Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богомил смесва Райхщатското споразумение с втората световна война не защото знае историята, а защото това са основните опорни точни на русофобите. Иначе между тях няма нищо общо за който е да е историк. Общо взето, извода е, че исказванията му нямат много общо с реалността, а са по - скоро политизирани. Това е общото между всички русофили - нямат много общо с действителността и не им пука, но за сметка на това са политизирани.
114
1
 
7
 
! Отговори
евразиец преди 6 години
Хахаха , та като заговорихме за Златната Орда се сещам за онзи фалшив " светец" Александър Невски , който 3 пъти си менил вярата ,от православен на католик и накрая мюсюлманин , цанил се на служба в Ордата , клал православния народ и прочее низости . А ние тук позволихме на два пъти катедралния храм Св.Св. Кирил и Методи да носи неговото име , да го бяха кръстили Мохамед бе , докога ?!
113
3
 
1
 
! Отговори
До Богомил преди 6 години
Защо изобщо след като си русофоб намесваш Раихщатското споразумение? То е много положително за Русия от българска гледна точка - благодарение на него и на неговото нарушаване я има България. С него руснаците си осигуряват чист гръб за водене на военни действия срещу османците. Да имало е няколки руски кампании срещу турците на Балканите, но те са били отвличащи, а не пълноценна война. Руско - турската освободителна война е започнала по същия начин, но е била променена.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Райнщадското Споразумение от 1876 на Русия с Австро-Унгария, къде е национал-социализма на Германия след края на I световна война? Нерде Ямбол, нерде Стамбул?
111
1
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До АнонименДраги славяни са единствено част от българите, другото е от имперската доктрина на Екатерина. Руснаците са венети, като поляците и чехите и примесени със 70 % угрофини и монголци и други азиатци.ДНК анализите са точна наука. Даже и днес, финландците ги наричат венелайнен и Веная, а не Русия. А да крадът история е тяхно любимо занимание. 800 години те пишат на старобългарски, на чиято основа се създава преди около 200г.днешният имперски, российски език.
110
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като Германия завзема чужди територии и с Полша си поделя други чужди територии и след като Поляите сключват с Хитлер договор и завземат територии около Вилнюс, за руснаците става ясно какво следва и решават да и върнат териториите, превзети от поляците 20 години по - рано и да си осигурят североизтока, за да не бъдат нападнати от германски съюзници. Какво по - нормално от това за държава с такава сила?
109
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тайното споразумение от Райщад е за това, че Русия се съгласява(тайно) с условията на Австро - Унгарската империя, че на Балканския полуостров НЕ ТРЕЯБВА ДА ИМА нова славянска държава. А в последствие НАРУШАВА този договор, в резултат на което се СЪЗДАВА България. Кое не ми е в час? Вярно е, че е нямало немци, но е имало засилено националсоциалистическо движение. А след като Полша и германия си поделят Чехия, а преди това Полша завзема Литва. Добре е да се говори за история, но не едностранно.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованите и ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ хора се отличават с това, че могат да свързват и анализират явленията, научните факти, последните достижения на науката и на тази база да дефинират реалностите. А идиoтите си харесват пропагандните идеологеми и митове, понеже им е лесно.
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езикът е второстепен белег за необразованите. За образованите езика е знак за национално и етническо самосъзнание и културна и етническа принадлежност. Защо украинците първото, което направиха беше да променят граматиката на руския език и да го нарекат украински? Защо забраниха изучаването на полски, руски унгарски и т.н езици в училищата? Много по украински разсъждаваш. Да не си родом от Херсон?
106
5
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До АнонименНе си в час драги. По време на османската империя, Русия води 6-7 войни на наша територия. И всичките са завоевателни. Няма значение пропагандната им маскировка. Ако прочетеш тайното споразумение от Райхщад, или от Лондон и Будапеща, ще разбереш истинските цели на Русия. Тези "освободители" ни взеха Северна Добруджа. През 1916 година бомбардират жилищни квартали на Варна. В Литва, Латвия и Естония през 1940г. няма немци. Прочети си опорните точки.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обичам да чета "експертните" изцепки на личности, които НИКОГА не са живяли нито В Русия, нито в Англия или щатите и които представа си нямат за тези държави. Щурoтията не ходи по гората.
104
7
 
4
 
! Отговори
Има още преди 6 години
Има правила в русофобията. Професията русофоб изисква да си краен в няколко тези:1. Всичко руско е комунистическо. Молчать!2. Руската инвестиция е робство. Турската е сладка. Американската е свобода.3. Руснаците предадоха Левски, граф Игнатиев го обеси.4. Руснаците са прости, Чехов е гей. Чух, че се обличал добре.5. Руснаците водят хибридна война. Заткнись!6. У нас е пълно с проруски медии. Shut up.7. Всеки, който слуша руска музика, е съмнителен.:))))
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Езикът е второстепенен белег. Всяко второ българче, от български родители, което е второ поколение имигрант в Англия, Германия, САЩ, Франция не говори почти български, но говори перфектно местния език. Това обаче не го прави англичанче, германче, американче или французойче. Всеки, който отрича генетиката е глyпак!
102
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маро *** млъкни маязък че си толку убава
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако русия е оглавявана от олигархия, за останалия евроатлантически свят можем да кажем, че е управляван от следващия след олигархията етап - теннократите. Можете да се поинтересувате от термина, ще осъзнаете колко далече от демокрацията е този тип управление. Дори по - далече от олигархията. Добре е да се почете повечко преди да се използват непознати термини като олигархия, олита мили ;)))
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Олигархията, управляваща днешната Руска Федерация са сбирщина от нагла и безочлива паплaч, без скрупули и морал. Русия многократно е нападала България, започвайки от 9-ти век, а България никога не е нападала Русия.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славяните са основната и най - многоройна етническа група, населявали някога Източен сибир и северна и източна Европа. И това е откакто съществува човешката раса. Може да се дикаже най - лесно като се проследи етноложкия състав на езиците в региона. Всички останали твърдения са хибрид между бълнуване на болен и пропаганда.
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е подъл и коварен враг само за враговете си. Това е исторически факт. Както и че с приятелите си е благородна и щедра. Това е също исторически факт. Как се е отнесла към теб показва какво е било твоето държание с нея. Не си прави илюзии за нищо повече, другарю Зайков.
97
3
 
3
 
! Отговори
От руската преса преди 6 години
"Исследования ДНК доказали, что русские не славяне, а татаро-финны."
96
7
 
8
 
! Отговори
Събудете се! преди 6 години
Хора, не се поставяйте в ролята на мършав помияяяр, лаещ жалко срещу Русия. Тя не е враг за нас. Истинският враг е този, който ни насъсква подло срещу Русия, Сърбия и други съседни или близки до нас стани и залага на "разделяй и владей". Нашият враг е САЩ и всичките му васални протежета, свързани в заробващи съюзи.