Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Линка за Кремъл го прочетох и в отговор ти обясних, че кремъл не е име, а референтна архитектура на руска крепост. Тоест, цялата информация от линка е от македоно - украински тип. Нещо като твърдение, че българите са основали Русия. А не е така. Да, славяни са я основали. Но прабългарите не са славяни. Българите са най - вече славяни. А Волжските българи са били прабългари. Прочети коментарите по - преди, няма да се повтарям. Ако ще те образовам ще си плащаш като всички необразовани.
134
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато през 1982 бях в Москва един грузинец на пияно ми разказваше, че руснаците са трошели главите на децата о стената, когато са завладявали страната му. Те са такива "освободители".
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според тебе, колко дубши са живеели в Кавказ или в Чукотка през ония времена? Колко души са могли да се изхранват и да оцеляват прио температури под -40 градуса през периода от раждането на Христос до 1300 година? Или дори и по - късно, до 1600 година? Понякога много смешни въпроси задавате. Ако те пусна със семейството ти без метални инструменти, без тухлени сгради, дрехи и термоизолации в балкана зимата колко ще оцелеете? Сега си представи 2, 3 - 5 зими..Нека сме реалисти, не евроатлантици ;))
132
1
 
7
 
! Отговори
до до евразиец преди 6 години
Ако беше прочел линка за Кремъл-а щеше да ти стане ясно цялата истина , ама не ти изнася . Отличителна черта на московитите/дн.руснаци , които са от угро-фински произход, че те строят (и до днес ) с дърво даже и укрепленията , българите строят винаги с камък . Всичко взеха от българите , писменост , религия , военно изкуство , строителство , даже титлата цар си присвоиха , клептоманите !
131
1
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
142 кое водиш за победа , това че загуби Украйна ли а заедно с нея и няколко века история и изворът на православието си
130
2
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
139 Как са загубили като държат половин Сирия. Дръг въпрос е дали вече ги интересува толкова Близкия изток защото петролната епоха е към края си
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпроса е не е защо са толкова големи, а ккак са останали толкова големи. А отговора е, че са по - добри бойци от опонентите си. И това е единствения отговор. А нашите русофоби постоянно се натискат да са им опоненти на руснаците. Не е ли глупаво?
128
1
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
137 Хайде бе , кое не е било заселено , това , че не знаеш не значи че е така . Попитай ги в Кавказ или дори в Чукотка
127
1
 
7
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
134 Кое и е силното на Русия с икономика по слаба от тази на Италия
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как са станали толкова големи? Много смешен въпрос. Днешна Русия е много слабо населена. Когато тези територии са станали руски са били буквално ненаселени. Та, как са станали толкова големи? Просто са пътували. Дори не им се е налагало да се бият. За разлика от всички европейски народи, които постоянно са воювали за територии. По - скоро за роби и плячка, ми се струва. Защото тогавашната популация на Европа е била максимум 1/100 от сегашната и място е имало за всички.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 130Аха, затова татаро-монголите са ги дyпили 200 години.
124
1
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
130 Кога това , през ПСВ ли или в Студената война или може би в Афганистан , не Японската война от 1905
123
3
 
7
 
! Отговори
факт преди 6 години
Какво има да се спори, видно от Сан-Стефанския мирен договор в него няма и дума българин , България , български . Говори се само за територия населена с православни и , че тази територия премива в ръцете на Русия . Поне това го има черно на бяло и ясен знак за намеренията на Русия . Берлинския Конгрес ни спасява от руската прегръдка , а в разпокъсването най-дейна е Русия след като вижда , че плана за Задунайска губерния пропада !
122
2
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Също като оня дето говореше, че руснаците са откраднали архитектурата на Кремъл от българитъе----------------------Архитектурата е азиатска , самото име също
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е сключила споразумението с Австро - Унгария за да не бъде нападана в гръб, тъй катоавстро - унгарците са искали българските земи за колония и са се надявали, че когато руснаците напънат османците от към днешен Краснодар те да си краднат българските земи. Русия е сключила споразумението с тази цел. Дори не са пратили сериозни войски, а само слабовъоръжени и необучени войски. После срещат подкрепата на българите и решават да направят пълномащабна кампания. И основават България. ;)))
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тежък Сокол 124Много са "освобождавали"! ;))
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо по гнусно от днешна русия. Да се надяваме, че след ерата путин ще станат нормална държава която ще се интересува от добруване на народа си и съседните страни.
118
6
 
3
 
! Отговори
до евразиец преди 6 години
Не бъркай боя над католици с приемането на мюсюлманството ;))). Невски не е роден християнин. Такива са били времената. Не забравяй, че дори Борис Първи е бил първо Хан, а полсе цар ;))) И той не е роден християнин. Много странно разбиране за историята имате вие русофобите. някак си като коне с капаци сте - ограничени до безобразие и с тълкувания, които дори не са близко до действителността. Също като оня дето говореше, че руснаците са откраднали архитектурата на Кремъл от българитъе ;)))
117
1
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
А как са станали толкова големи. Само да попитам де
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самият факт на съществуване на Райнщадското споразумение е поредното доказателство, че Русия никога не е имала намерение да освобождава България и само обстоятелствата са я принудили да признае ре-конституирането на България. Преди няколко години самите руснаци разсекретиха кореспонденцията на Руската Императорска Канцелария и това потвърди този факт. От същата кореспонденция става ясно, че руснаците са нападнали България през Първата световна война за да я ликвидират като държава.