Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Музика
Hot Since 82 пристига за парти в София през декември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
441
3
 
15
 
! Отговори
Майор от запаса преди 2 седмици
Ф16 е свален от съветско или руско оръжие? - ами естествено, че е свален от руско оръжие, те оръжията за това се произвеждат и се правят конкретно да унищожават техниката, която е на въоръжение при врага. Американските Пейтриът се oaкаха като карпатски лисици в Украйна, руското ПВО е най-доброто в света.
440
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До АМХ В момента само Граф Игнатиево, София, Пловдив, Бургас и Варна могат да приемат Ф-16 последните 4 са граждански летища... Международен клас.
439
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До АМХ Вярно прахосмукачка е но въпросът е НА КАКВО РАЗСТОЯНИЕ ОТ ЗЕМЯТА СЕ НАМИРА??? Грипен Въздухозаборника е на нивото на човешка глава, МиГ-29 има затварящи се клапани на входа на въздухозаборника и жалюзи на гърба на напливите на Крилото. Су-27/30/33/34/35/57 са големи самолети и въздухозаборника е на нивото 1,8-2м, Рафал и Еврофайтер специално са им модернизирани колесниците за да повдигнат носа и да увеличат разстоянието от земята. А Ф-16 Смуче ли смуче всичко незакрепено по пистата...
438
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има само един извод да се направи. Извънземните помагат на Путин
437
6
 
3
 
! Отговори
АМХ преди 2 седмици
До Боби 447 Всеки въздухозаборник при пълна мощност е прахосмукачка. Случвало се е и на българските МиГ-23, на които заборниците са отстрани на фюзелажа. Много често Ф-16 са били на български летища от съветски тип и не е имало проблеми. Преди години по няколко месеца летяха от граф игнатиево. Все пак от този самолет са произведени над 4600 броя, производството продължава, едва ли е такава прахосмукачка и трошка.
436
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
Ф-16 е ЕВТИН самолет по стандартите на САЩ. Ф-16 е много добър самолет бих му сложил "5" за въздушен бой и "6" за поразяване на наземни обекти. Но разположения на корема Въздухозаборник и чупливия колесник изискват дълги писти почистени от всякакви камъчета, треви, пясък... При пълна мощност на двигателя този въздухозаборник се превръща в огромна прахосмукачка... За базиране извън големи много добре оборудвани авио бази не може дори да се говори. Ф-16 е БУТИКОВ самолет Качество, но на каква цена
435
3
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 2 седмици
Някой патриотично настроен украински салдат се е полакомил за милионите дето Путин ги обеща за сваляне на Ф-16.
434
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
Когато "нашите" скъпо и прескъпо платени Ф-16 започнат да падат без видима причина ще се сетим за какво става дума.
433
4
 
1
 
! Отговори
АМХ преди 2 седмици
До Анонимен 443 Не е солдат, иначе щяха да го наградят публично, нали обещаха пари за първи свален Ф-16. Някой украински шашкалник е, който не различава крилата ракета от самолет, при това повече от две години руски самолети не смеят да летят над Украйна, защото ще бъдат свалени със сигурност. Очакваме командира на разчета в окопите в Покровск.
432
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е как кой някой пян солдат с прашка,нали казахте,че вече са им привършили ракетите,те почнаха да се бия с лъкове и прашки,сега вече и оня гном и *** Зеленски може да ходи на първа линия
431
4
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ=ГРОБ преди 2 седмици
Красота... седмица поне ще се чудят, как да го извъртят пропагандно, да им е изгодно. А дано и другите 4-*** направят "пилотски грешки" дотогава. F-16 ще обърне хода на конфликта.... муахахахаха.
430
2
 
19
 
! Отговори
До 439 преди 2 седмици
Пак трябваше от САЩ да научим че от 31 Abrams в движение са едва 11 , останалите 20 са или напълно унищожени или за ремонт , но негодни към момента.
429
2
 
11
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Така е когато си взел шофьорския изпит с връзки и са ти дали книжка по милост.Нищо ново , виждаме го всеки ден по пътищата в България
428
2
 
18
 
! Отговори
Не е важно преди 2 седмици
Кой , факт - 1 , бровнето продължава ! А защо не пишете колко танка са останали живи ? Или системи пейтриът ? Окраина е бездънна дупка , която се пълни с парите на европейските гражданин , кажете го най -накрая
427
5
 
23
 
! Отговори
Mda преди 2 седмици
Укрите кого правят на мaл oyмен ?!! Първо криха 4 дни и ако не беше американския източник нямаше.и досега да знаем за фиаското ...Ясно е щом пилотът не е направил дори опит да катапултира ударът е бил мигновенен , руска , украинска ракета ,все тая. Ракета му е пръснала чутурата ! От 6 пилота , хохлите изгубиха 1 и то най-опитния ...това прави 16% фира още в първата бойна мисия.
426
3
 
15
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
Фките падат, падат от небето, Фките падат, падат от небето, и самолето отиде в небетието. Жалко за пилота, да летиш за зеления клаун и да умреш , господ да прости греховете на Пилота!
425
2
 
19
 
! Отговори
бл преди 2 седмици
Ф16 не бил свален от руска ракети въздух-въздух изстреляна от Су35 а бил свален от съветска ракета земя-въздух изстреляна от украинска С300. Аз ли не разбирам нещо или и в двата случая, независимо кой е стрелял, Ф16 е свален от съветско или руско оръжие?
424
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За първи път в световната история,Атомна държава я дерат на нейна територия!
423
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как върви тридневната спецобосрация на Путин? Плакне ли вече кълките в Ламанша или е на тежки апове за запичане?
422
3
 
16
 
! Отговори
ма той запада умрел преди 2 седмици
СССР бе превзет от предател отвътре от Горбачов, запада също пада с предателския си политически елит отвътре. Без един изстрел, докато баламосват населението си че помагат видите ли на Украйна.