ли е най-добрия избор за САЩ.Пълно потъване на тази страна!
298
1
 
11
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 месец
До АМИ , ПРАВИЛНО!: И по кое от всички тези "маса дела", които твърдиш, че има, има издадена присъда, според която има "да дава много пари"? Ще изчакам да провериш, пръдльo, и после ми кажи..
297
24
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 месец
ТРЪМП Е ПОДСЪДИМ , ПО МАСА ДЕЛА В САЩ---ИМА ДА ДАВА МНОГО ПАРИ!
296
23
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
Абе , Харис ще спечели , бъдете сигурни--Тръмп е само един самовлюбен Дирник!АМЕРИКАНЦИТЕ --НЕ ОБИЧАТ САМОВЛЮБЕНИТЕ НИКАКВИЦИ!!!!
295
1
 
36
 
! Отговори
Много просто Киро преди 1 месец
Изборите се вмирисват откъм главата. Още не е номинирана, а вече е спечелила... то и тук' така - резултата според зависи кой брои
294
2
 
27
 
! Отговори
Бачо Киро преди 1 месец
Ще стане президент, колкото стана Хилари Клинтън...
293
0
 
22
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 месец
А ве то и Байдъня, беше в цветущо здраве ама Обонгото го уволни за нула време! Камалата е толкова тА па че няма смисъл някой да дебатира с нея.Оставете я да говори и гледайте сеир!
292
0
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Мисирките са забравили 0 след 3
291
1
 
30
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
Те , че ще изманипулират резултатите от изборите е ясно... Че се опитаха да убият Тръмп също. Американците да му мислят, в какво се е превърнала тяхната страна и ако имат шанс, да реагират. Но при този мигрантски проблем, не мисля че ще успеят. Демокрацията умря отдавна....
290
0
 
1
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Не
289
2
 
12
 
! Отговори
Сава Томов преди 1 месец
Сащ - люлката на комунизма
288
2
 
8
 
! Отговори
Исо Хазара преди 1 месец
До Американ, Американе, старите еврейско-банкерски марксистко-троцкисти медии разбира се, че будат и дундуркат Kabala Khazarris!