Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
7
 
9
 
! Отговори
Зайков преди 6 години
Не са войнствена страна!?! Русия е агресивен и изключително подъл и коварен враг на всички държави! Всичко до което се докосне миризливия руски ботуш затъва в поквара, бедност, престъпност и мозъчно-гънково изглаждане сред населението. Чехия, Словакия, Полша, България, Румъния, Унгария и т.н. знаят какво означава Русия да те заобича! Пълна и тотална деградация на обществото и разпад на държавността! НИКОГА ПОВЕЧЕ русия!!!!
94
4
 
3
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
Мноо мраза хамериканците. Понее е ги, руснаците, са ни освобождавали на два пъти, а хамериканците ни веднаж!
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата идея за връзка между българи и татари е много грешна и е основана на факта, че през 13 век Болжка България е била завладяна от Златната Орда, която е била монголо - татарска. Българите не е можело да бъдат монголци поради очевадната разлика във външния вид, затова украинските историци са ги нарекли татари. Под украински историци могат да бъдат разбирани много неща, само не и умни хора. Могат да бъдат разбирани и някои българи, списващи антируски лозунги из интернет.
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борката носи турска кръв и е възпитаник на елитни британски институции, вари го, печи го, пак ще си е същият.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо няма статия за изявлението на Борис Джонсън?
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато руснаците са стъпили на земите, на които е била Волжка България, там е нямало Волжка България. Имало е татаро - минголска империя. Златната орда трябва да говори нещо дори на русофобите. Те тя е била там по това време. Та, Гошо, какво да пуснат? Да пуснат златната орда? Нима си превърженик на идеята монголците да владеят Евопа? Интересна гледна точка. не съм се замислял за нея. Много по украински ми звучи ;)))
89
8
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Това ние много добре го знаем. През 60-70г. идват да ни "освобождават".А Волжска България така я "освободиха", че още не искат да я пуснат.
88
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сме се перчили глупаво на Русия. Ние сме малка държава и сме уязвими отвсякъде. В страната вече хората, знаещи добре руски език станаха дефицитни. Моя позната японистка ми каза,че японците разговаряли с нашите японисти на английски, защото японския им бил слаб.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя новоизлюпен *** с прекалено саночуствие знае ли че англия беше на страната на за тоя *** е такава защотоосманлиите..когато бяхме 500 год....и тъй нат.и тъй нататък и тази ли война е завоевателна за него сигурно е такава..и за англия е такава-
86
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия никога не е водила война в Афганистан. Русия беше по искане на афганистанското правителство, според военен договор между двете страни за покрепа срещу муджахидините (днес талибани) финансирани от ЦРУ. Всички операции провеждаше по нареждане и под управлението на афранското правителство като даде много жертви, в много случаи руските бойци бяха пращани да се бият на грешно място, има филм "9та рота" може да се гледа в ютюб. Накрая Русия се отказа да подкрепя Афганистан и се изнесе.
85
5
 
2
 
! Отговори
До Богомил преди 6 години
От всичкото дето си го изброил, само това дето ти е грешка не ти е грешка - Афганистан(или Авганистан;);)))))Смятай колко си адекватен ;)))
84
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, вБългария руснаците са водели 2 войни. Първата, за да я направят държава, а втората, за да изчистят хитлеристкото влияние в нея, с което да я направят безопасна за себе си. Какъв ти е проблема, Марче?
83
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Богомиле, войната в финландия е опит да се оправи грешка, направена от Ленин(а той е направил много). Войната в Полша е опит да се възвърнат територии, завзети от Полша 20 години по - рано. Латвия, Литва, Естония, България, Унгария, Чехословакия и т.н се водят за да се унищожи немската армия. Авганистан, Осетия, Грузия е за защита на мирното население. Украйна е Русия. Там защитават руснаците от австро - унгарците и поляците. В Южна Америка руснаците не са водили войни. Имали са съветници ;)
82
0
 
0
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
До БогомилГрешка, Афганистан.
81
11
 
13
 
! Отговори
Богомил преди 6 години
Марче, я да посмятаме малко и после да дадем оценка. През последните 200 години от всичките 125 войни, които е водила Русия, само 5 са отбранителни.Русия е била агресор в другите 120 войни. Само през последните 80 години те са срещу: Финландия -2 пъти, Полша, Латвия, Литва, Естония, България, Унгария, Чехословакия, Авганистан, Осетия, Грузия, Украйна. Тук трябва да включим и окупацията на държавите от Източна Европа със силовото налагане на комунистически хунти, намесата в Ю.Америка и Африка.
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си ли чувал израза "Московски Кремъл"? Това означава, че Кремъл има не само в Москва. Би трябвали да се замислиш над това. Или над общата си култура, или над способността си да анализираш, или над двете ;)))
79
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че е имало и други крепости от този тип преди московския кремъл. Както и след това. При това не само една ;)))Наличието на такава крепост във Волжка България само показва към кои народи се е числяло населението на тези места тогава ;)))))Тоест, волжките българи са имали руска крепост ;))Значи са се мислели за руснаци ;)))
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл приятелю, не е име на град или крепост. Кремъл е ТИП руска крепост. Имало е много кремъли навремето. напрактика това е архитектурата на руските крепости. Наличие на крепост с такава архитектура означва, че региона е бил населен с руснаци. Защото това е бил техния начин да си строят и организират крепостите. Имало е малки, големи и още по - големи. Ама ти откъде да го знаеш това. Украинците и българските евроатлантици не се задълбават много ;)))Само плямпат без да мислят ;))
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Грозни, волжки българи... Иван Грозни е бил през 16 век. Волжките българи са били зибити от монголите през 13 век. Някаква разлика да намирате? Да сте чували за Златната Орда? Та след нея какво според вас е останало от волжките българи? 3.5 милиона население? АахахахахаУкраинските измисленяци пак пеят глупости ;)))13 век Волжка България става част от златната орда. Както и Крим и по - голямата част от съвременна Украйна.
76
0
 
2
 
! Отговори
четиво за тролове преди 6 години
https://actualno/curious/moskovskijat-kremyl-kopie-na-krepost-ot-voljka-bylgarija-news_478295.html